İsrail 2024 Seçmeleri Başlıyor

Israil 1
Noa Kirel 2023 Eurovision sahnesinde. Kaynak: Instagram

İsrail’in 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılımı için yaklaşan seçim süreci öncesinde, sürecin ayrıntıları açıklandı.

10 Eylül Pazar günü “The Next Star” için açık ön seçmeler gerçekleştirilecek ve bunlar Pavilion 2’deki Tel Aviv Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Mekan, İsrail’in ev sahibi olduğu 2019 Eurovision Şarkı Yarışması’nın mekanı olarak biliniyor. En son yarışmaya ev sahipliği yaptı.

Bu ön seçmeler, 16 yaş ve üzeri tüm İsrailli katılımcılar için yapılıyor ve tüm adayların, acapella olarak söylenecek 2 şarkının sözlerini hazırlamasını gerektirecek. Gitar gibi akustik enstrümanlar kullanmaya da izin veriliyor.

Bunlar, asıl şov için kısa listeye almanın prodüksiyon kontrolünde olduğu ön seçmeler olsa da bu çekimlerin “The Next Star” şovunda kullanılacağı söyleniyor.

O gün başarılı olanlar gösterinin seçmelerine katılacak, 2014’ten beri düzenlenen yarışmaya Assi Azar ve Rotem Sela ev sahipliği yapacak. Bu arada Aden Hasson, Shiri Maimon’a katılarak gösterinin jüri heyetinde yeni bir yüz olacak. Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar ve Keren Pels zaten hali hazırda jüri idi.

İsveç’in Malmö kentinde düzenlenecek 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’i kimin temsil edeceğini belirleyecek yeni programın prodüksiyonları şimdiden sürüyor. Dizinin yayıncısı Keshet 12, Eylül ayı sonunda yarışma için katılımcı seçmeye başlarken, dizinin Kasım ayında yayınlanmaya başlaması bekleniyor.

“The Next Star”, 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’in ulusal seçimi olarak geri dönüyor. Reality şarkı yarışması daha önce İsrail’in 2015’ten 2020’ye kadar olan temsilcisini seçmek için kullanılmıştı.

O dönemde ülke, yarışmanın düzenlendiği her yıl Büyük Final’e katılmaya hak kazanırken, 2018 “The Next Star” şampiyonu Netta, “Toy” şarkısıyla yarışmayı İsrail adına kazandı.

İsrail’de HaKokhav HaBa olarak bilinen program, “The Next Star” adı altında birçok uluslararası platformda yayınlandı. Ancak Fransızca, Almanca ve Yunanca versiyonları da dahil olmak üzere bu serilerin çoğu tek bir sezondan öteye geçemedi.

Israil 3
Noa Kirel 2023 Eurovision sahnesinde. Kaynak: The Sun

İsrail, geçen yıl Noa Kirel ile büyük başarı elde etmesine rağmen formatı yeniden gözden geçiriyor. İsrail’in en büyük yıldızlarından biri olan Kirel, yayıncı KAN tarafından iç seçim ile seçildi. Birleşik Krallık’ın Liverpool kentinde düzenlenen 2023 Eurovision Şarkı Yarışması’nı şarkısı “Unicorn” ile 362 puan alarak üçüncü sırada tamamladı.

Atilla ÇETİNTÜRK