“TÜRKİYE’NİN OLMADIĞI BİR EUROVİSİON, EUROVİSİON DEĞİLDİR!”

MAKEDONYA TEMSİLCİSİ DANIEL KAJMAKOSKİ OGAE TÜRKİYE’YE KONUŞTU

OGAE Türkiye’nin 2015 röportajları serisi, sezonun aynı zamanda ilk Eurovision şarkısının sahibi, Makedon sanatçı “Daniel Kajmakoski”  ile başlıyor.

Makedonya’nın Eurovision’daki makus talihini yenmek için ülkesi adına yarışacak olan Daniel, ogaeturkey.com‘un sorularına oldukça samimi cevaplar verdi.

Keyfini çıkarın, zira sürprizlerimiz devam edecek.

Viyana’da yaşayan Daniel Kajmakoski, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Makedonya’yı temsil edecek
Viyana’da yaşayan Daniel Kajmakoski, 2015 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Makedonya’yı temsil edecek

OGAE TURKEY: Merhaba Daniel, ilk olarak bizimle bu röportajı gerçekleştirdiğin için teşekkür ederiz. Öncelikle bize kendinden ve müzik kariyerinden bahseder misin?

DANIEL KAJMAKOSKİ: İlk olarak röportaj davetiniz için teşekkür ederim. Bana gelince… Kendimi bütün yaşamı boyunca mutluluğu ve varoluşun nedenini bulmaya çalışan kozmopolit biri olarak görüyorum. Müzik hayatımı anlatmak için bir röportaj çok kısa olur, ama her şeye rağmen birkaç şeyden bahsetmek isterim.

Makedonya’da doğdum ve 7 yaşında ben ve ailem bu sene Makedonya’yı Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edeceğim şehre taşındık. Müziği bir sanat olarak seviyorum ve ona saygı duyuyorum. Benim için müzik her zaman bir işten daha fazlasıydı – bir takıntı, sevgi ve bir besindi. Her sanatçı gerçekten sevdiği işi yapmak ister, fakat kendim için şunu söyleyebilirim ki müzik sadece bir iş olmaktan daha öte bir şey.

Dört yıl önce müziği bırakmaya karar verdim, Müzik ve gösteri piyasasında yaşanan birçok şey beni hayal kırıklığına uğratmıştı. Tanrıma şükrediyorum ki inancım ve kendime güvenim yeniden bir araya geldi ve yolumu tekrar buldum, Tanrı tarafından bana verilen bu armağanı paylaşmam gerektiğini ve bunu yapabileceğimi fark ettim. Bir yıl içinde çok şey değişti – Viyana’da düzenli bir işi olan biriydim şimdi ise Makedonya’nın Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki temsilcisiyim!!! Ne daha fazlası ne de daha azı, bu tamamen benim ilk şarkım olan Lisja Esenski ile oldu.

IMG_7371

OT: Yirmi güçlü yarışmacı arasından Skopje Festival’i kazandınız ve Türk jürisi sizi 12 puanla ödüllendirdi. Şuan nasıl hissediyorsunuz?

DK: Tesekkürler Türkiye :))

Ülkenizden 12 puan almak benim için çok fazla şey ifade ediyor. Türkler büyük bir müzik hissine sahipler – ya da müzik onlara içine alıyor ya da almıyor, çok basit. Umuyorum ki Eurovision’daki performansımla sizlerin beğenisini tekrar sağlarım. Tüm kalbimle ulusal finalimizde bana verdiğiniz 12 puan için sizlere teşekkür ediyorum, desteğinizi hiç unutmayacağım. <3

OT: Skopje Festivali’nde yarışmacı olmanızın hikayesi neydi? Sizi bu yarışmada yer almaya teşcik eden şey nedir?

DK: Gerçek şu ki, Skopski Festivali’nde yer almam için davet edildim. Makedonya’yı Viyana’da temsil etme olasılığı beni oldukça iyimser ve enerji dolu hissettirdi.  Eurovision’un büyük bir fanıyım, bir sürü insanın karşısında kocaman bir sahnede şarkı söylemek hayallerimden biriydi. O hissi dinlemeye karar verdim. Ve tabi ki Makedonya’yı büyüdüğüm ülkede temsil etme fırsatını kaçırmak istemedim.

