“Thank you, Darling”*

Umut Certel yazdı..


 

Dile kolay 60 sene. Neler gördü, neler yaşadı Avrupa bu 60 yılda. Savaş, protesto, duvar, ekonomik kriz, darbe. Eurovision, çalkantılı yakın dönem Avrupa tarihinin degişmeyen nadir yüzlerinden oldu. Hala da duruyor yerinde. Önümüzdeki Mayıs’ta yarışmanın 60. yılını kutluyor olacağız Viyana’da. Çok değil, daha 8 sene önce yarışmanın adil olmadığını söyleyerek Eurovision’u 3 sene üst üste protesto eden Avusturya, bu kez ev sahibi olacak.

Udo J%C3%BCrgens

Avusturya yarışmayı sadece iki kere kazandı bugüne kadar. Bakmayın “sadece” dediğimize – hic kazanamayan bir çok ülke varken bu aslında oldukça kayda değer bir sonuç. Avusturya’nın yıldızı ilk önce 1966’da parladı. Udo Jürgens ile ilk birincilik geldi. Mayıs 2015’te bir şekilde sahnede olmasına kesin gözüyle bakttığımız  Jürgens’i geçtiğimiz hafta 80 yaşında kaybettik. Hani Oscarlarda hep geçtigimiz sene kaybettiğimiz sinema yıldızlarını izleriz ya, bu sefer Udo Jürgens’in 60. sene Eurovisionunda sadece adıyla ve eski görüntüleriyle anılacak olması pek çoğumuzun kalbini kırdı.

IMG_5509

Avusturya’nın ikinci Eurovision birincisi Conchita Wurst 2014 senesinin sadece Avrupa’da değil, dünyada en çok konuşulan isimlerinden olmayı başardı. 60. yılda Green Room sunucusu olarak ekranda izleyeceğimiz Wurst, eminiz yarışmanın yine en çok konuşulan isimlerinden olmayı başaracak.

Peki ya diğerleri? Yarışmada bu sene 39 ülke yarışacak. Avrupa Yayın Birliği 60. senede en büyük katılımlı Eurovision için elinden geleni yaptı, ama rekor hala 43 ülkelik katılımla 2008 Belgrad ve 2011 Dusseldorf’un elinde.

2015’in en çok özleneni şüphesiz Ukrayna olacak. Savaşın vurduğu ülke Ukrayna Eurovision’da son 10 yılın en başarılılarındandı. Yeni Türkiye ise 2013’te başladığı Eurovision boykotuna bu sene de devam ederek, 3 sene üst üste katılmayanlar listesine ekliyor ismini.

IMG_8993

En son 2009’da yarışan Çek Cumhuriyeti, yarışmaya 5 sene ara verdikten sonra  Viyana’da 60. yılda yarışacak ülkelerden. Ekonomik nedenlerle 2014 Kopenhag’da olamayan Sırbistan ve Kıbrıs ise bir sene aradan sonra 2015te yarışmaya dönecek iki ülke.

60. yıldan kimse müzikalite açısından bir mucize beklemiyor ama görsellik olarak herkesin umudu 50. yılın kutlandığı Kiev 2005’in üzerine çıkabilmek. Şu ana kadar seçilen performanslara baktığımızda halen bir Conchita Wurst taklidi çıkmamış olması da dikkate değer. Eurovision’u yakından takip edenler icin her zaman beklenti,  geçen senenin birincisinin taklitlerinin çıkmasıdır. Henüz erken, ve önümüzde 30’dan fazla seçilmemiş şarkı var diyerek bu konseptin ucunu da açık bırakalım.

eurovisionireland

Mayıs için yapılabilecek belki de en isabetli tahmin yarışmanın yine çılgın saçlar, rengarenk kıyafetler, ilginç danslar ve uçuk koreografilerle dolu olacağı. Avrupa yine üc saat boyunca bütün dertlere kulaklarını kapayıp hayattan çalacak, Eurovision’un ışıltılı dünyasına kilitlenecek. Bol içki ve kahkaha; hepimizi 60. yılda bu bekliyor olacak.

 

*”Thank you, Darling” Eurovision’u 1966’da Avusturya adına kazanan Udo Jürgens şarkısı “Merci, Chérie”nin Ingilizce çevirisidir.