EBU’dan Yunanistan şikayeti üzerine kural düzenlemesi

Yunanistan’da STAR kanalında yayınlanacak olan ve Kıbrıs’ın Eurovision 2024 için temsilcisini seçmeyi planladığı “ Fame Story”yüzünden ERT ile RIK arasında patlak veren tartışma  devam ediyor.

RIK’in Yunanistan (STAR tarafından) ve Kıbrıs’ta (RIK tarafından) eş zamanlı olarak yayınlanacak olan Fame Story’nin prodüksiyonu için Nikos Kokloni’nin Barking Well Media, STAR ve PANIK Records ile işbirliği yapma kararı, iki kamu yayıncısı arasında çatışmaya yol açtı.

Bugün PARON gazetesinde yer alan habere göre EBU, talep üzerine kurallarda bir güncelleme yaptı, Eurovision 2024 tüzüklerini güncelleyerek tüm üyelerine gönderdi.

İşte o düzenleme:

“Her bir EBU üyesinin ulusal seçiminin organizasyonu, diğer ülkelerdeki diğer katılımcı yayıncıların katılımcı haklarını ihlal etmemelidir. Eurovision için her bir ulusal temsilci seçimi, katılan her yayıncı tarafından kendi kontrolü altında yapılmalı ve organize edilmelidir. Organizasyon ve üretim, EBU’nun ön onayı dışında verilemez. Ulusal seçimler, katılımcı yayıncının ülkesinde ve yayıncının/EBU üyesinin kendi kanalında ulusal olarak düzenlenmeli ve televizyonda yayınlanmalıdır.”

Yarışmadaki olaylara rağmen fragmanın yayınlanmasının ardından EBU, bir mektupla RIK’den Fame Story ile ilgili ayrıntıların açıklığa kavuşturulmasını ve bu gösterinin Yunanistan’da özel bir televizyon kanalı tarafından gerçekleştirilmesinin, gelecek müziğin yukarıda belirtilen düzenlemelerini ihlal edip etmediğini sordu.

RIK’in EBU’ya mektubu

RıIK, EBU’ya Fame Story’nin ulusal bir final değil, eğlence programına entegre edeceği bir yetenek yarışması olduğunu iddia ettiği bir yanıt mektubu gönderdi.

Ayrıca Eurovision 2024 için RIK’nin son yıllarda yaptığı gibi temsilcisini iç seçim yoluyla seçeceği bildirildi. Sanatçı seçimi, hem Fame Story’den hem de diğer genç ve yetenekli sanatçılardan ortaya çıkacak yeni yetenekler üzerinden yapılacak.

Son olarak, bu mektup, nihai seçimin Lefkoşa’da gerçekleşecek bir televizyon programı aracılığıyla Ocak 2024’te gerçekleşeceğini vurgulamakta.  Tüm bunlar, elbette, anlaşıldığı üzere, Nikos Koklonis’in yayında çeşitli röportajlarında ortaya koyduğu şeyle çelişiyor ve ayrıca Fame Story tanıtım fragmanına da dahil ediliyor.

EBU’nun nihai kararı bekleniyor

Şimdi EBU’nun konunun nihai çözümünü ve RIK’in açıklamalarından sonra Kıbrıs’I Eurovision 2024’te temsil edecek sanatçıyı seçme yöntemi olarak kullanılıp kullanılmayacağını merakla bekleniyor. Ancak son günlerde ortaya çıkan bilgilere göre, EBU ile ilişkilerini hiçbir şekilde bozmak istemeyen RIK halkı, Kıbrıs’I da tehlikeye atmak istemediği için her halükarda alternatif bir plan hazırladı. Yarışmaya katılım için Fame Story’den bile vazgeçebilirler.

Atilla Çetintürk