OYUNUN ADI EUROVISION

helsinki right

Lys  Assia’nın  İsviçre ulusal finaline katılacağını duyuran haber takvimin yetersiz bir icat olduğuna gösterilebileceğimiz en güzel örneklerden biri. Eurovision’un  tarihine baktığımızda kimi isimlerin zamanın bir noktasında bu sahneye çıkmaya çalıştığını, kimilerinin bunu başardığını, kimilerinin hüsrana uğradığını ve kimilerinin birkaç defa bu şansı yakaladığını görüyoruz. Geçmiş ile şu anın karşılaştırılması, gözler önüne serilmesi, tahmin edilebileceği üzere kişiden kişiye değişen, her bünyenin kendine has çıkarımlarda bulunacağı bir olay, bir soluk.

Bilgiye ulaşmanın ve tüketimin çok kolay ve hızlı olduğu bu dönemde eğer tarihi olan bir organizasyonun sürdürülebilirliğini  sağlamak zorundaysanız alacağınız en cana cana katan soluk geçmişten alınan soluk oluyor. Eurovision tarihe 60. yılın damgasını vurduğunda önümüze koskoca altmış yıllık bir arşiv serilmiş olacak. Kişisel olarak bu adımın Eurovision’a en az on yıl sürdürülebilirlik katacağını düşünüyorum. Bir kuruma, organizasyona, ait  anıları  olan, aidiyet hisseden , her takipçiye verilebilecek en güzel hediyedir bu. Denenmiş, genelde başarılı olan, insanların bağını tazeleyen geç bile kalınmış bir uygulama. Çok uzağa gitmeyelim, Bilim ve Teknik Dergisi 40. yılına girmeden önce okurlarına 39 yıllık tarihini içeren arşiv DVD’si hediye etti ve ardından gelen istek üzerine bunu kısa bir süre daha devam ettirdi.

Anı tüketmekte hız tanımayan bizler için geçmiş eritilemeyecek ve ilgisiz kalınamayacak bir kaynak olsa da bir süre sonra yeni başka bir soluğun geleceği kaçınılmaz bir gerçek. Yaşadığımız dönem gereği Eurovision’un 70. Yılını tekrar en iyi şarkı seçerek kutlamasını beklemiyorum. Devrilen yıllar anısına ilk adım geç kalınmış bir kutlama olsa da, bundan sonraki adımların bilgi çağıyla entegre bir şeyler olabileceği kesinleşmiş gibi.

Benim bu konuda bir tercihim bile var. OGAE ve yerel bazlı takipçi topluluklarını bir kenara koyarsak, her yıl yarışma tarihlerini, hatta ulusal finaller mevsimini iple çeken, yarışmayı izledikten sonra yarışmanın artık düzenli bir takipçisi olma kararı alan, seneyi Eurovision ve Ulusal final şarkılarını tekrar tekrar dinlemekle geçiren, bu şarkılara cover yapan, yeni besteler yazıp söyleyip oylama yapan, bu eylemler için web sitesi açan, topluluklar kuran, olayı Eurovision ve kişisel emek ile sınırlı tutmayıp koskoca bir müzik dünyasını kapsayan farklı coğrafyalara ait şarkıların yarıştırıldığı, internette arattığınızda karşınıza çıkabilecek , hiç olmazsa nefsi körlemek niyetine kendiliğinden oluşmuş yüzlerce  interaktif oluşum var. Hal böyleyken artık Eurovision’un tüm bu eylemleri barındırabilecek bir online “Official Game” ile sevenlerinin karşına çıkması 70. yıla yakışacak en güzel adım olur.