2024 Malmö mü 2024 Kopenhag mı?

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’nın İsveç ev sahipliğinde Malmö şehrinde gerçekleşeceği duyuruldu ve bu konudaki meraklar son yıllara göre nispeten erken bir tarihte giderilmiş oldu. Büyük çoğunluk Stockholm’ün seçilmesini ister ve beklerken, bir grup fan da yarışmanın Göteborg ya da Malmö şehirlerinden birinde olacağı tahmininde bulunuyordu ve Malmö diyenlerin tahminleri gerçekleşti.

Hal böyle olunca da yarışmayı yerinde izlemek isteyen Eurovision fanları yarışmanın düzenleceği tarihler olan 7-9-11 mayıs tarihleri için Malmö ve civarında kalacak yer araştırmalarına çoktan başladı bile. Eurovision düzenlenecek şehirlerde kalacak yer fiyatlarının tavan yapması her sene yaşanan bir olay ve bu sene de bu düzen değişmeyecek gibi duruyor. Zira Malmö Stockholm kadar büyük bir şehir değil ve bu yüzden de kısıtlı otel, hostel ve Air BnB gibi konaklama imkanları sunmakta. Bu yerlere talep de çok fazla olacağı için fiyatların git gide daha da yükselecek olması kaçınılmaz.

İşte bu noktada İsveç’in can ciğer komşu ülkesi ve Malmö’den tren ile sadece 35 dk uzaklıkta olan Danimarka’nın başkenti Kopenhag devreye giriyor. Bu trenlerin 7/24 işliyor olması ise bu durumu daha da cazip kılan ilk sebeplerden olabilir.

malmo1

Gördüğünüz gibi sadece 13 Euro gibi bir ücret ödeyerek Eurovision finalinin hemen ardından gecenin geç saatlerinde de olsa kolayca Kopenhag’a geçebilmeniz mümkün.

Kopenhag’ı cazip kılan bir diğer sebep ise kaçınılmaz fiyat farkı. Ev sahibi ülke olmaması ve Malmö’den çok daha fazla seçenek sunması sebebiyle tıpkı 2013’te olduğu gibi bu sene de Eurovision fanlarının büyük bir çoğunluğu kalacak yerlerini Kopenhag’dan seçecek gibi duruyor.

Birkaç örnek vermek ve karşılaştırma yapmak gerekirse finali yerinde izlemek ve10-12 Mayıs arası 2 gece Malmö’de kalmak isteyen 2 kişinin ödemesi gereken ücretler şu şekilde:

malmo2

Aynı tarihler için Kopenhag şehrine bakacak olursak durum oldukça farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor.

malmo3

Özetle tüm bunlar göz önüne alındığında finale yakın tarihlerde Malmö’de birçok alternatif tükenmişken, Kopenhag sayısız ve çok daha makul fiyatlarda seçenek sunduğu için fanların yarışma İsveç’te gerçekleşecek olmasına rağmen Danimarka’da konaklamak istemelerine şaşırmamak gerekiyor kanımca.

Sercan Güler