HELLO EUROPE, THIS IS BAKU CALLING (4)

Soğuk ve rüzgarlı bir Bakü gününden herkese merhaba!!

Dün 1.Yarı Finali izledikten, yorumlarımızı yaptıktan sonra Roman Lob (Almanya)’un  pub tarzı bir yerde yaptığı partisine attık kendimizi. Sahneye önce Roman çıktı. Biz biraz geç gittiğimiz için son üç şarkıya yetiştik. Roman’ın ardından sahneyi Nina Zilli (İtalya) aldı. Ortam iyice kalabalıklaşmıştı ve herkes hayranlıkla Nina’yı seyrediyordu. Eurovision şarkısı ‘L’amore E Femmina’ dahil olmak üzere İtalya’nın pek meşhur iki şarkısını daha söyledi ve sahneden ayrıldı. Nina’dan sonra sıra dünyalar tatlısı Joan Franka ‘ya (Hollanda) geldi.O da çoğunluğun bildiği klasik “country” tarzı şarkılar söyledikten sonra, Eurovision şarkısı “You And Me” ile sahnesini sonlandırdı. İlerleyen dakikalarda sahneye Kurt Calleja (Malta) ve Anggun’un da (Fransa) çıkacağı söyleniyordu ama biz partinin yarısında ayrılıp Euro Club’a Geçtik.

Euro Club’da 00.00-00.30 sularında 80-90’lar çalıyordu. Tam böyle sıkılma halleri başladığında günümüz Eurovision şarkılarıyla ortalık renklendi. Özellikle İspanyol fanlar bütün şarkıları, koreografileri bildikleri için bayağı eğlenerek geçirdik geceyi. Gece kafamı yastığa koyduğumda saat 04.30’du. O yorgunlukla öğlen saatlerinde uyanmışım. Hemen hazırlandım ve günümün çoğunu birlikte geçirdiğim, sanatçılarla onunla birlikte tanıştığım, röportajları birlikte yaptığım arkadaşım Can Altuğlu ile buranın pek meşhur “Old City”sini (İçeri Şeher) gezmeye gittik. İlk önce girişinde bulunan ‘Kız Kulesi’ adındaki kuleye girdik. Bu kule yaklaşık 7-8 kat ve bizdeki Kız Kulesi gibi bir efsaneye sahip. Söylendiği üzere bu kulede yaşayan kız, sevdiğine kavuşamadığı için kendini en üst katından atmış. Kulenin şu an etrafı yeşillik ancak bu efsane yaşandığı sırada etrafı denizmiş.

thumb300 20100923114702756

cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb1

Buradan çıkınca kendinizi zaten İçeri Şeher’de buluyorsunuz. Mimarisi hiç bozulmamış bu eski evlerin bulunduğu yerde çeşitli hediyelik eşya satıcıları, yemek yerleri ve parklar bulunuyor.

Kısa turumuzun ardından basın merkezine geldik. Son hazırlıklar tamamlanıyor. Biraz sonra ilk yarı final için Crystal Hall’daki yerimizi alacağız!

————

Herkese 23 Mayıs akşamından merhaba!

Dün gece bildiğiniz üzere final yapıldı ve biz de heyecan dolu üç gecenin ilki için Crystal Hall’da yerlerimizi aldık.

575220 10150925083302298 617937297 9492207 1134339648 n

Uzun uzun ülkelerin aldığı tepkileri anlatmaktansa sadece yarı finali geçen ülkelerden biraz bahsetmek istiyorum.

Zarftan çıkan ilk ülke Romanya’ydı. Diğer yazılarımda da dediğim gibi Mandinga çok seviliyor çıkmamaları fazlasıyla süpriz olurdu. Finalde de iyi iş çıkaracaklarına eminim. 14.sıra onlar için çok iyi olacak.

er 4455

2. çıkan ülke ise Moldovya oldu. Sahnedeki enerjisi Avrupa’yı etkilemiş olmalı ki, onu finalde de seyredeceğiz. Daha öncede dediğim gibi Avrupa bu tarz şarkılara şans pek tanımıyor ama Pasha’nın çok farklı bir enerjisi var ve asla sıradan değil. Çıkmasaydı üzülürdüm. 26.Sırada yarışıyor. Yani Cumartesi gecesinin son yarışmacısı Pashaolacak. Bu bana kalırsa çok büyük bir avantaj. Bakalım ona yarar sağlayacak mı?

