BAKIŞ AÇISI-2: SAN MARİNO

OGAE Turkey üyesi Barlas’ın bakış açısından Serhat ve I Didn’t Know

Eurovision Şarkı Yarışması’nın minicik ülkesi San Marino, Andorra ve Monaco gibi kardeşlerinin aksine aldığı başarısız sonuçlar karşısında yılmıyor ve bu sene de sahnede yer alıyor. Üstelik Türkiye’nin yer almadığı yarışmada bu sene bize çok büyük bir sürpriz yapıyor bir Türk San Marino’yu temsil diyor. Biz böyle bağlantı kurmakta ustayız, elin Kamboçyalısının bile Türkiye ile bir alakasını bulabiliriz fakat bu sefer öyle üçüncü kuşaktan dedesinin torunu Türk falan değil, bildiğin yüzde yüz Türk. Uzun yıllar televizyonda Riziko programını sunan bir isim: Serhat Hacıpaşalıoğlu! Evet yanlış duymadınız, ki zaten muhtemelen çoktan duydunuz. Serhat bu sene San Marino’yu Stockholm’de temsil edecek isim.

San Marino televizyonu Serhat’ın Je M’adore adlı şarkısının Avrupa piyasasında gösterdiği başarıdan dolayı sanatçıya teklif götürüyor, belki de en büyük hayallerinden biri Eurovision’a katılmak olan Serhat da görüşmeler sonrası teklifi kabul ediyor. Yani her zaman olduğu gibi San Marino televizyonu bu sene de şarkıyı ve sanatçıyı görevlendirme usulü seçiyor.

Üç sene art arda Valentina Monetta’yı yollayıp 2014 yılında finale çıkabilme başarısını gösteren San Marino ne yazık ki finalde 25 ülke arasından sadece 24. olabilmişti. Kimbilir, “Maybe” bundan daha iyisini yapmak Serhat kısmet olacak.

Gelelim şarkıya. Serhat şarkısını mart ayının ilk günlerinde Paris’te düzenlediği bir basın toplantısında tanıttı. Şarkının adı I Didn’t Know. Bestesi de bir Türk’e, Olcayto Ahmet Tuğsuz’a ait. Eurovision serüvenimizde kendine yer etmiş bir isme. Şarkıyla beraber Manfred Thierry Mugler tarafından çekilen klip de yayına verildi.

Açık konuşmak gerekirse şarkıyı Eurovisionseverler pek de beğenmedi. Bunu saklamıyorum. Ama şunu söylemek istiyorum. O şarkı, o kliple yayına verilmeseydi bu kadar kötü tepki almayacaktı. Sorun bence şarkıdan çok, klipteydi. Thierry Mugler gibi bir isimden böyle bir çalışma ortaya çıkması beklenmiyordu açıkçası. Şarkının kötü bir tepki almasının bir başka nedeni de bence Serhat’ın beklenmedik bir şekilde slow bir çalışma ile ortaya çıkmasıydı. Je M’adore tarzı bir şey bekleyen fanlar I Didn’t Know’u dinledikleri zaman hayal kırıklığına uğradılar diye düşünüyorum. İlk dinlediğimde şarkıyı çok da kötü bulmayanlardan biri olarak ben de hayal kırıklığına uğramıştım.

Ama…

İşte bu ama tam bir dönüm noktası. Serhat, şarkısını tanıttıktan birkaç gün sonra I Didn’t Know’un çeşitli versiyonlarının da yer aldığı bir single yayınladı. Gereksiz bir ayrıntı belki ama sabahın bir saatinde daha ikinci gözümü bile açamamışken iTunes’tan albümü indirip merak ettiğim iki versiyonu dinlediğimi hatırlıyorum. Dans versiyonu ve…

DİSKO!!!

Şarkının küllerinden doğduğu an odur benim için. Serhat, Türk olduğu için söylemiyorum. Harikulade bir versiyondu disko versiyonu. Ve Serhat kesinlikle bu versiyonla yarışmalıydı. O sırada Serhat, disko versiyona hazırladığı bir tanıtım klibini Youtube sayfasında yayınladı, ve fanlar bu versiyonu çok daha beğendi.

Neyse ki Serhat doğru kararı verdi son dakikada şarkının versiyonu değiştirildi. Artık kalbim mi temiz yoksa şanslı bir veledin teki miyim bilmiyorum ama disko versiyonu üç dakikaya indirilerek EBU’ya teslim edildi. Benim de istediğim gerçekleşmiş oldu böylelikle.

Profesyonel bir müzik yorumcusu değilim belki ama bence bu versiyon ile şarkı Serhat’ın üzerine çok daha iyi oturdu. Ve o back vokaller, kesinlikle muhteşem.

Şarkıyla ilgili isteğim gerçek olduğu gibi olabilecek sahne performansı konusunda da naçizane görüşümü dile getirmek istiyorum. Sevgili Serhat, sahne performansını çoktan hazırlamışsın bile.

 

Disko versiyonu için hazırlanıp EBU’ya teslim edilen şu videoyu izleyin. Gördünüz mü, bu bir kolaj videosu olmasına rağmen saniyesi saniyesine şarkıyla tam uyumlu bir koreografi. Kızın dikkat çekici dansıyla başlayan bir performans, back vokallerin şahane performansı ve erkek dansçıların melodiyle tam uyumlu hareketleri. Budur diyorum. Umarım Stockholm sahnesinde de bu performansın minimalize edilmiş bir halini görürüz. Back vokalde en baştaki kadın ve en baştaki dansçı kız koreografide mutlaka yer almalı benim fikrimce.

Bu kadar yazdık, son olarak da şarkının finale kalma şansını biraz değerlendirelim. Ne yazık ki Serhat “daha zor” yarı finalde yarışıyor. Üstelik San Marino gibi oldukça küçük bir ülkeyi temsil ediyor. Komşu ülke İtalya’nın diğer yarı finalde oy kullanıyor olması da cabası.

İkinci yarı finalde yarışsa bence final şansı çok daha yüksek olacaktı ve belki de oldukça rahat bir biçimde finale kalabilecekti. Birinci yarı finalde ise şansı daha zor olsa da, bence var. Özellikle de oylama sisteminin değiştiği böyle bir yılda nasıl bir sonucun ortaya çıkacağı oldukça karmaşık. San Marino bu yarı finalin sürpriz ülkesi olabilir. Serhat, sahne performansı ile bahis şirketlerini şaşırtabilir.

San Marino’nun yanı sıra bir nevi Türkiye’yi de o sahnede temsil edecek olan Serhat’a başarılar diliyorum. Biliyorum ki yarışmayı yerinde canlı olarak izleyen OGAE Türkiye üyeleri için de birkaç bu yılki yarışma farklı bir deneyim olacak.