Provalarda İlk Gün Tamamlandı!

Eurovision 2021 sezonunun en sevdiğimiz zamanı geldi çattı ve provaların ilk gününü tamamladık. Provalarla ilgili ekibimizin gözünden yorumları aktarmadan önce genel bir kaç yorumda bulunalım istedik.

Öncelikle sahnenin ne kadar büyük olduğunu şovlar başlayana kadar fark etmemiştik. Bu sene kullanılan kamera açılarında yakın planlarda ağırlık olduğunu söyleyebiliriz. Bunda iki sebep var; birincisi salondaki seyirciden oluşan enerji boşluğunu ekranda daha az hissettirmek, ikincisi ise yine aynı sebepten sanatçının daha fazla temas kurabilmesi için ekrana yönlendirebilmek. Hollanda’nın ilk provalar için sorunsuz bir gün geçirdiğini söyleyebiliriz. Şimdi ülkeler bazında bilgiler vermeye geçebiliriz.

LİTVANYA

Arka planda düzenli değişen grafikler kullanıması ve mor tonlarındaki kocaman bir sahnede tamamıyla sarı giyinmiş insanların olması görsel açıdan büyük bir zevk yaratıyor. Mor ve sarı birbirinin zıt renkleridir. Herhangi mor bir şeyin üzerine sarı, sarı bir şeyin üzerine de mor koysanız net olarak her hareketini algıladığınız bir görüntü oluşturursunuz. Tüm bunlara ekibin çılgınlığı ve özgünlüğü de eklendiğinde, büyük Eurovision sahnesinde hiç de küçük durmayan bir performans olmuş.

Burak

The Roop ulusal finaldekinden farklı birşey yapmamış. Aynı kostümler, aynı koreografi. Ben zaten hiç sevemedim bu grubu da şarkılarını da…

Güneç

Litvanya’nın ilk provasında gözle görünen bir değişim yok Ulusal Final performansına göre. Sahnede enerjik ve hareketli olacaklarını provalardaki görüntülerden anlıyoruz. İlk ekip, ilk prova olmalarına karşın stres ve heyecanlarını da iyi yönettikleri belli. The roop, güçlü şarkısının yanı sıra Meet & Greet kısmındaki sıcakkanlı tavırlarıyla da dikkat çekti.

Berkay

SLOVENYA

Ana Soklic, sahneye ilk önce çıplak ayak ile çıktı. Gösteri sanatları ile ilgilenenler bilir, çıplak ayak sahnede olmak doğallık, mağrurluk ve alçak gönüllülük simgesidir. Belki bu yüzden çıplak ayak ile çıktı diye düşündüm. Fakat sonrasında topuklu ayakkabısını giyince kostümü ile teknik bir sorun mu oldu diye düşündüm. Slovenya bize fotoğraflarda gördüğümüz üçüncü ekranı tam olarak nasıl kullanılacağını çok iyi gösterdi. Sahnede şovunda dünyadan, dünya insanı olmaktan dem vuruldu diye düşünüyorum.

Burak

Ana Soklic çok iyi bir şarkıcı. Amen’i çok iyi yorumladı. Sahneye de çok yakışıyor. Ama bu da ortalama bir parça.

Güneç

Slovenya, sahnesi ve görselliği ile yarı final gecesi parlayacak gibi duruyor. Ana, sesini ilk prova olmasına karşın çok iyi kullandı ve deyim yerindeyse Ahoy Arena’yı inletti. Meet & Greet kısmında da oldukça sevimli hareketleriyle kendisine daha fazla taraftar çekeceği kesin.

Berkay

RUSYA

Rusya beni en çok şaşırtan ve provası sonrası en çok yükselen ülke oldu. Manizha, sahnede Matruşka benzeri bir kıyafet ile bizleri karşılıyor. Şarkının bir noktasında o kıyafetten sıyrılıp hepimizin alışkın olduğu kırmızı tulumu ile kalıyor. Basın toplantısında anlattığı üzere ilk başta gördüğümüz kıyafet aslında Rusya’nın farklı bölgelerinde yaşayan, farklı etnik gruplardan gelen kadınların yöresel kıyafetlerinden oluşuyor. Manizha tüm bu farklı etnik kökenlerin kıyafetlerinden birer parça alıyor ve sahnede ilk gördüğümüz kıyafeti oluşturuyor. Ardından gördüğümüz tulumu ise işçi kesimi ve işçi kesimin gücünü temsil ediyor. Fakat provalarda gördüğümüz kıyafet, finalde göreceğimiz kıyafet değil. Çok benzeri olacak fakat değişecek. Aslında Rus kadınının gücünden yola çıkan Manizha aslında kadının toplum içindeki rolüne de göz kırpıyor. Basın toplantısı son derece eğlenceli geçen Manizha’nın bu günden sonra sempati oylarının artacağına eminim.

