LOREEN’İN DÖNÜŞÜ: MELFEST 4. YF

Bu Cumartesi dördüncü yarı finali gerçekleştirilecek olan Melodifestivalen’ın ayrı bir önemi var. İsveç’in kuzeydoğusunda yer alan ve yaklaşık 35 bin nüfusu olan Skellefteå şehrinin ev sahipliği yapacağı MelFest dördüncü yarı finali, Loreen’in MelFest’e geri dönüşüne sahne olacağından, ve yarı-final turunun son ayağı olduğundan kayda değer bir ilgi çekiyor.

ÖZLEMİŞTİK

1983’te Stockholm’de dünyaya gelen Loreen Fas asıllı bir aileden. 2004 yılında Swedish Idol’da dördüncü olduktan sonra müzik kariyeri devam eden ve ilk kez 2011’de MelFest sahnesine çıkan Loreen, “My Heart is Refusing Me” şarkısı ile Second Chance turunda elenmiş ancak bu şarkı ile İsveç listelerinde hızla yükselmişti. MelFest’te şansını ikinci kez 2012’de deneyan Loreen bu kez oldukça güçlü geldi ve şarkısı Euphoria ile önce MelFest finalinde sonra da Bakü’de Eurovision finalinde puanları deyim yerindeyse sildi süpürdü. Euphoria’nın başarısı, tüm Avrupa’da yankı buldu. İngiltere listelerinde üçüncü sıraya kadar yükselen Loreen, bu başarısıyla İngiliz olmayan Eurovision birincileri arasında 1987 tarihli Johnny Logan’ın “Hold Me Now” şarkısından sonra, en iyi liste başarısı gösteren isim oldu. Bu başarılarıyla MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde de ödüle layık görülen Loreen, Eurovisionseverlerin hala ilgiyle takip ettikleri bir isim.

İTALYA’NIN DEĞİL LOREEN’İN KARMASI

Eurovision tarihinin en başarılı birincilerinden olan Loreen, beş yıl sonra üçüncü kez yeniden Melodifestivalen sahnesine çıkacak ve İsveç’i ikinci kez Eurovision’da temsil edebilmek için MelFest final bileti için yarışacak. Loreen’in seslendireceği “Statements” şarkısının bestecileri Loreen’in de aralarında bulunduğu dört kişiden oluşuyor. Diğer üç isim; Anton Hård af Segerstad, Joy Deb ve Linnea Deb. İşte, dördüncü yarı finalin bahisçiler tarafından favorisi görülen ve sahnede bayraklar ve dansçılarla güzel bir Show sergileyecek olan Loreen’in o şarkısının sözleri:

Statements

Karma karma come and dance with me
Read between the lies and set me free
Imagine the beginning of the end
and we don’t need to ever talk again
We don’t need your way out

Words cut but I don’t care how much it hurts
shades for the blind
can’t hear your empty words

We don’t need noooooo
We don’t need noooooo
Statements

Mother Mary try to keep it real
save your prayers for peace and let us heal
Did our best but you say otherwise
we’re building up for war in paradise
why
We don’t need your way out

Words cut but I don’t care how much it hurts
shades for the blind
can’t hear your empty words

We don’t need nooooo
We don’t need nooooo
Statements

MANS ZELMERLÖW’ÜN RAKİBİ JON HENRİK

2015’te MelFest ve ardından Eurovision’u kazanan Mans Zelmerlöw’ün o yıl MelFest’teki en dişli rakibi olan ve finalde Mans’un ardından ikinci gelen Jon Henrik Fjällgren MelFest’te şansını ikinci kez deniyor bu yıl. Kolombiya’dan İsveç’e uzanan bir hikayesi olan Jon Henrik mistik ve etnik müziği ile İsveçlilerin çok beğendiği bir isim. Bu kez bir düet yaparak söyleyeceği şarkısı “En värld full av strider (Vearelde gusnie jeenh vigkieh)” (A world full of battles) yine final şansı çok yüksek şarkılardan ve yine Loreen’in şarkısı Statement gibi isyankar sözlere sahip.

LAY US DOWN WIKTORIA

İlk kez geçtiğimiz yıl MelFest sahnesinde tanıdığımız Wiktoria 2016’da aldığı dördüncülüğün ardından bu yıl şansını tekrar deniyor. Güçlü sesi ve sempatik tavırlarıyla “As I Lay Me Down” diyecek olan Wiktoria, finale veya İkinci şansa kalması yüksek ihtimal olan bir isim.

RUN ALICE RUN

Vietnam asıllı olan ve Swedish Idol 2008’in ikincisi olan Alice ilk kez MelFest’e katılıyor. “Running with Lions” diyerek gerçekten de final bileti için aslanlarla koşacak olan Alice’in bu şarkısını aralarında ünlü besteci Anderz Wrethov’un da yer aldığı bir ekip hazırladı. Anderz Wrethov ismini daha önce MelFest’te yarışmış olan dokuz farklı şarkıyla duymuştuk. Bunlar arasında; 2015’te Ellen Benediktson’un seslendirdiği “Insomnia” ve Hasse Andersson’un seslendirdiği “Guld och gröna skogar” ve son olarak 2016’da Samir & Viktor’dan “Bada Nakna”, SaRaha’dan “Kizunguzungu” ve 2017 MelFest sunucularından David Lindgren’den “We Are Your Tomorrow” da yer alıyor. Bu kadar da değil, 2009 yılında Moskova’da Azerbaycan adına yarışan Arash ve Aysel’in seslendirdiği “Always” şarkısında da Anderz Wrethov’un imzası var.

4. YARI FİNAL CUMARTESİ 22:00’DE (TSİ)

Bu cumartesi final veya second chance bileti kovalayacak diğer isimler, “Bound to Fall” şarkısıyla Les Gordons, “När ingen ser” ile Axel Schylström ve “Du får inte ändra på mig” ile Sara Varga and Juha Mulari olacak. Görünen o ki, Cumartesi akşam saat 22:00’de SVT ekranlarına kilitleneceğiz.