er 4476

Ekranda İzlanda yazınca elimdeki İzlanda bayrağıyla birlikte havaya uçtuğumu hatırlıyorum 🙂 Benim favori ülkem ve 1.olmalarını çok isterim. Harika bir şarkı, harika bir performans! Her şeyiyle tüyler ürpertici. Jonsi centilmenlik yaparak kura çekimini Greta’ya bıraktı ancak iyi mi oldu bilemiyorum. Çünkü onlar için hiç iyi olmayacak bir sırada yarışacaklar. 7 numara pek de hoş olmayan bir sıra bana kalırsa.Umarım her şeye rağmen performansları onları iyi bir yere taşır.

th 1234 132

Macaristan… Açıkçası beni en çok şaşırtan ülke oldu. Şarkıyı seviyorum ancak çıkmasını hiç ummuyordum.Onlar yerine İsraili bekliyordum. Neyse, sonuç olarak finaldeler ancak bana kalırsa şansları yok. Zaten sıraları da çekilebilecek en kötü sıra.

th 1234 171

Danimarka… En çok sevindiğim bir diğer ülke de Danimarka kuşkusuz. Solunay harika bir performans sergiledi ve final biletini kaptı. Beklentim hep çok yüksek. Şarkısının ve kendisinin “cool”luğu fazlasıyla etkiliyor. Finalde iyi bir derece geleceğini umuyorum ve sıralarından da çok memnunum.

er 4511

Arnavutluk… Dün gece hepimizi büyüledi diyebiliriz. Televizyondan nasıldı bilmiyorum ama biz arenada tüylerimiz diken diken seyrettik. Öyle bir ses var ki kadında, etkilenmemeniz neredeyse imkansız. Avrupa ve jüri bunu da fazlasıyla hissetmiş anlaşılan. Ancak çıkacağı sıra onun bu etkisini kaybettirir mi bilmiyorum ama umarım iyi bir dereceyle bitirir.

er 4526

Kıbrıs… Yılın iddialı bulduğum şarkılarından Ivi benden yalnızca 1 yaş büyük ve bunu bilince insan “Kız 19 yaşında neler yapıyor, ben ne yapıyorum?” diye sormadan duramıyor tabii. Şaka bir yana, gerçekten harika bir performans sergiliyor ve burada da çok seviliyor. Bana kalırsa 1.liğe oynayabilir ancak 8.sırada yarışıyor. Umarım bu onu etkilemez.

th 1234 29

Yunanistan… Son üç ülke kalmıştı ve hala Yunanistan yoktu! Nefesim bana yetmiyordu derken ekranda Greece yazısını görmemle havalara uçmam ve derin bir nefes almam bir oldu. Beni tanıyan bilir, Yunanistan benim 2.ülkem gibi. Ne gönderirlerse göndersinler her zaman tam destek durumu söz konusu bende. Bu sene Eleftheria’dan çok umutlu olmasam da onu seviyorum ve iyi bir derece almasını istiyorum ama muhtemelen tipik bir Yunanistan derecesiyle, yani 7.- 8. olarak yarışmayı bitirecek.

th 1234 33

Ve Rus Babushkiler… Şüphesiz gecenin yıldızı onlardı! Herkes onlara hasta, herkes onlara bayılıyor. Tüm dikkatler onların üstünde. Basın merkezine gelmeye korkuyorlardır eminim çünkü korumalarla yürümek zorunda kalıyorlar. Hatta yürüyemiyorlar, o derece. Arena’da onlar sahneye çıktıklarında da durum farksız değildi. Kıyametler koptu. Özellikle en minik olanlarını seyrederken insan gülümsemesine hakim olamıyor. Dün gece sadece Babushkiler herkesi oturdukları yerden kaldırabildiler. Herkes onlara ayakta eşlik etti ve şarkı sonunda da çoşkuyla alkışladılar. 1. sıranın en büyük adayı kuşkusuz onlar. 1.olurlarsa hiç şaşırmayacağım.

th 1234 36

İrlanda… Son zarftan çıkmaları beni neredeyse öldürecekti. Eğer çıkmasalardı belki de ağlardım, o derece seviyorum onları. Ireland sesi yükseldiği an arenadan, benden de çığlıklar yükseldi. Dünya tatlısı Jedwardlarımız da sahneye parendeler atarak geldiler zaten. Bu seneki şarkılarını geçen seneki kadar güçlü bulmasam da Avrupa’da ciddi bir fan kitlesine sahipler bu onlara fazlasıyla avantaj sağlayacaktır final için.

th 1234 39

Helin Ege Tok