
Avrupa Yayın Birliği tarafından yayınlanan 2024 den itibaren geçerli olacak kurallara göre; yarışmada yarışabilecek en fazla ülke sayısı 44’ü geçemeyecek. Esasen bugüne kadar bu sayıya 2008, 2011 ve 2018 yıllarında yaklaşılmış ve 43 ülke yarışmıştı.
Bugüne kadar yarışmış tüm ülkeleri sıralamak istersek 50 ülke ortaya çıkıyor.
Bu durumda muhtemel bir gelecek senaryosu ile önümüzdeki yıl Rusya, Bulgaristan, Belarus, Macaristan, Slovakya, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ ile uzun yıllardır yarışmayan Andorra, Monako ve Türkiye’nin koltukları garantide görülmüyor.
Öte yandan Avrupa Yayın Birliği’nin geçmişten bugüne bu anlamda politikasına baktığımızda Doğu Bloku ve Yugoslavya’nın parçalanması ile artan ülke sayısına kısıtlı katılım imkânı tanımıştı 1993’den 2004 yılına kadar. 2004 yılında yarı final sisteminin gelmesi ile beraber tüm ülkelere kucak açılmış ve hiçbir ülke kota sebebiyle ret almamıştı.
Öte yandan Avrupa Yayın Birliği’ne üye Arap ülkeleri mevcut ve yarışmaya başvuru hakları var. Bu ülkelerden sadece Fas 1980 yılında bir defa yarışmada yer almış olmasına karşın küreselleşen ortamda Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Ürdün ve 2005 yılında yarışma kararı almış, şarkısını seçmiş ve ancak geri çekilmiş olan Lübnan’ın da yarışmaya katılmak istemesi karşısında durumun ne olabileceği bir bilinmez.
- Almanya
- Andorra
- Arnavutluk
- Avustralya
- Avusturya
- Azerbaycan
- Belçika
- Beyaz Rusya
- Birleşik Krallık
- Bosna-Hersek
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Ermenistan
- Estonya
- Fas
- Finlandiya
- Fransa
- Gürcistan
- Hırvatistan
- Hollanda
- İrlanda
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- İsrail
- Karadağ
- Kıbrıs Rum Kesimi
- Kuzey Makedonya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Moldova
- Monako
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- Rusya
- San Marino
- Sırbistan
- Slovakya
- Slovenya
- Türkiye
- Ukrayna
- Yunanistan
Fas – 1980 Eurovision Şarkı Yarışması
Hakan YALÇINKAYA