EUROVISION’UN KUZEYİ-3: NORVEÇ

Yazarımız Alper Z’nin kendi gözünden baktığı Ulusal Finaller serimizde sıra Norveç’te.
********
Eurovision’un Kuzeyi’ni mercek altına aldığımız bu yazı dizisinde son duraktan 1 adım ötedeyiz arkadaşlar. Ve bu durakta bizi İskandinavya’nın, İsveç’ten sonraki en başarılı ülkesi olan, 3 kez ipi göğüslemiş Norveç’in Ulusal Finali ‘Norsk Grand Prix’ şarkıları bekliyor. İlk kez 1960 yılında yarışmada sahne alan Norveç, 1985, 1995 ve 2009 yıllarında 3 kez yarılmayı kazandı. 2016 yılında beklenmedik bir sonuçla yarı finalden çıkamayan Agnete, başta ben olmak üzere tüm kuzeyseverleri üzdü eminim(!)
Bu seneki şarkılara bir kulak verelim o halde! Bakalım 11 Mart Cumartesi, akşamı, Norveç Ulusal Finali’nde bizleri neler bekliyor?
1.Ammunition – Wrecking Crew : Norveç’in rock şarkıları, hatta kuzey ülkelerinin bu tarzdaki şarkıları çok iyi oluyor. Bu sene 10 şarkının yer aldığı listede iddialı olan 2 şarkıdan biri bakalım ne yapacak?
Diğer ülkelerin çoğunluğunun hafif tempolu şarkıları tercih ettiği bir yılda ilaç gibi olur biz izleyenlere, Norveç için de yarışma için bir avantaj olabilir.
2.Kristian Valen – You And I : Diğer bir iddialı şarkı da bu şaheser işte. Piyanonun tuşlarını öpesi geliyor insanın. Zaten tek enstrümanlı slovlar daha iş bitirici olmuyor mu ? Keman, gitar,piyano vs.
Bu tarz benzeri çok şarkı varken, bu şarkı içlerinden sıyrılıp kendini gösterebilir mi bilemiyorum ama finalin en iyi şarkılarından olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
3.Amina Sewali – Mesterwerk : Zayıf ve iddiasız bir şarkı. Geçen seneki ulusal finale baktığımda bu sene çok daha zayıf gibi duruyor. Belli bir ritmi ve teması olmayan dümdüz bir şarkı.
4.JOWST- Grab The Moment : İkili olarak bile bu şarkıyı yükseltemezler. Şarkı bas bas bağırıyor ucuzum diye 😊Belli olmuyor bu kuzeylilerin işi orası da ayrı muamma bakalım akıbeti ne oalcak 😊
5.Elin & The Woods – First Step In Faith : Değişik bir tarz denenmiş. Ama değişik bir yerden girilecekse insanları şaşırtmak için çalışılmalı, insanları uyutmaya çalışmak da neyin nesi ? Ne hoş şarkılar vardır egzotik hava içinde insanı kendine çeken.
6.Jenny Augusta – I Go Where You Go : Mesela bu! Animasyon bir filmin güzel bir soundtrackini dinliyor gibiyim. Çıplak ayakla çimlere basmak üzereyim şu an çok feci fişekledi bu şarkı beni. Fin finalinde yaşadığımız Emma hüsranı gibi olmasın, güzel olsun güzel sunulsun ama kazanamasın hoş bir anı olarak kalsın aklımızda 😝
7. Emma – Mamma Boy : Neden ? Ne üstüne vazife de böyle bir şarkı ile yarışır insan ? Nakaratı da olmasa cinnetlik bir şarkı.
8.Rune Rudberg Band – Run Run Away : Yine amcalar çıkıyor karşımıza. Kuzey ve Baltıkların demirbaşı gibiler yahu! Hayır bi de şarkıları güzel bu gençler, beni mıymıylıktan öldürüp zevksizlikten çıldırtırken bu amcaların benim zevkime hitap etmesi acaba bende mi sorun var sorusunu sordurtuyor zaman zaman.
9.In Fusion – Nothing Ever Knocked Us Over : Bu girlbandler bana hiç sempatik gelmiyor çıtır kızlarda da öyleydi hala da sevemiyorum, bir cırtlaklık bi çığırtkanlık şarkıdaki güzelliği naifliği bile duyamıyorum bazen.Suya sabuna dokunmayan kendi halinde bir şarkı iddiası yok maksat gönülleri olsun 🙂
10. Ulrikke – Places : Kuzey popuna en güzel örnek bu sanırım. Gürültüsüz ve sakin. Nakarata doğru uçan ve sonrasında göklerde süzdüren 😊 Ulrikke hanım kızımız sahnesine özen gösterirse ülkesini temsil bile edebilir. Akıbeti Agnete ‘ye benzemez inşallah 😊
Son durak İzlanda’da görüşmek üzere. Karlar düşerken merhaba dedik cemre düşüp şortlar meydana çıkarken vedalaşıyoruz . Mevsimler değiştirdik beraber, ülkeleri değiştirdik, finalde şans verdiğimiz şarkılar ne yapacak bakalım? İzlerken aklınıza gelsin 😉 Hadi canım see you…