EUROVISION 2015’İN EN İYİ SESLERİNDEN BİRİ: ELNUR HUSEYNOV

Selamlar,

Uzun zamandır yazılara ara vermiştim. Malum Eurovision haftası geldi çattı. Hatta ilk yarı final geldi de geçti bile. Bugün ilk yarı final var, Cumartesi ise büyük final.

Aslında Eurovision Şarkı Yarışması’nın yarı finalleri bir yarı finalden çok daha fazlası. Hiç beklemediğiniz şarkılar birdenbire parlayarak final yolunu tutuyor ve hatta finalde de oldukça iyi derece alıyor. Ben buna Rusya’yı örnek göstermek istiyorum. Daha önce ikinci kere bile dinlemediğim bir şarkı muhteşem bir performans ve muhteşem bir sahneyle birdenbire en büyük favorilerden biri haline geldi. Muazzam bir performanstı. Peki ikinci yarı finalde buna benzer bir etkiyi kim yaratabilir, bir düşünelim. Sorunun cevabı çok da uzakta değil aslında, hatta oldukça içimizde. Cevap: Azerbaycan.

Bildiğiniz gibi kardeş ülke Azerbaycan’ı bu sene dünyanın birçok ülkesinde yayınlanan The Voice yarışmasının Türkiye versiyonu “O Ses Türkiye”nin son şampiyonu Elnur Huseynov temsil ediyor. O Ses’in şampiyonu olmasından kısa bir süre sonra Azerbaycan televizyonu Elnur’u bu seneki Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkelerini temsil etmesi için görevlendirdi.

Azerbaycan'ı bu sene bir kez daha Elnur Huseynov temsil edecek.
Azerbaycan’ı bu sene bir kez daha Elnur Huseynov temsil edecek.

Elnur’un bu ilk Eurovision tecrübesi değil. Azerbaycan’ın ilk Eurovision katılımında, 2008 yılında ülkesini Samir Javadzade ile birlikte temsil etmiş ve 8.lik gibi oldukça iyi bir dereceyle yarışmayı bitirmişti. Yedi sene aradan sonra Elnur o sahnede bir kez daha yer alacak. Bu sefer daha tecrübeli, kendinden daha emin bir şekilde.

Azerbaycan, Eurovision Şarkı Yarışması’nın her daim iyi derece alan ülkelerinden biri. Çünkü ülkede Eurovision’a verilen önem çok fazla. Gerektiği takdirde dünyaca ünlü isimlerle çalışmaktan ve en iyiyi hedeflemekten çekinmeyen bir ülke. İşte bu sefer de yine en iyiyi gönderiyorlar Viyana’ya. Daha birkaç ay öncesinde yarıştığı yarışmada bir milyondan fazla oy alarak zafere ulaşmış, en iyi olmuş bir ismi gönderiyorlar.

Gerek sesi, gerek yetenekleri, performansı ve mistik şarkısı Hour of the Wolf ile Elnur bu akşamki yarı finalde izleyenleri etkileyecek bundan oldukça eminim. Heyecanı kaçmasın diye çok fazla bahsetmiyorum ama sizleri ayrıca muhteşem bir performans da bekliyor. Elnur’a sahnede eşlik eden iki dansçı, sizlere şarkının havasına yakışan enfes bir performans sunacak.

Elnur'un provalardaki performansından bir kare.
Elnur’un provalardaki performansından bir kare.

Şunu dile getirmek istiyorum ki Elnur orada sadece Azerbaycan’ı değil, bizleri de temsil ediyor. Bunu kendisi bizzat da dile getiriyor. Hatta Eurovision’da yarışacağı şarkının “Karanlıklara Teslim Olmam” adıyla Türkçe versiyonunu da yayınladı. Ekibiyle birlikte sadece iyi derece almak için değil, yarışmayı bir kez daha Azerbaycan’a ve Türkiye’ye getirmek için çabalıyor.

Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde sadece bir kere birden fazla ülke birinci oldu. 1969 yılında yapılan yarışmada tam dört ülke (İspanya, Fransa, Hollanda, Birleşik Krallık) 18’er puanla en fazla oyu aldı. Kurallarda eşitlik halinde ne yapılacağı belirtilmediği için dört ülke de birinci ilan edildi. Elnur ise bir nevi tarihi tekerrür ettirmek için Viyana’da. Çünkü eğer Elnur orada kazanırsa sadece Azerbaycan değil, Türkiye’de kazanacak.

Eldar ve Nigar zaferlerinin ardından Türk bayrağı ile sahnede
Eldar ve Nigar zaferlerinin ardından Türk bayrağı ile sahnede

Düsseldorf’ta düzenlenen yarışmada Eldar ve Nigar hatırlayacağınız gibi birincilikleri ilan edildiğinde sahneye çıkarken yanlarına Türk bayrağı almayı ihmal etmemişlerdi. Onlar da bizleri gururlandırdılar ancak o sene yarışmada biz de vardık. Şimdi ise Elnur’un omuzlarındaki yük çok daha fazla zira bu sefer Türkiye yarışmada yer almıyor. Bu yükü hafifletmek ise yine bizlerin ellerinde.

Bu akşamki yarışmada ve finalde belki bizler oy kullanamıyoruz ama tüm kalbimiz Azerbaycan’la birlikte atacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan da Elnur’u yalnız bırakmamalarını rica ediyorum. Atacağınız bir oy bile onu zafere bir adım daha yaklaştıracak.

Yazının sonuna gelmişken son bir hatırlatma yapmak istiyorum. Elnur Huseynov bu akşamki yarı finalde 11. Sırada evlerimize konuk olacak. Bütün şarkılar bittikten sonra 15 dakikalık oylama süreci boyunca Elnur’a destek olabilirsiniz.

Sevgiler,

Barlas