[SONGCHECK] – HOLLANDA’13 – “MELANKOLİK VE HİPNOTİK”

1. Yarıfinalin son Songcheck yorumu Amsterdam’da yaşayan arkadaşımız Tolga IRKAN’dan geliyor. Hollanda’daki süreci ve Anouk’u tanımak için Amsterdam’da bağlanıyoruz.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1vtOwHHDAFc]

Yıllardır, tekrarlanan bir dedikoduydu, Anouk’un Hollandayı temsil edeceği. 2005 yılından beri, hemen her  yaz tüm Hollandalı ESC fanları umutla bu haberin onaylanmasını bekler dururlardı. Sonunda oldu beklediklerine değdi ve 2013 yılında Anouk tüm bu beklentiyi duymuş olacak ki, TROS ile direkt iletişime gecip bu sefer “ben gitmek istiyorum” dedi.

Hollanda  2004-2013

 Anouk’un bu kararı almasında Hollanda’nın son 9 yılda aldığı sonuçların da etkisi olabilir. Yarı finalli sistem de yalnızca ilk yıl (2004 İstanbul)  finale çıkabildiler. Bunun haricinde Hollandayı ne yazık ki finallerde hiç  göremedik. Şu an yeni katılan Karadağ, San Marino gibi ülkeleri saymazsak, bu durum sadece 1 kez finale cıkmıs olan Hollandayı Belçika ile beraber en basarsız ESC ülkesi yapıyor.

 Hollanda  kamu yayıncıları AVRO  ve TROS birbirleri ile paslaşarak yürüttükleri’’ Nationaal Songfestivaal’’, ulusal seçim sisteminin iflas ettiğini kabul etmek istemeseler de, Anouk bunu onlardan önce görüp; duruma el koymaya karar verdi.

Anouk Kimdir?

1975 doğumlu  pop-rock sarkıcısı Anouk bir çok müzik otoritesince güncel Flaman müziğinin en büyük sanatçısı olarak kabul ediliyor. Hem Hollanda hem de Belçika  da 1997 yılında cıkardıgı ilk albümünden itibaren zirveye oturmuş bir isim Anouk. Ve 2006 yılına kadar her yıl, en iyi albüm ve en iyi kadın sanatcı ödüllerini kimseye bırakmamış. 2006 yılında bir grup başka sanatçı ile artık bu ödüllere aday olmak istemediğini, her yıl aynı ödülleri aynı kişilerin almasının sıkıcı ve genç yeteneklerin önünü kapatan bir sey oldugunu belirtmiş. 4 cocuk annesi, bu çılgın  kadın ,gerçekten cok yetenekli bir müzisyen ve mükemmel bir vokal yeteneğe sahip.

Kuşlar (Birds)

Anouk ESC  için 2011 yılında bestelediği ve bu yıl yayınlayacağı Singalong albümüne sakladığı ‘’BIRDS’’ şarkısını seçti. Genel geçer tarzının dısında melankolik bir ballad olan Birds hipnotik bir etkiye de  sahip. Dinleyeni 3 dk da sarıveriyor, bu tarza yakınlık duymayanlar bile bu kadın ne diyor diye dönüp bakıyor.

Malmö

 06.05.2013 Pazartesi günü ilk provasını yapan Anouk, günün en iyi provasını çıkardı. 1. YF 8. Sırada yarısacak sarkı bahislerde de ilk 10 içinde.  Bakalım  Anouk ve kuşları 10 yıllık bu laneti bozup, Hollandayı  finale taşıyabilecek mi?

Hollanda da yaşayan biri olarak bunu sanırım herkesten çok ben istiyorum.

 GO GET’EM  TIJGER! *

 (*Anouk ‘un lakabı TIJGER yani “kaplandır”.)

Tolga IRKAN