SÜLEYMAN M. YAZDI: İSPANYOLLARIN ZAFER OPERASYONU!

Yeni yılın gelişiyle birçok ülke Eurovison için çalışmalarını hızlandırdı. Bunlardan biri de finale direk katılma hakkı bulunan big 5 ülkesi İspanya.

İspanya televizyonu TVE Eurovison’da ülkeyi temsil edecek şarkıyı halen devam etmekte ve ülkede bir hayli popüler olan Operacion Triunfo(Zafer Operasyonu) adlı yetenek yarışması ile seçeceğini bir ay önce duyurmuştu. Operacion Triunfo formatı ülkemizde Akademi Türkiye olarak yayınlanmış ve bu yarışmadan çıkan Barış Akarsu, Özgür Çevik gibi yarışmacılar büyük bir popülarite elde etmişti. Yarışma 2017’nin Ekim ayında start aldı ve bugüne kadar elenmeyen altı genç ve yetenekli yarışmacı 29 Ocak’ta yapılacak bu küçük finale katılma hakkını elde etti. Bunlardan beşi ayrıca yarışmanın finalisti.

Finalde toplam dokuz şarkı yarışacak. Bunlardan beşi solo, üçü düet ve biri de beşli söylenecek. Yarışmacılar kendilerine verilen şarkıları ilk defa geçtiğimiz Pazartesi duydu. Şu an provalarına büyük bir hızla devam ediyorlar. Bu noktada yarışmayı haftalardır takip eden biri olarak yarışmacılardan olası favorilerden bahsetmek istiyorum.

Amaia yarışmanın en büyük favorisi. Geçtiğimiz haftalarda gösterdiği performanslar İspanya’da çok beğenildi ve kendisi şimdiden İspanya’nın Amaia’sı olarak anılmaya başlandı. Solo olarak İspanya’nın ünlü şarkıcılarından Rozalen’in kendisi için özel bestelediği “Al Cantar” adlı tatlı bir şarkıyı söyleyecek.

Alfred kalan tek erkek finalist ve Amaia ile bir reality show klasiği olarak aşk yaşamaya başladılar(Akademi Türkiye’de de Pınar ile Özgür aşk yaşamaya başlamışlar, yarışma bittikten kısa bir süre sonra da ayrılmıştı). Eurovision için Amaia ile “Tu Cancion” adlı bir ballad söyleyecek. Bu ikilinin sosyal medyada gördüğü destek tüm diğer yarışmacıların toplamından da büyük olduğu için bir süpriz olmazsa “Tu Cancion” Eurovision’a gidecek diyebiliriz.

Aitana henüz 18 yaşında olmasına rağmen güçlü sesi ve çağdaş görüntüsü ile gelecek için büyük umutlar vaadeden bir yarışmacı. Kendine has bir kitlesi de olan genç kız solo şarkısı “Arde” iddiasız olmasına rağmen diğer finalist Ana Guerra ile söyleyeceği “Lo Malo” Despacito tarzında büyük bir yaz hit olmaya aday bir şarkı. Yine de bu Alfred-Amaia düetini geçmeye yetecek mi göreceğiz.

Yarışmanın tartışmasız en iyi dans eden kızı Ana Guerra. Bugüne kadar latin ağırlıklı şarkılarla akademinin en göze hitap eden şovlarını yaptı. Solo şarkısı El Remedio da tam bir Salsa şarkısı. Ama sonlara doğru aynı melodiyi tekrarlayan bi hal alıyor. Aitana ile şarkısı “Lo Malo” ise daha önce bahsettiğim gibi tam bir Latin hiti ve seçilmeye yakın adaylardan.

Son finalist Miriam için akademinin en çalışkan öğrencisi dersek hata olmaz. Kendisine verilen şarkıları büyük bir titizlikle çalışıyor. Bunun yanında arkadaşlarının hazırlıklarına da fikirleriyle yardımcı oluyor.  Kendisine has bir sesi ve sağlam performanslarıyla bugüne kadar geldi. Ancak Eurovision’a gitmek istemediğini belirtti. Ona verilen solo şarkı “Lejos De Tu Piel” hoş ama iddiasız bir şarkı. Agoney ile söyleyeceği düet şarkı “Magia” da Eurovision’da onlarcasını duyduğumuz türden. İki şarkı da malesef büyük oy potansiyeli taşımıyor. 

Yarışmadan geçen hafta elenen son yarışmacı Agoney, Miriam’a düet şarkıda eşlik etmek için Eurovision galasına da katılacak. Aslında akademi içinde Eurovision’a en çok gitmek isteyen yarışmacı Agoney’di. TVE kendisine elendikten sonra düet olarak gitme şansını verdi ama şarkı ne İspanya’da ne de Eurovision’da iş yapabilecek bir şarkı değil. 

Kısaca bu akşam ortalama üstü olan şarkıların yarışacağı bir gala olacak. İyi olanın kazanması dileğiyle.

 

Eurovision Gala’da yarışacak şarkıların listesi şöyle

AMAIA – “AL CANTAR (ŞARKI SÖYLERKEN)”

AITANA – “ARDE” (YANAR)

ANA GUERRA – “EL REMEDIO” (ÇARE)

MIRIAM – “LEJOS DE TU PIEL” (TENİNDEN UZAKTA)

ALFRED – “QUE NOS SIGAN LAS LUCES” (IŞIKLAR DEVAM EDİYOR)

AMAIA & ALFRED  – “TU CANCIÓN” (SENİN ŞARKIN)

ANA GUERRA & AITANA – “CHICO MALO” (KÖTÜ OĞLAN)

MIRIAM & AGONEY – “MAGIA” (SİHİR)

TÜM FİNALİSTLER – “CAMINA” (YÜRÜ)