Daniel Kajmakoski, 12 Kasım'da Üsküp'te düzenlenen Skopje Festival 2014'te 20 katılımcı arasından sıyrılarak zirveye yükseldi.
Daniel Kajmakoski, 12 Kasım’da Üsküp’te düzenlenen Skopje Festival 2014’te 20 katılımcı arasından sıyrılarak zirveye yükseldi.

OT: Melodi bize biraz ipucu veriyor ama bize şarkından bahsedebilir misin? Şarkında bizlere neler anlatıyorsun?

DK: Hayatımda ilk defa, sonbahardaki yaprak dökümünün aşkın getirdiği pozitif titreşimle açıklandığı bir benzetmeyi duydum, ve bu da gerçekten beni yaşam döngüsü ve evrensel olarak sahip olduğumuz aşk algısı hakkında düşündürdü. Bu dünyadaki tek gerçeğin sonsuz aşk olduğuna inanıyorum, geri kalan her şey birer yanılsamadan ibaret.

“TÜRKİYE’NİN OLMADIĞI EUROVISION, EUROVISION DEĞİLDİR”

OT: 2013 yılından beri yarışmıyoruz ama Türkiye hakkında ne düşünüyorsun? Daha önce ülkemizde bulundun mu?

DK: Türkiye’nin olmadığı bir Eurovision, Eurovision değil. Eurovision’un, ülkelerin kültürlerini müzik yoluyla temsil ettiği o eski coşkusunun geri gelmesini diliyorum. Şuan bütün herkes modern melodiler ve ticari işler peşinde ve bu iyi bir şey. Modern bir şarkım var ama bu şekilde fanlar ve diğer insanlar Avrupa ülkelerinin kültürleri hakkında daha az bilgiye sahip olabiliyorlar. Türkiye’nin bir ülke olarak Eurovision Şarkı Yarışması’na renk verdiğini düşünüyorum.

Evet, daha önce Türkiye’de bulundum, ister inanın ister inanmayın ama yaklaşık altı ay boyunca. Andrew Young ile birlikte çalıştım ve Antalya, Marmaris, Kemer, Bodrum ve diğer birçok yerde canlı performanslarımız oldu. Gerçekten çok güzel vakit geçirdim, misafirperverliğiniz beni etkiledi. İnsanlarınız, kültürünüz… ve tabi ki biraz da Türkçe’den bir şeyler kaptım.

OT: Türkiye’nin Eurovision şarkılarından hatırladığınız ve tüm zamanlara bakarsak bir Eurovision favoriniz var mı?

DK: Mor ve Ötesi benim en sevdiğim Türk gruplarından biri fakat Athena, For Real adlı şarkısıyla Eurovision’daki en iyi Türk sanatçıydı. Sertab Erener’in şarkısı iyi bir şarkıdan daha fazlasıydı ve yarışmayı hiçbir tereddüt olmadan kazandı. Eurovision Şarkı Yarışması bir çok hit şarkı çıkardı fakat benim tüm zamanlardaki favorim Loreen’in Euphoria şarkısı – her zaman en iyilerden biri olacak bir şarkı. Ahh, bu röportajla beni eski yıllara götürdün, teşekkür ederim.

155546
For Real, Daniel Kajmakoski’nin en sevdiği Türkiye Eurovision şarkısı

OT: Karar vermek için biraz daha zamanın var ama Viyana için neler planlıyorsun? Şarkını Makedonca mı yoksa İngilizce mi söyleyeceksin? Şarkını Avrupa’da tanıtmak için bir planın var mı?

DK: Son kararı vermek için hala zamanımız var fakat her geçen gün İngilizce söylemeyi daha çok düşünüyorum.

OT: Makedonya her zaman bizim için bir kardeş ülke fakat biz Makedonya hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyoruz. Güzel ülken hakkında lütfen bize birkaç şey söyle. Aynı zamanda birçok büyük sanatçınız var, takip ettiğin ya da takdir ettiğin sanatçılar var mı?

