12Puan Yorumluyor: Azerbaycan

Büyük bir heyecanla beklediğimiz Eurovision’a kavuşmamıza artık haftalar kaldı. Rotterdam’da yarışacak 39 şarkıyı hepimiz bol bol dinledik. Kimini sevdik kimini de sevmedik. 12Puan olarak ekibimizin ve üyelerimizin şarkılarla ilgili yorumlarını da sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Azerbaycan: Samira Efendi – Mata Hari

Konyalım kısımları güzel ancak geri kalanı beklediğim etkiyi bırakmıyor.

7/10

Hakan Y.

Şarkı eğlenceli. 3 dakikada birçok oy vereni kendine çekebilecek bir şarkı. Efendi’nin çok güzel bir şov hazırlayacağını düşünüyorum. Klipteki danslar iyiydi. Şarkıyla ilgili tek sıkıntım son kısmındaki müziğin benim için biraz rahatsız edici olması sanki şarkıya tam oturmamış gibi hissettim.

9/10

Mert T.

Şarkı gerçekten çok güzel altyapısı var ama bi yerden sonrası melodik olarak oldukça zorlama yapılmış hissi veriyor. 3 dakika kuralını bu yüzden eleştirmek gerekiyor. Ama harika bir gösteri izleyeceğimize eminim.

8/10

Cevat A.

Efendi muazzam bir sanatçı. Kalitesi ve güçlü sesiyle her şarkıyı güçlü pozisyona sokacak durumda. Mata Hari’de gecen yıldan referanslar olmasi guzel ama bana gore tek dezavantajı nakarat bölümünün söz olarak zayıf olması. Eger etkili bir sahne şovu ortaya çıkarırsa ilk 10’a kesinlikle kendine yer bulacaktır.

7/10

Melih Y.

Oryantal ezgilerle dolu bir sahne sunumu izlemeyeli kaç yıl olmuştu; Sanırım 11. Şarkı Akdeniz insanını her türlü çeker çekmesine ama genelin tepkisi ne olur? Eğer genelin dikkatini çekip hitap ederse de alır yürür. Nakaratin oryantal yerelliği, girişin evrenselliğiyle tezat görülürse karmaşa da yaratır. Mata Hari adıyla müsemma şarkı; Sağ gösterip sol vurabilir 😉

8,5/10

Alper Ö.

Fusion musıc için örnek sayılabilecek şarkıda ne yazık ki bazı enstrümanlar aşırı öne çıkmış. Batı Avrupa kültürünün davul zurna ikilisini çok çekici bulacağına inanmıyorum. Kesin yarı finali geçer ama asla birinci olamaz.

5/10

Ümit K.

Kardeş ve dost Azerbaycan her yıl göğsümüzü kabartıyor. Mata Hari, Efendi’nin tarzını tam olarak yansıtan bir şarkı. Etnik ve batı müziğini çok iyi harmanladığını düşünüyorum. Davul zurna, halay vs. derken sonuna kadar bizden hissettiriyor öte yandan altyapısı ve sözleriyle Avrupa’nın gözardı edemeyeceği bir hal alıyor. Ben çok iyi yerlerde görüyorum Efendi’yi bu yıl. Umarım süper bir sanhe şovuyla bu yılın unutulmazları arasına girer ve belki bizi tekrar Bakü’ye çağırır, neden olmasın?

9/10

Cem B.

Eurovision’da yerel ezgilere ve oynak şarkılara aşinayız ancak yarışmayı bir köy düğünü zanneden Mata Hari’yi esefle kınıyoruz. Oynatmasına oynatıyor, ancak bu bir “Batı” yarışması ve alacağı puanlar oldukça sınırlı.

6/10

Kerim F.

Etnik melodileri olan şarkıları seviyorum. Bu şarkıda da bu gayet iyi kullanılmış. Sonundaki Let’s go cümlesinden sonraki kısım ise tam ‘burada uçuyoruz’ havası veriyor.

7/10

Berkay K.

Şarkının en güzel tarafı, geçen sene yarışamayan muhteşem Cleopatra’dan alıntılar yapılmış olup Mata Hari’ye işlenmiş olması. Baştan sona kendini dinleten bir eser. Zurnalar da tüm esere otantik bir hava katmış. Başarılı olmak için muhteşem bir sahne ve vokal performansı şart.

10/10

Sancar S.

Bu yil guclu bir etnik katilimi tercih eden Azerbaycanin basarisi sahneye bagli. Guclu 1. Yfde cok iyi bir sahne ile final sansi yuksek. Final de ilk 10’u zorlayabilir.

7/10

Tolga I.

Daha açıklandığı ilk andan itibaren tüm fanların ilgisini ve dikkatini üzerine çeken Mata Hari için herkesin en merak ettiği soru; nasıl bir sahnemele olacak? Güzel bir sahneleme ile Azerbaycan 2009 durumu yaşanabilir diye düşünüyorum. Efendinin ses renginin ve aksanının şarkının genel ruhuna çok yakıştığı kanaatindeyim. Keza şarkıda tanıdık ezgiler de olması Türk fanların gönlünü iyice kazandı. Provalarda izlemesi sabırsızlıkla beklediğim isimlerden biri olan Efendi’ye buradan bol şans diliyorum.

8/10

Burak K.

Yapılan yorumlar sonrası ortalama puan: 7/10