Viyana’da Bir Grup Mülteci

Önder Selek yazdı..


17-24 Mayis tarihleri arasinda 4 yil aradan sonra Örovizyon ve dostlarla bulusmak icin Viyana’daydim. Simdi diyebilirsiniz multeci ne alaka diye, haklisiniz. Yazimin ilerleyen kisimlarinda bu konuya da bol bol deginecegim. Zira son zamanlarda zihnimi cok kurcalayan su bir yere ait olmama hissi Viyana’da ustune en cok kafa yordugum konu oldu.

Mevsim degisikligi, reflu ve alerji gibi yeni hastaliklar, arkadaslarla gunlerce yapilan ve surekli uzatilan konusmalarla gecen (ya da zor gecen) bir kac ayin ardindan Viyana’ya vardim. Otele yerlesme ve biraz dinlenme gibi gerekli aktivitelerin ardindan kendimi bu senenin merakla beklenen mekanlarindan Euro Fan Cafe’ye ativerdim. Dogrusu OGAE Avusturya’nin bu konuda cok iyi organize oldugunu soyleyebilirim. Neredeyse her gece Euroclub’a tas cikaracak hatta bazi geceler yoklugunu bile aratmayacak programlar ve konuklarla bu senenin en guzel kazanimlarindan biri oldu Euro Fan Cafe.

IMG_4825

Akreditasyonumuz olmasa bile arkadaslarimizin surekli calisma istekleri, sizlere biraz daha bilgi gonderebilme cabalari ise cidden takdir edilesiydi. Bu surecte elinden gelen her turlu ozveriyi gosteren baskanimiz Hasan, yardimcisi Tayfun ve eski baskanlarimizdan Osman’in da cabalarini unutmamak gerek. Kendilerine bir kez de bu platformdan cok tesekkur ediyorum.

Provalari ben takip edemesem de Rusya’nin buyuk bir sukse yarattigi ve Isvec’in onde gittigi en cok gelen haberler arasindaydi. Bu nedenle final aksamindaki sonucun oldukca hakkani oldugunu soyleyebiliriz. Fransa hakkinda ise ne siz sorun ne de ben soyleyeyim. Ilk provadan sonra bahislerde 15 sira birden yukselen Fransa, yine essiz bir hezimete ugradi desek yeridir. Kisisel fikrim artik latin ulkelerinin kendi dillerinde sarki soyleme inadini bir kenara birakmalari. En azindan bir kac sene icin.

Benim bu seneki Örovizyon maceram daha cok bir tatil ve arkadaslarla vakit gecirme havasinda gectiginden yarisma kismina pek deginmeyecegim. Kaldi ki Viyana, Örovizyonun son yillarda gordugu en guzel sehir olsa gerek. Yapilacak gorulecek tonlarca sey olunca biz de gunde ortalama 4 saatlik uykuyla olabildigince sehrin tadini cikarmaya calistik. Kolay metro sistemi ve sehir merkezindeki basilica onemli yerlerin yakinligi da isimizi kolaylastirdi.

IMG_4894

Yarismayi yenileriyle ve eskileriyle kalabalik bir fan kitlesinin takip ettigini de ekleyelim. Yillardir hic degismeyen yuzler ve biraz degisen yuzlerle beraber her gece mutlaka bir yerlerde karsilasiyorduk. Bu sene tanistigimiz fanlardan ve diger yarismayi takip eden bir cok insandan ise hep ayni soruyu isittik.

“Turkiye neden katilmiyor? Keske geri donse”

Bu soruya bazilarimiz kibarca da olsa yanit vermeye calisirken bazilarimiz ise ne sen sor ne ben soyleyeyim dercesine kisa yoldan konuyu kapatmaya​calisyorlardi. E kolaymiydi ki? Ellerinde ya iltica ettikleri ulkelerin bayraklari ya da destekledikleri cesitli ulkelerin bayraklari ile ortalikta dolasan multeci bir fan grubu gibi hala israrla yarismanin tadini buruk da olsa cikarmaya calisiyorduk. Simdi bazilarinizin “biz yarismayi seviyoruz” dedigini duyar gibiyim. Evet biz de seviyoruz. Ama Turkiye’li yarismayi takdir edersiniz ki daha cok seviyoruz.

IMG_4984 - Copie

Bu eglenceli organizasyonun su sikintili hayatlarimiza kattigi hos sadayi kim yadsiyabilir ki ? Bu isten para kazanmayi ve kisisel menfaatleri ugruna bu yarismayi kullanmaya calisan ruh hastalarini bir kenara koyarsak bu yarisma biz gercekten eglenmeyi seven ve sadece eglenen fancilar icin adeta yilin bir haftalik detoks programi. O yuzden biz bu isi daha cok karmasik hale getirmek yerine sadece eglenmeyi seciyoruz.

IMG_4962

Iyi ki o eglenmeyi bilen diger butun arkadaslarimla kafa kafaya verip cok guzel bir hafta gecirmisiz. Eski baskanlarimizdan Tolga’nin da dedigi gibi aslinda biz her yerde egleniriz. Viyanadan seneye kendimizi daha az yabancilik cekecegimiz bir ortama gitmek dilegiyle ayriliyoruz. Hemen akabinde paylasilan fotograflarla daha da depresen bir Örovizyon sonrasi depresyonu (PED) ise adapte olamama, vakit gecirilen arkadaslarla surekli sevgi dolu mesajlasmalar ve en nihayetinde gercek hayata donus.

Bizim de hayatimiz boyle iste.

Seneye gorusmek uzere!