Avrupa’nın En Büyük Eurovision Gala Gecesi Lüksemburg’da

1993 yılında yarışmadan çekildiklerinden beri Lüksemburg’un Eurovision Şarkı Yarışması ile ilgilenmediğini düşünen varsa, Avrupa’nın en büyük Eurovision Gala Gecesinin Casino 2000 Chapito sahnesinde  yapılacağını duyunca yanıldığını anlayacak. Üstelik Conchita Wurst bile var.

Birçok ülke resmi yarışmanın yanında kendi bağışlı gala şeklindeki etkinliklerini düzenliyorlar. Fakat Lüksemburg’un versiyonu boyut ve popülerlik açısından çok büyüdü ve daha önce yapılan mekanlara sığamaz duruma geldi. Etkinlik 25 Aralık’ta büyük bir izleyici kitlesi önünde yapılacak.

Bu boyutta bir etkinlik şüphesiz eski Eurovision birincilerini de Büyük Dükalığa bir ziyaret yapmaya ikna etmiş gibi görünüyor.

Bu yılın kazananı Conchita Wurst ve 2009 yılında yarışmayı kazanan Alexander Rybak etkinlikte sahne alacaklar. Aslında efsanevi İrlandalı Johnny Logan da etkinlikte sahne alacaktı fakat programındaki değişiklik sebebiyle katılamayacak. Fakat onun yerine başka bir İrlandalı birinci olan Linda Martin (1992 yılında Why Me şarkısıyla birinci olmuştu.) etkinlikte sahne alacak.

Tabi ki bütün bunlar bir Lüksemburg şarkısı olmadan tamamlanmıyor. Marion Welter, 1992’de Büyük Dükalığı temsil ettiği Sou Fräi‘nin yeni versiyonunu söyleyecek.

Unutmadan bu etkinliğin aynı zamanda bir şarkı yarışması olduğunu da söyleyelim. Bu sene mayısta gerçekleşen elemelerde 16 yerel sanatçı bu zorlu finalde yarışmaya hak kazandı. Tüm yarışmacılar geniş Eurovision arşivinden bir şarkı söyleyecekler. Daha sonra yarışmacılar uluslararası jüri üyeleri tarafından geleneksel Eurovision tarzında puanlanacaklar, izleyiciler de kendi seçimlerini destekleyebilecekler.

Sizde www.galanight.net adresinden adayları inceleyebilir ve hatta favori adayınıza oy verebilirsiniz.

Bu etkinlik büyük ilgi topluyor. Lüksemburg Kültür Bakanlığı bile bu etkinliği destekliyor. Bakan Maggy Nagel, Conchita Wurst’ün etkinliğe katılması için bizzat yardım etmiş.

Lüksemburg Eurovision Gala Gecesi her zaman bağış için para topladı. Bu sene toplanan paralar Lüksemburg Kızıl Haç’ına  bağışlanacak.

2013 yılında ki şarkı yarışmasının birincisi Nadine Rodrigues  (Fotoğraf: Manuel Dias)
2013 yılında ki şarkı yarışmasının birincisi Nadine Rodrigues
(Fotoğraf: Manuel Dias)

Demek ki Eurovision’a katılmamak Eurovision ile ilgilenmemek için bir bahane değilmiş. Belki bir gün ülkemizde de böyle etkinlikler düzenleyebiliriz.