[SONGCHECK] – İRLANDA’13 – “ESC 2013’ÜN DİSKOLARDA ÇALINACAK 3-4 PARÇASINDAN BİRİSİ”

Yürek burkucu ve kahredici olsa da, Türkiyesiz yeni bir Eurovision Şarkı Yarışması bu akşam itibarıyla start alıyor. İlk defa bir yarıfinal Türkiye ekranlarında yayınlanmayacak olsa da, internet ve uydu cihazları ile Avrupa’nın en favori TV Showunu izlemek için saatleri sayıyor olacağız. Kesin favorileri, finale çıkanları, elenenleri ve sürprizleri ile finaline bir adım daha yaklaşacağımız bu akşamki yarıfinalde yayınlanacak şarkıları OGAE Türkiye ve Onikipuan ahalisi nasıl buluyor, ne şans veriyorlar diyerekten fikirlerini sorduk, bizlerle paylaşmalarını rica ettik. Görece en zayıf bulunan yarıfinalin şarkılarının haliyle pek taliplisi olmadı. Olanlar ise bu akşama dair bizlere ışık tuttu. Yeni yazı dizimiz “Songcheck”‘e Alper TOSUN’un İrlanda değerlendirmesi ile başlıyoruz.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=rNQNdHV279w]

Eurovision’un en başarılı ülkesi İrlanda’yı bu sene “Only Love Survives” parçasıyla Ryan Dolan temsil edecek. Ryan Dolan 22 Şubat’taki İrlanda finalinde içlerinde Onno Tunç’un kızının da yer aldığı ve INCHEQUIN grubunun “Son Kez” isimli parçasının sonuncu olduğu gecede 112 Puanla mutlu sona ulaştı.

Kuzey İrlanda ve 1986 doğumlu Ryan Dolan, Şarkıcı ve aynı zamanda besteci. Her zaman sıkı bir Eurovision takipçisi olmuş. Ryan’ın oldukça utangaç bir yapısı var ve Ulusal Finaldeki utangaçlığı gözlerden kaçmamıştı. Sahne tecrübesi çok fazla değil. Topluluğun önünde şarkı söylemeye 4 yıl önce başlamış. Ryan, İrlanda’nın Eurovision’daki bir çok başarısına rağmen son yıllarda aldığı kötü sonuçların kendisi için bir baskı oluşturmayacağını ve Malmö’de ülkesi için elinden gelenin en iyisini yapacağını söylüyor.

“Only Love Survives” Pop Dance türünde ve 3.00 dk. .  Parçanın sözleri ve bestesi Ryan Dolan ve arkadaşı Wes Devine’e ait. Hazırladıkları “Only Love” isimli parçayı Eurovision için yeniden düzenlemeleriyle ortaya “Only Love Survives” çıkmış.  Parça Eurovision sonuç tahminlerinde kendisine orta sıralarda yer buluyor. Şarkının Stüdyo versiyonu başarılı bulunsa da Ryan’ın canlı performansı şimdilik yetersiz olarak değerlendirildi. Ulusal Final gecesindeki canlı vocal performansı Hadise’nin “Düm Tek Tek” performasındaki gibiydi. Eurovision gecesine kadar canlı vokal performansını yükseltmesi şart. Ayrıca arkasında ulusal finaldekilerden farklı iyi bir vokal desteği de kesinlikle gerekli. Parçanın klip ve dans kareografisinde sıkça gördüğümüz iki elle Kalp figürü artık mide bulandırıyor. Umarım Eurovision kareografilerinde bunu terk
ederler. Yoksa en büyük destekçileri Ortaokul ve Lise öğrencileri ile sınırlı kalacak.

Yine de şunu söylemek lazım, parçanın stüdyo versiyonu Eurovison 2013’ün Diskolarda çalınabilecek 3-4 parçasından birisi.

Ryan’a Eurovision’da başarılar dileriz.

Alper TOSUN

Ulusal Finaldeki canlı performansını izlemek için tıklayınız.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=C5OHGoSmI_s]