Yunanistan’dan Kıbrıs Rum Kesimi’ne veto

Kıbrıs Rum Kesimi yayın kuruluşu RIK, Eurovision 2024 için ülkeyi temsil edecek sanatçıyı, Panik Records ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Yunanistan’da bir stüdyoda çekimleri yapılacak olan ve Yunan özel tv kanalı Star TV’de yayınlanacak olan “Fame Story” adlı yarışma programı kazananı olarak belirleyeceğini duyurmuştu.

İşte tam da bu gerekçelerle Yunanistan, topraklarında gerçekleşecek bir yarışma ile Kıbrıs Rum Kesimi temsilcisinin seçilmesinin EBU kurallarını ihlal niteliğinde olduğunu öne sürerek Kıbrıs Rum Kesimi’ni EBU’ya şikâyet etti.

Şikayetten kaynaklandığı anlaşılan diplomatik olaya ek olarak, iki kamu yayıncısı arasında iki ülkede yayın yapmak üzere ulusötesi bir anlaşma olduğundan, EBU’nun ERT’nin şikayetini kabul etmesi durumunda RIK, EBU tarafından bile yasaklanma riskiyle karşı karşıya bulunmakta. EBU şimdiye kadar konuyla ilgili bir karar vermeden RIK’e açıklama isteyen bir mektup gönderdi. EBU’nun sadece şarkı yarışmasından sorumlu kurum olmadığını, 54 ülkede 112 kamu yayıncısını temsil eden resmi kurum ve RIK, üyelerini uluslararası platformlarda temsil ederken ve optimum yasal ve teknik çerçeveyi sağlarken, özel spor haklarından (Euro, Olimpik) haber, müzik ve çocuk programları alışverişine kadar küresel içeriğe tam erişime sahiptir. Ancak RIK, iki ana öncelik belirleyerek meseleyi sakince karşılıyor: kamu yayıncısının EBU ile ilişkilerini bozmamak ve Kıbrıs’ın şarkı yarışmasına katılımını kaybetmemek. 

Son olay, ERT ve RIK’nin arasının pek iyi olmadığını açıkça gösteriyor, çünkü 1990’da uydu programlarının yeniden iletimi için ilk iki yönlü televizyon bağlantısından bu yana ilişkilerinde hiçbir kriz olmadı. Ve görünüşe göre bu yılki Eurovision yarışmasında Kıbrıs’ı temsil eden şarkıya ERT komitesi tarafından çok kötü not verilmesi tesadüf değilmiş. 

Her iki yayıncı kuruluş arasında zaman zaman benzer gerginlikler çıkabiliyor. Kıbrıs Postası Gazetesi’nin 26.04.2016 tarihli manşetlerinden birisi : “Yunan Devlet Televizyonu ERT, Rum Devlet Televizyonu RİK’e gönderdiği, ERT CEO’su Lambis Tagmatarhis imzalı mektupla, RİK’in ERT programlarını Rum tarafında yayımlamayı kesmesini istedi.” şeklindeydi. Öte yandan aynı yıl Ekim ayında her iki yayıncı kuruluş arasında işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
Hakan Yalçınkaya

Kaynak : Politis, Kıbrıs Postası