İSVİÇRE: LYS ASSIA YENİDEN ŞANSINI DENİYOR.

lys1

1956 yılının 24 Mayıs’ı. İlk Eurovision Şarkı Yarışması 7 ülkenin katılımıyla gerçekleşir ve bu ilk yarışmayı ev sahibi İsviçre kazanır. Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk birincisi olarak tarihe geçecek şarkıyı ise Lys Assia seslendirir. Bu ilk birincilikle de kalmaz ve 1957 ve 1958 yıllarında ülkesini tekrar temsil eder Lys Assia. 1957 yılında 10 ülke arasından ancak 8. olabilen Lys Assia, yarışmanın 3. yılında tekrar sahne alır ve yarışmayı 24 puanla 2. sırada tamamlar…

2006 yılından beri finale çıkamayan İsviçre, geçtiğimiz sene Almanya’da yapılan yarışmada yıllar sonra final yüzü görebilmeyi başarabilmiş, ancak finali 19 puanla son sırada tamamlamıştı. Sevinci ve hüznü aynı anda yaşayan bu ülke, bu seneki Eurovision şarkısını belirlerken yine geçtiğimiz yıl uyguladığı formülü uyguluyor. Hatta internet üzerinden şarkı alımlarına başladılar bile. http://www.eurovisionplattform.sf.tv/videos adresine tıkladığımızda, başvuru yapan adaylar arasında Lys Assia’yı da görüyoruz. Tam 54 yıl sonra, ilk  yarışmanın birincisi 4. kez Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmak için şansını tekrar deniyor. Şarkının arkasındaki isimler ise oldukça iddialı, sözler 1977 yılı birincisi L’oiseau et l’enfant‘ın da sözlerini yazan Jean Paul Cara’ya ait. Müziği ise Eurovisionseverlerin çok yakından tanıdığı bir isme, Ralph Siegel.

Yapılacak oylama sonucu internet üzerinden başvuran adaylardan sadece 6sı finale çıkma şansını elde edebilecek ve Lys Assia da bu altı aday arasına girebilmek için şimdiden yarıştaki yerini aldı bile. İsviçre televizyon ve radyolarının belirlediği 8 şarkıyla beraber, toplamda 14 şanslı yarışmacı 10 Aralık akşamı ülkesini Eurovision’da temsil etmek için şanslarını deneyecekler.

Lys Assia – C’etait Ma Vie

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=O_XMBMrbMCE]