Lüksemburg’dan Geri Dönüş Haberi!

Eurovision’a katılan ülkeler kimi zaman yarışmadan çekilme haberleri ile bizi üzse de kimi zaman geri dönüş haberleri ile de hayranların yüzünü güldürüyor. Bu haberimizde 29 yıldır yarışmaya katılım sağlamayan Lüksemburg’un geri dönüşünü ele alacağız.

Lüksemburg Eurovision'a geri döndü - Eurovision Turkey

1956 yılında ilk defa düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışma’sına katılan 14 ülkeden biri olan “Lüksemburg”, toplamda 37 kez yarışmaya katılım sağlamıştır. Genelde ‘Fransızca’ veya ‘Lüksemburgca’ dilinde şarkılar göndermiş ve toplamda 5 birincilik ve 4 ev sahipliği ile Eurovision Şarkı Yarışma’sının en başarılı ülkeleri arasına girmiştir. Bütün bu başarılara rağmen 1983 yılındaki galibiyetlerinden sonraki on yılda sadece iki kez ilk on içine girebilmiştir. Son olarak 1993 yılında yirminci sırada oldukları için küme düşen ülke 1994 yılı itibarıyla yarışmadan çekilmiştir.

Eurovision 2024: Luxembourg will return to the song contest next year |  wiwibloggs

Lüksemburg, Ekim 2003’te on yıllık bir aranın ardından katılımını onaylamış ancak kısa bir süre sonra Kasım 2003’te ekonomik sorunlar nedeniyle yeniden katılamayacağını bildirmiştir.

Ancak 67. Eurovision Şarkı Yarışması’nın Büyük Finali öncesi 12 Mayıs 2023’te yarışmaya kesin dönüş yapacaklarını bildirerek hayranların heyecanınlarına heyecan katmıştır.

Seneye  7-9-11 Mayıs tarihlerinde Malmö’de yapılacak olan yarışmada Lüksemburg’u da yarışan ülkeler arasında göreceğiz.

TEMSİLCİ NASIL SEÇİLECEK?

Lüksemburg kanalı RTL, 2024 Eurovision temsilcisini belirlemek için 27 Ocak 2024’te bir ulusal final düzenleyecek.

 Yarışmaya katılmak isteyen adayların uyması gerken bazı kurallar var:

  • 16 yaşını geçmiş olması,
  • Kasım 2023 ile Mayıs 2024 arasında boş ve esnek bir programının olması,
  • Büyük bir sahnede canlı performans sergileyebilecek kapasitede olması,
  • Lüksemburg kökenli olması veya en az 3 yıl ülkede ikamet edip Lüksemburg müziğiyle güçlü bir bağa sahip olması gerekiyor.

Şarkı başvuruları 1 Ekim 2023’e kadar devam edecek.Diğer detaylar ve kurallar süreç içinde açıklanacak. Ulusal final devlet kanalı RTL üzerinden 3 dilde (İngilizce,Fransızca,Lüksemburgca) yayınlanacak.

Mustafa Yıldırım