Toto Cotugno: Bir İtalyan İkonu

Salvatore Cotugno ya da hepimizin bildiği ismiyle Toto Cotugno. Türkiye’de en çok bilinen ve İtalya deyince ilk akla gelen şarkı desek sanırım aklımıza ilk gelen melodilerden biri bu eşsiz sanatçının seslendirdiği L’italiano dur. Ve işte o da 22 Ağustos 2023 tarihinda sonsuzluğa göçtü gitti.

Müzik kariyeri boyunca sayısız hit şarkıya imza atan Toto Cotugno’nun Eurovision fanları tarafından da tanınması 1990 yılında Yugoslavya’nın Zagreb kentinde yapılan 36. Eurovision Şarkı yarışmasında Insieme adlı parçasıyla 146 puan alarak ülkesine 2. zaferini tattırması ve ertesi yıl yarışmayı Roma’da bir başka Eurovision birincisi ve İtalyan ikonu Gigliola Cinquetti ile sunmasıdır. Sunuculuk performansı bir çok açıdan eleştirilmesine rağmen sempatik tavırları ile bir çok izleyenin de kalbini tekrar kazanmıştı. Bizim açımızdan 1991 yılının öne geçen anlarından biri de o yılki katılımcılarımızdan Reyhan Karaca ve Toto arasında geçen sevimli diyalogdur.

Toto 1
Toto Cotugno Kaynak: Wikipedia

Gelin sanatçının Eurovision öncesi ve sonrası hayatına ve kariyerine kısaca göz atalım: Minik Salvatore 7 Temmuz 1943 yılında cennet Toskana’nın Fosdinovo kasabasında doğmuş. Müzik kariyerine Albatros isimli bir Italo Disco grubuyla davulcu olarak başlayan Toto Cotugno, efsanevi Fransız – Amerikalı sanatçı Joe Dassin’in L’été indienEt si tu n’existais pas ve Le Jardin du Luxembourg adlı klasiklerine imza atan sanatçılardan biri olmuştur. San Remo macerası 1976 yılında Albatros grubuyla başlar. 1980 yılında solo sanatçı olarak döndüğü San Remo şarkı yarışmasını Solo noi adlı parçayla kazanan Toto San Remo’ya ve dünya listelerine asıl damgayı 1983 yılında L’italiano adlı parçasıyla vurmuştur. L’italiano aslında ünlü sanatçı Adriano Celentano için hazırlanmış olup Celentano’nu reddetmesi üzerine Cotugno tarafından seslendirilmiştir. Toto Cotugno San Remo Müzik Festivali’ne tam 13 kez katılmıştır.

1984’te Serenata

1987’de Figli

1988’de Emozioni

1989’da Le mamme

1990’da “Gli amori” (“Loves”, ancak Ray Charles‘ın versiyonunda “Good Love Gone Bad” )

2005’te Annalisa Minetti ile Come noi nessuno al mondo

bu katılımlarının başlıcalarıdır. Cotugno 46 yıl 302 günle, 1958’de André Claveau tarafından belirlenen rekoru geçerek bugüne kadar yarışmayı kazanan en yaşlı kişi oldu. Cotugno’nun rekoru 2000 yılına kadar devam etti. Ayrıca 2021’deki Måneskin‘e kadar İtalya’nın da son kazananıydı.

Bir süredir Milano’da tedavi gören sanatçı 22 Ağustos 2023’te 80 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Gelin 1990 yılında sanatçının ülkesine Eurovision birinciliği getiren performansının tadını çıkararak onu analım.

Italy 🇮🇹 – Eurovision 1990 winner – Toto Cutugno – Insieme : 1992

Güneç GÜLÜN YAZICITUNÇ