DK: Makedonya mükemmel bir ülke, karma, birçok ırkın var olduğu ve bunun müziğe yansıdığı bir ülke. Bir süre boyunca orada yaşamamış olmama rağmen nereden geldiğimi asla unutmuyorum. Makedonya çok zengin bir tarihle dolu ve bunu bir bütün halinde göz önüne alıyorum. Çok özel bir yer bu yüzden Biser Balkanski (Balkanlar’ın İncisi) olarak adlandırılıyor. Muhteşem yemekler, iyi insanlar ve süper partiler!!! Makedonya’da müzik oldukça çeşitli. Kaliopi, Naum Petreski, Toni Zen, Tamara Todevska gibi sanatçılarımız var. Tose Proeski’nin büyük bir hayranıyım, başına gelenleri siz de biliyorsunuz. Kesinlikle bu güne kadarki en iyi sanatçıydı ve benim müzik hayatımda büyük bir etkiye sahip oldu. Tose ve şarkıları Makedonya için her zaman özel bir hazine olacak.

2004 yılında Istanbulda düzenlenen Eurovısıon şarkı yarışmasında ulkesını temsıl eden Proeskı, 2007 yılına elim bir kazada hayatını kaybetti.
2004 yılında Istanbulda düzenlenen Eurovısıon şarkı yarışmasında ulkesını temsıl eden Proeskı, 2007 yılına elim bir kazada hayatını kaybetti.

OT: Eurovision sizin için ne ifade ediyor? Her sene takip edebiliyor musunuz? Ya da farklı bir deyişle, siz de bir Eurovision fanı mısınız?

DK: Kesinlikle büyük bir Eurovision fanıyım. Hatırlıyorum da ben küçük bir çocukken Eurovision evde ailemle birlikte mutlaka izlenmesi gereken bir şovdu.

OT: X-Factor Adria’yı kazandınız ve şimdi karşınızda daha büyük bir yarış var. Şarkınıza ne kadar güveniyorsunuz?

DK: Şarkıma ve performansıma güveniyorum. Lisja Esenski benim ilk singleım ve onunla birlikte Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışacağım için mutluyum. Festivalin kurallarına uymak için şarkıyı Skopje Fest’e göre uyarladık. Sanırım şarkıda birkaç değişiklik olabilir, bunun üzerinde çalışmaya başladık bile ve Ocak ayının sonuna kadar final versiyonunu hazırlamış olmayı umuyoruz.

IMG_7612

OT:Geçtiğimiz sene Danimarka’daki yarışmayı Conchita Wurst kazandı. Performansını beğendiniz mi? Onun hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek isteriz.

DK: Şarkı ve Conchita’nın performansı kazanan şarkıda olması gereken bütün her şeye sahipti. Harika bir beste ve prodüksiyon, birinciliği tamamen hak ettiğini düşünüyorum. Ve evet, görünümü bizler için yeni ve ilginç bir şeydi. Conchita insanlardan gördüğü ilgiyi hak eden biri ve ondan daha fazla şeyler dinlemeyi umuyorum. Avusturya yarışmayı kazandığı için mutluyum çünkü Avusturya’daki insanlar Eurovision hakkında pek iyimser değillerdi. Her şeye rağmen mutluydum ve Avusturya’nın birinciliğini sanki Makedonya kazanmış gibi kutladım.

OT: OGAE Türkiye sizleri desteklemek için Viyana’da olacak. Okuyucularımız için bir mesajınız var mı?

DK: “Bu dergiyi okuyan herkese selam olsun. Eurovision yarışmasının Viyanada gerçekleştirileceği için çok heycanlıyım, çünkü burda yaşayan Türk ve eski Yugoslavyalı milletlerimiz için kendi ülkelerinin yarışması gibi olucak !”

Bizler de bu güzel röportajı ve röportajın sonundaki Türkçe mesajı için Daniel Kajmakoski’ye ve röportajın gerçekleştirilmesinde bizlere yardımcı olan Natasha Davcheva’ya teşekkür ederiz. Viyana’da başarılar dileriz Daniel… OGAE Türkiye, orada da seninle olacak.

Sosyal Ağlarda Daniel Kajmakoski:

– https://www.facebook.com/Kajmakoski.Daniel

– https://soundcloud.com/daniel-kajmakoski

– http://instagram.com/daniel_kajmakoski

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=P4YiMJjzf_A]