BAKIŞ AÇISI-21: UKRAYNA

Screenshot_2-1-620x330

OGAE Turkey yönetim kurulu üyesi Barlas’ın bakış açısından Jamala ve 1944

Gençliğime doyamadım,

Ben bu yerde yaşamadım…

İşte Ukrayna şarkısının en çarpıcı, en vurucu sözleri.

Bir senelik aranın ardından Eurovision Şarkı Yarışması’na geri dönen Ukrayna, yaşadığı finansal sıkıntılar nedeniyle bu sene özel bir kanalın sponsorluğuyla Eurovision sahnesinde yer alabiliyor. Bütün ulusal final sürecini üstlenen STB kanalı, Ukrayna devlet kanalı işbirliği ile bir ulusal final düzenledi.

İki yarı final ve bir finalden oluşan ulusal finalde Anastasia Prikhodko, Viktoria Petryk gibi daha önce Eurovision deneyimi olan isimler de dahil olmak üzere toplam 18 sanatçı yer aldı.

Oldukça güçlü isimlerin yer aldığı ulusal finalde şok edici isimler daha yarı final aşamasında elendi. Bir Ukrayna klasiği olarak da ulusal final etabı oldukça olaylı geçti.

Birinci yarı finali büyük bir seyirci desteğiyle kazanan Jamala, ilk hafta sonrası banko birinci olarak gösterilirken işin rengi ikinci hafta değişti. İkinci yarı finalde yarışan SunSay’in de en az Jamala kadar destek görmesi yarışa yeni bir boyut kazandırdı.

Final günü geldiğinde oklar Jamala’dan çok, SunSay’i gösteriyordu. Daha önce yazdığım Ukrayna finali değerlendirmemde Jamala’nın kişisel favorim olduğunu belirtmiştim. Ama önünde ne yazık ki Eurovision’a “daha eğlenceli” bir şarkıyla gidilmesi gerektiğini savunan Andrei Danilko (Verka Serduchka) ve SunSay’i açıkça destekleyen Konstantin Maladze vardı. Jamala’yı destekleyen tek jüri üyesi ise Ukrayna’ya tek birinciliğini getiren Ruslana’ydı.

SunSay’in şarkısının daha önce yayınlanmış olması ve kurallara apaçık aykırı olması ulusal final gününde işleri değiştiren etmen oldu. SunSay’in tabiri caizse Ruslana ve Andrei Danilko tarafından yerin dibine sokulması, Jamala’ya yaradağı gibi yarışa Ukrayna’nın popüler grubu Hardkiss’in de dahil olmasına neden oldu.

Sonuç olarak olaylı ulusal finalde jüriden 5, televotingden ise 6 tam puan alan Jamala zaferle ayrıldı. Jamala – SunSay savaşının galibi Jamala, Ruslana – Maladze savaşının galibi ise Ruslana oldu bir nevi.

Ulusal finali çok konuştuk. Gelelim şarkıya.

İnsanın tüylerini daha ilk dinleyişte diken diken eden bir melodiye ve sözlere sahip 1944 isimli şarkı, bu senenin en kaliteli işlerinden biri. 1944 şarkısı, Kırım Tatarlarının anavatanından sürgün edilmesini konu eden bir hikayeye sahip. Jamala, bu şarkıda büyükannesinin kendisine anlattığı bir hikayeden esinlendiğini dile getiriyor. Şarkının hikayesine geçtiğimiz günlerde Jamala ile yapmış olduğumuz röportajı okuyarak ulaşabilirsiniz.

Acı, keder, hüzün ve Jamala’nın efsane performansı. Efsane sözler. Diyecek tek bir söz bile yok. Anlayanı daha ilk dinlemede hüngür hüngür ağlatabilecek muhteşem bir bileşim. Yapabileceğim en basit şey, Jamala’nın önünde saygıyla eğilmek olurdu.

Hiçbir yapaylık, hiçbir sahteliğin olmadığı bir hikaye. Jamala da bu hikayeyi oldukça başarılı bir şekilde anlatıyor dinleyiciye. Bu hikayenin kendi vatanının, kendi ailesinin hikayesi olduğunu direkt olarak sahne performansıyla dile getiriyor.

Türkiye’de de oldukça ilgi gördü Jamala ve şarkısı. Zira Türkçe’ye oldukça yakın sözlere sahip 1944 isimli şarkı. Ayrıca Jamala da Kırım Tatarı olduğu için de Türk milletleriyle bir bağlantısı bulunmakta. Zaten yaptığımız röportajda da Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiğini dile getiriyor.

İkinci yarı finalde yarışacak Jamala, yer aldığı yarı finalin en büyük favorisi. Yüzde yüz yarı finalden finale çıkma istatistiğine sahip olan Ukrayna, bu geleneği bu sene de bozmayacak, bunu şimdiden söyleyebiliriz.

Ek olarak şunu da belirtmem gerekiyor ki Jamala, bir kaç gün önce Yetenek Sizsiniz Ukrayna’ya konuk olarak efsanevi bir performans sergiledi, aşağıdaki videodan bu performansını izlemenizi inatla tavsiye ediyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=1GBQnk-U-io

Şuan için bahislerde 5-7.Sıralar arasında gidip gelen Jamala, düşüncem odur ki en büyük atağı provalar sonrası yapacak ve kazanabilecek ülkeler arasında kendine çok daha sağlam bir yer edinecek. Ukrayna’nın bu sene elde edeceği dereceyi Jamala’nın sahne performansı belirleyecek. Kişisel favorim olarak inanıyorum ki Jamala ve Ukrayna, göstereceği sahne performansı sonrasında 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nı zirvede tamamlayacak