HEJ MALMÖ 2024

Geçtiğimiz mayıs ayında Loreen’in “Tattoo” adlı şarkısıyla yedinci kez şampiyonluk ipini göğüsleyen İsveç, 2024 yarışması için Malmö şehrini ev sahibi olarak seçti.

Malmö 1992 ve 2013 yıllarında da yarışmaya evsahipliği yapmıştı ve 2024 mayıs ayında Stockholm arenalarının yoğunluğu ve Göteborg Belediyesi ile uzlaşma sağlanamaması sebepleri ile yarışma, ülkenin güneyinde ve Danimarka başkenti ile sadece bir köprü uzaklığında olan Malmö şehrine verildi.

Konu hakkında EBU açıklaması şu şekildedir:

İsveç’in güneyindeki Malmö şehri, Host Broadcaster SVT ve EBU tarafından Mayıs 2024’te yapılacak 68. Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapmak üzere seçildi.

SVT, Loreen’in bu yılın başlarında Liverpool’da “Tattoo” ile kazandığı tarihi galibiyetinin ardından, Eurovision Şarkı Yarışması’nı iki kez kazanan ilk kadın olmanın ve İsveç’in İrlanda’nın toplam 7 galibiyet rekorunu eşitlemesinin ardından gelecek yılki yarışmayı sahneleyecek.

68. Eurovision Şarkı Yarışması’nın Büyük Finali, 11 Mayıs Cumartesi günü Malmö Arena’da, aynı hafta başında 7 Mayıs Salı ve 9 Mayıs Perşembe günü Yarı Finallerle gerçekleştirilecek.

Malmö, diğer kriterlerin yanı sıra mekandaki tesisleri, binlerce ziyaretçi delegasyonu, mürettebatı, taraftarı ve gazeteciyi ağırlama kabiliyetini ve yerel altyapıyı inceleyen bir belediye ihale sürecinin ardından katılımcı kamu yayıncılarını ağırlamak üzere seçildi.

Eurovision Şarkı Yarışması İdari Danışmanı Martin Österdahl şunları söyledi: “EBU, Malmö’nün 2024 Eurovision Şarkı Yarışması için Ev Sahibi Şehir olarak seçilmesinden heyecan duyuyor.”

“Malmö, ilk olarak 1992’de ve ardından Loreen’in son galibiyetinin ardından 2013’te başarıyla ev sahipliği yapan Yarışma tarihinde özel bir yere sahip. Dünyanın en büyük canlı müzik etkinliğini sahnelemek için mükemmel mekanlara ve altyapıya sahip olduğunu kanıtlamış olan bu canlı ve dinamik şehre geri döndüğümüz için heyecanlıyız.

“Malmö’nün çeşitlilik, kapsayıcılık ve yenilikçilik taahhüdü, rekabetin ruhuyla mükemmel bir şekilde örtüşüyor. Ayrıca, kompakt boyutu ve iyi gelişmiş ulaşım altyapısı, delegasyonlar, medya ve taraftarlar dahil olmak üzere Yarışmaya katılan herkesin şehirde kolayca gezinebileceği anlamına gelir. Sürdürülebilirliğe ve yeşil girişimlere olan bağlılığı da kendi değerlerimizle mükemmel bir uyum içindedir ve bu da onu 68. Eurovision Şarkı Yarışması için ideal bir Ev Sahibi Şehir yapmaktadır.

“Malmö’nün teklifi, Eurovision Şarkı Yarışması için büyük bir tutku olduğunu gösterdi ve dünyanın her yerinden hayranları, sanatçıları ve izleyicileri bir araya getirecek unutulmaz bir deneyim yaratma yeteneklerine güvenim tam. Host Broadcaster SVT ile birlikte, gelecek yılın Mayıs ayında dünyayı büyüleyecek olağanüstü bir müzik, birlik ve çeşitlilik kutlaması yaratacağız.”

SVT’nin 2024 Eurovision Şarkı Yarışması Sorumlu Yapımcısı Ebba Adielsson şunları ekledi: “Birçok şehirden son derece minnettar olduğumuz güçlü, çekici ve yaratıcı teklifler aldık. Teklif veren tüm belediyelerin katılımı olağanüstü olmuştur.

“Nihayet tüm seçeneklere sahip olduğumuzda, bu büyük etkinliği organize etmeyle ilgili tüm faktörleri göz önünde bulundurmak için genel bir değerlendirme yaptık. Malmö, tüm kriterleri karşıladığı, harika mekanlara sahip bir konum sağladığı ve Eurovision Şarkı Yarışması’na katılan herkesin kolayca dolaşabileceği bir şehir olduğu için sonunda seçildi. Malmö ayrıca hem şehri ziyaret edenlere hem de şehirde yaşayanlara şenliklere katılma şansı sağlamaya kararlıdır.”

Şehrin Belediye Yönetim Kurulu Başkanı Katrin Stjernfeldt Jammeh, “Eurovision Şarkı Yarışması’nı Malmö’de yeniden ağırlamaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Malmö, 2013 ile aynı muhteşem duyguyu yaşatacak – ancak 2024’te yeni deneyimlerle. Modern ve sürdürülebilir bir altyapıya ve her yaşa uygun bir festival düzenleme isteğine ve kapasitesine sahibiz.”

Malmö, dünyanın en büyük müzik etkinliğine toplam üç kez ev sahipliği yapan üçüncü şehir olacak. İsveç’in başkenti Stockholm ve komşu Kopenhag da bugüne kadar üç kez ev sahipliği yaptı. Yalnızca Londra, Lüksemburg Şehri ve Dublin daha fazla Yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

İsveç, daha önce 1975, 2000 ve 2016’da Stockholm’de ve 1985’te Göteborg’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’na 2024’te 7. kez ev sahipliği yapacak.

Ayrıca Eurovision Şarkı Yarışması ilk kez bir başkenti 5 kez üst üste ziyaret etmiyor.

Kostümlü provalar da dahil olmak üzere 9 gösteri için biletlerin bu yıl içinde satışa çıkması bekleniyor.

Gösteriler ve eşlik eden etkinlikler hakkında daha fazla ayrıntı önümüzdeki haftalarda ve aylarda açıklanacak. Güncel bilgilerden haberdar olmak için Resmi Eurovision Şarkı Yarışması Bültenine kaydolun.

Malmö’nün ev sahibi olduğunun açıklanmasının ardından kısa süre içerisinde şehirde konaklama imkanları tükendi ve özellikle fanların tarafından komşu şehir Kopenhag’da alternatif konaklama seçeneklerine yöneldiği görüldü.

2013 yılında olduğu gibi 15.500 koltuk kapasiteli Malmö Arena 7-9 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleşecek yarı finallere ve 11 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşecek finale ev sahipliği yapacak.

Bu yıl 1993 yılından beri yarışmada yer almayan Lüksemburg, yarışmaya geri dönme kararı aldı ve ayrıca geçtiğimiz yıl yarışmada göremediğimiz Kuzey Makedonya geri dönüş konusunda müzakereler yürütüldüğünü belirtti.

Türkiye’nin yarışmaya dönmesi konusunda ise henüz TRT’den gelmiş bir açıklama mevcut değil.

Hakan Yalçınkaya