Eurovision Efsanelerini Hatırlıyoruz – Nocturne (1995)

Oğuzhan DurakOğuzhan Durak yazdı..

 

 


Avrupa’nın en büyük görsel şölenlerinden birisi olan ve sadece Avrupa kıtasında değil Amerika, Avustralya ,Uzakdoğu gibi dünyanın farklı farklı yerlerinde de izlenen 59 yıllık büyük organizasyon Eurovision Şarkı Yarışmasında yer alıp zihinlerimize kazınan efsane şarkıları hatırlıyoruz.

maxresdefault

Bugün çokta eskiye gitmeden 90’lı yılların ortasına güzel, eğlenceli ama bir o kadar da “GİZLİ” bir yolculuğa çıkıyoruz.

Efendim 1994 yılında İrlanda kendi evinde Dublin’de peşpeşe üçüncü birinciliğini Paul Harrington & Charlie McGettigan‘ın seslendirdiği “Rock ‘n’ Roll Kids” adlı parçayla ilan ediyordu. Ertesi yıl İrlanda yarışmayı yine Dublin’de düzenleme kararı aldı.Yarışmada İrlanda peş peşe 4. birinciliğini elde ederek kırılması imkansız bir rekora imza atmak istiyor,diğer ülkeler ise Eurovision’daki İrlanda hegemonyasına son vermek istiyorlardı. İrlanda yarışmaya Eddie Friel’in Dreamin’ adlı şarkısıyla, Rusya; ülkesinin belki de o yıllarda en çok sevilen şarkıcısı olan Philip Kirkorov ile katılma kararı alıyor ve büyük bir sükseye imza atmak istiyordu. Ancak Philip Kirkorov “Kolibelnaya Dlya Vulkana” adlı şarkısıyla ancak 6.olabiliyordu. Son 3 yılın birincisi İrlanda ise 44 puanla kendine 14. Sırada yer buluyordu.

1995 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasını 148 puanla New Age tarzı müzik yapan Secret Garden grubunun sadece 24 adet Norveçce kelime içeren “Nocturne” adlı şarkısı kazanıyordu.Şarkının geri kalan kısmı ise İrlandalı müzisyen Fionnuala Sherry tarafından çalınan keman intermezzosundan oluşuyordu.Şarkının sözleri Petter Skavland tarafından yazılmış olup bestesi Rolf Lovland’a aittir. Şarkıyı Gunnhild Tvinnereim seslendirmiş ve grubu İrlanda’da Gunnhild Tvinnereim,Rolf Lovland,Fionnuala Sherry ve Åsa Jinder temsil etmiştir.

 

Secret Garden grubu Norveçli Rolf Lovland ve İrlandalı Fionnuala Sherry tarafından 1994 yılında kurulmuştur. Grup halen aktif olarak müzik yapmaktadır.

Şarkı hala Eurovision’u en az sözle kazanan şarkı ünvanını elinde bulundurmaktadır ve yarışmanın hiç şüphesiz en iyi şarkılarından biri olarak gösteriliyor.

Şimdi sizlerle yüreğinizin en derinlere işlediğinden yahut işleyeceğinden emin olduğumuz o devasa şarkıyı Nocturne’ü paylaşıyoruz.

Efendim Lütfen Keyifle, Tadını Çıkararak Dinleyin.

Unutmayın her gecenin sonunda bir gündüz,her karanlığın sonunda bir aydınlık vardır…

Şarkının Sözleri:
La Dagen fa
Sin Hvile Na
Og Natten vil vake for den
Nocturne

Se morket mã
Engang forga
Sa natten kan fade en dag

 

Türkçe Çevirisi:

Artık gündüz kaybolsun
Ve gece onun yerini alsın
Nocturne (Gece)

Bazen karanlığın bile kaybolması gerekir
Bize gündüzü vermek için

 

http://www.youtube.com/watch?v=ol5YMjU37QI