İzlanda 2024 Eurovision Şarkı Yarışması Ulusal Finalistleri Yayınlandı

İzlanda’yı bu sene de Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etmek için 10 sanatçı yarışacak. İzlanda Devlet Kanalı, RÚV, Söngvakeppnin 2024’ün İzlanda’nın Eurovision Şarkı Yarışması temsilcisini bulmak için düzenleyeceğini Mayıs 2023’te duyurmuştu.

Bu sene İzlanda’yı temsil etmek için ter dökecek isimlerden birisi 2010 yılında da ülkesini temsil eden Hera Björk. 2010 yılında “Je Ne Sais Quoi” şarkısıyla finalde 19. Olan sanatçı bu sene “Scared of Heights” ile İzlanda ulusal yarışmasına katılıyor. Hera Björk 2019 yılında da İzlanda’yı Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etme girişiminde bulunmuştu.

Yarışmanın tanıdık bir diğer ismi ise Sigga Ozk. Ozk geçtiğimiz sene ulusal finalde “Dancing Lonely” adlı şarkısıyla sonuncu oldu. Şarkıcı bu sene ikinci yarı-finalde “Into the Atmosphere” adlı şarkısıyla yer alacak.

Yarışmanın diğer isimleri ilk defa İzlanda’yı temsil etmek için mücadele verecekler. Bu isimlerden birisi daha önce ülkeyi temsil eden Hatari grubuyla şarkısı bulunan Bashar Murad. Murad da ikinci yarı finalde “Wild West” adlı şarkısıyla yarışacak.

Beşer şarkılı iki yarı-finalden, ikişer şarkının halk oylarıyla finale çıkması planlanmakta. RÚV finale çıkmaya hak kazanamayan şarkılardan bir diğerinin sonradan finale dahil olma hakkını saklı tutar. Beş şarkılı yarı-finallerin başladığı 2019 yılından beri her sene, finale çıkmaya hak kazanamayan altı şarkı arasından en yüksek oyu alan şarkıcı ve şarkısı Söngvakeppnin finalinde yer aldı.

Yarışma her sene olduğu gibi bu sene de şarkıyı yarı-finallerinde İzlandaca söylemekte zorunlu bırakıyor. Bu zorunluluk finalde ve Eurovision Şarkı Yarışması’nda bulunmamakta ve her şarkıcı istediği dilde söyleyebilmektedir.

Yigit Kacmaz