Burak

Rusya beni en çok şaşırtan ve provası sonrası en çok yükselen ülke oldu. Manizha, sahnede Matruşka benzeri Manizha sahnede devleşti. Şarkının verdiği mesaj sahneye çok iyi yansıtılmış. Manizha’nın devasa kostümün içinden kırmızı eşofmanıyla çıkması ufak bir şok yarattı zaten. Büyük ekranda gösterilen Rus kadın kıyafetleri, Rusya’nın 4 bir yanından gelen kumaşlardan hazırlanan görseller, günümüz Rus kadınlarının görüntüleri, danslar, hepsi çok iyiydi.

Güneç

Günün en merak edileni Rusya, gerek sahne şovu, gerek kareografi, gerekse kıyafetleriyle tam anlamıyla herkesi etkiledi. Yine ilk prova olmasına rağmen sesini de ‘ayarında’ kullandı ve sanki defalarca prova etmiş gibiydi. Meet & Greet kısmında ise oldukça güler yüzlü, sıcakkanlı, fazla esprili ve nazikti. Bugünün en dikkate değer ülke ve temsilcisi oldu.

Berkay

İSVEÇ

Tusse ile ilgili sahnede gördüğümüz ilk değişiklik kıyafeti. Kıyafetinde biraz daha radikal bir yapıya gidilmiş ve kollarında taşları olan bir eldiven kullanılmış diyebiliriz. Genel olarak kamera açılarında da yakın planlara özellikle dikkat edilmiş. Basın toplantısında bu konuya dikkat çekip; şarkısının çok kişisel bir şarkı olduğunu ve bu yüzden insanların bu şarkıyı hissedebilmesi için yakın kamera açıları kullandıklarını söyledi. Melodifestivalen’in neredeyse aynısı kareografiyi göreceğiz. Arka planda biraz değişiklik olup, biraz daha sarı tonlarına gidiyoruz. Genel olarak kaliteli ve güzel bir performans izleyeceğiz.

Burak

Tusse iyi bir yorumcu. Şarkı da standartları çok geçemese de fena değil. Sahne de çok etkileyici değildi , ortalama.

Güneç

Melodifestivalen finalinden sonra ufak tefek değişiklikler ile karşımıza çıktı. Sahne şovu ve özellikle kamera açılarıyla ekran başındaki izleyicileri de çok etkileyecek.

Berkay

– AVUSTRALYA –

Avustralya’nın live on tape olması tabii ki biraz enerjiyi düşürdü. Genel olarak ışık şovun ağırlıklı olduğu bir performans izleyeceğiz gibi duruyor.

Burak

Technicolor çok kuvvetli bir parça. Montaigne de star ışığı olan, kendine has bir şarkıcı. Sahnede de başarılı olacağına inanıyorum.

Güneç

– MAKEDONYA –

Vasil sesi çok geniş bir şarkıcı. Fakat şarkı söylemeye başladığında sesini çok kontrol ettiğini, sesine odaklandığını duygudan uzaklaştığını hissettirdi bana. Güzel görsel efektler görüyoruz. Kalbinde büyüyen bir ışık, genişliyor ve salonu dolduruyor. Fakat sesi için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bilerek mi sesine çok yüklenmedi yoksa gerçekten mi sorun yaşadı bilemiyorum. Bana sesinde sorun varmış gibi geldi. İkinci provasını merak ettiğim bir isim oldu. Ayrıca performansında Dotter referansı yapılıyor. Fakat tam kameraya yansıması çok net değildi. İlerleyen provalarda çok daha netleşecektir diye düşünüyorum. Genel olarak sahnelemesi fena değildi.

Burak

Vasil sade ama etkileyici bir performans sergiledi. Vasil’in kalbini simgeleyen ışık topu şarkı ilerledikçe sahneye yayıldı. Bu Vasil’in dünyaya saçtığı sevgiyi simgeliyordu. Vokal performans bence günün en iyisiydi.

Güneç

– İRLANDA –

Lesley, sesi gerçekten iyi olan bir şarkıcı. Bunu bu zamana kadar yaptığı canlı yayınlarda çok gördük. Fakat performansı sırasında malesef ki yeterli vokal performansını göremedik. Sahnedeki genel görüntüsü çok iyi. İnovatif bir sahneleme ile geliyor. Bir çok kamera aşısı, boyutlandırma oyunları var. Fikri gerçekten sevdim. Sanırım sahnenin kurulumu çok uzun sürdü çünkü İrlanda’nın performansını görmek için çok uzun süre bekledik. Normalde her ülkenin 3 prova hakkı var ve biz bunlarında 2 tanesini izleyebiliyoruz. Fakat İrlanda’da sadece 2 prova yapılabildi ve biz 1 tanesini izleyebildik. Şarkı güzel, ses güzel, bence iyi görebilirsek şov da güzel ama bu sahnenin ekrana yansıması konusunda biraz daha çalışılması lazım.

Burak

Lesley baya şarkı söyleyemiyor. Ama sahne fikri güzel. Yarı finali geçmesi zor görünüyor…

Güneç