[SONGCHECK] – MACARİSTAN’13 – SEVSEM DE SEVMESEM DE “KEDVESEM”

“Songcheck” yazı dizimizin sıradaki  ülkesi ise Macaristan. Arkadaşımız Okan VAROL Zoohacker Mix’i ile güç takviyesi yapılmış şarkıyı masaya yatırıp, röntgenini çekiyor. Bizlere de bu kapsamlı ve güzel okuma vadeden analizin tadına varmak kalıyor.

Avrupa’nın içinde olduğu kadar dışına da kaykılan Macaristan, bu “arada derede”lik halini ihmal etmeksizin, 2013 Eurovision Şarkı Yarışması’nda şahsına münharıs bir eserle arz-ı endam edecek: Kedvesem

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YwMgAS858YQ]

İlk dinleyişte ya sempati duyulacak ya irrite olunacak tempodaki şarkıyı ByAlex seslendiriyor. Son dakika bir değişiklik olmazsa şarkı, Macar dilinde okunacak. “Zoohacker Remix” versiyonunu referans alırsak, şarkının son 20 saniyesi İsveç dilinde devam edecek ki bu da salondan yüksek tempoda alkış almanın hesabının yapıldığını gösteriyor. Bu bilgiye sahip olmayanın yadırgamayacağı bir akışkanlığın söz konusu olması da ayrıca ilginç, çünkü dikkatsiz bir dinleyici, Macarca’dan İsveççe’ye geçiş yapıldığını fark etmeyecektir. Zira şarkıyı beğenenlerin İngilizce değil de Macar dilinde okunmasını tercih ettiklerini düşünürsek, mevcut rezonansı İsveççe’nin zedelememesi ayrıca şaşırtıcı.

m35gz

“Sevgili”, “Bi’tanem”, “Şekerim”, “Canısı”, “Tatlım” tadında kelime anlamı olan Kedvesem, performans itibarıyla, kumsalda kızları etrafına toplamış gitar çalan çocuğun yarı efsunlu etkisini barındırmıyor da değil hani. Fakat sahildeki esas oğlanın gizli hinliğinden ve sahte masumiyetinden ayrılan bir tavır var burada. O da, sempati dozunun yüksekliğinden gelen ve bunu korumasını bilen sıcaklık ve yalınlık. Üşenmeyelim açıklayalım: Sahilde gitar çalan esas oğlan figüründe eksik olmayan “manalı sözler”, “derin bakışlar”, “afili pozlar”, “beni bir anlasan tripleri” ve “kalbindeki delikanlı olayım halleri” asla ve asla ByeAlex’in 3 dakikasında kendine yer bulmayacak görünüyor.. İyi ki de bulamayacak, yoksa Kedvesem’i “amanın da amanın, yerim ben seni, ne şeker şeysin öyle” şirinliğiyle kucaklamak bir çok takipçi için imkansızlaşırdı.

Bahisçilerin pek şans tanımadığı Macaristan, klişeler ve oy sempatizanlığına yönelik gösterilerin eksik olmayacağı 2013 Eurovision Şarkı Yarışması’nda iddialı bir katılım skalası yakalamaktan uzak dursa da insanın içini ısıtan bir sakinliğe sahip. Eğer yapay “Sevgi Kelebeği” modunu ötelemeyi becererek “İçten bir kalp birlikteliği”ne çağırdığı kitleleri yakalamayı başarabilirse, final gecesi sürprize açık bir koordinata erişmesi imkansız olmayabilir.

İşten eve, evden işe koşturup duran kent çılgınları metro istasyonlarında çoğu zaman sokak çalgıcılarının hesapsız kitapsız performanslarını işitme ve görme gücünden uzak bir şekilde ıskalamaya yazgılıdırlar. Telaşını, kaygısını, hırsını, susturamadığı zihnini dizginleyebilenlerse adımlarındaki tempoyu kimselere hissettirmeden düşürürler bu grupların ya da kişilerin önünden geçip giderken. Binbir türlü aksiyonun, yapıbozumcu duyguların, çatışmaların pervasızca egemenliğini ilan ettiği modern hayatımızın arsız sahnelerine detoks püskürten bu anları yaşayabilene özenmemek mümkün değil. Kaçırma korkusu duyduğumuz toplu taşıma araçları, yetişememe paniği yaşadığımız toplantılarımız, kavuşamayacağımızı sandığımız konforlu alanlarımız alttan alta bizi tadımlık “teselli”lerden ve tebessüm yüklü anılarımızdan kaçırmakta inat etse de hayat olmadık anda rehabilite edici küçük küçük efektlerini dokundurmaktan vazgeçmez. Kedvesem, artık fanların bile itiraz etmeyeceği “Eurovision hay-huyu”nun dışına taşımaya, bunu yaparken de üzerini hep örtmeye çalışmakla kodlandığımız naifliğimizi canlandırmaya niyetleniyor aslında. Mevcut niyeti görmek ve işitmek sadece bir seçim meselesi.

Öncelikle 16 mayıs tarihli 2. yarı final akşamında görücüye çıkacak ülkelerden olan Macaristan 12. sırada sahne alırken, 12. katılımını gerçekleştirmiş olacak. İlk kez 1994’te Eurovision platformuna dahil olan ülke, en iyi derecesini de aynı yıl 4. gelerek almış.

Kedvesem’i seslendiren 1984 doğumlu ByeAlex rumuzlu solistin tam adı ise Alex Marta. Çıkardığı singleların ülkesinde beğeni toplaması henüz albüm çalışmasına imza atmasına sebep olmamış. 2013 Eurovision Şarkı Yarışması’nda başarı sağlayıp sağlayamayacağı tartışılan Kedvesem’in müziği de sözleri de Alex Marta imzası taşıyor:

az én kedvesem egy olyan lány, akit
farkasok neveltek és
táncolt egy délibábbal
majd elillant csendesen
az én kedvesem
o az én kedvesem

az én kedvesem egy olyan lány, akit
átölel hét kontinens
csobban szép tengerekben
s táncot lejt fent felhok közt
a kedvesem
o az én kedvesem

mert nekem:
nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem
õ bárhol jár, az úgy jó nekem, az úgy jó nekem, mert
mindig rám talál, az én kedvesem, az én kedvesem
úgy dúdolná: ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dal

az én kedvesem egy olyan lány, akit
hóbortos álmok tépnek
kócos haját reggelente
szelek fonják
ettol más a kedvesem
o az én kedvesem

az én kedvesem a végtelennel
újat húz és sosem retteg
rozmaringból készít hintót
tücskök húzzák, így nyugtat meg csendesen
o az én kedvesem

mert nekem:
nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem
õ bárhol jár, az úgy jó nekem, az úgy jó nekem, mert
mindig rám talál, az én kedvesem, az én kedvesem
úgy dúdolná: ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dal

nincs most más, csak a kedvesem, az én kedvesem
õ bárhol jár, az úgy jó nekem, az úgy jó nekem, mert
mindig rám talál, az én kedvesem, az én kedvesem
úgy dúdolná: ez így jó nekem, ez így jó nekem, ez a dal

Macaristan, Eurovision haftası hatırı sayılır bir başarı elde eder mi etmez mi öngörüde bulunmak gerçekten de kolay değil. Ancak bir çok müzikseverin playlistlerinde uzun süre devineceğini kestirmek için müzik otoritesi olmaya hiç mi hiç gerek yok.

Kedvesem’le ve Kedvesem’in çağrıştırdığı tüm duygularla bizi yeniden buluşturan ByeAlex’e bol şans ve teşekkürler…

m35hw

Okan VAROL