1 Eylül: !DelaDap kendini de yaktı Avusturya’yı da..

Yenilik seviyor Eurovision. Yıl geçmiyor ki, yarışma sisteminde, katılımcı ülke listesinde, başvuru kriterlerinde bir yenilik olmasın. Oluşan ihtiyaçlar ve deneyimlenen sorunlar üzerine vakit kaybetmeden bir karşılık ya da çözüm buluyor bir şekilde Avrupa Yayın Birliği, EBU.

Şarkıda da yeniyi seviyor Eurovision. Fazlaca tüketilmiş bir eser yarıştırmak istemiyor. İşte bu yüzden Eurovision’a katılmak isteyen besteciler için çok önemli bir tarih bu 1 Eylül. Türkiye gibi şarkıcı görevlendirilen ve şarkı sipariş eden ülkeler için de, ulusal final düzenleyen ülkeler için de geçerli olan öncelikli bir kural var; eserin yarışmadan bir önceki 1 Eylül tarihinden önce herhangi bir platformda yayınlanmamış olması. Bu kural dikkatsiz ya da işgüzar çok bestecinin canını yaktı bugüne kadar. Başvuru aşamasında kabul edilmemek bir nebze hafif olsa da, bir şekilde ulusal elemelerde yarışacağı duyurulmuş ve hatta bu kapsamda yayınlanmış şarkıların bu kurala takılıp diskalifiye edilmesi özellikle de itibari açıdan ağır ama yine de yerinde bir yaptırım olarak uygulanmakta.

Yenilikleri seven Eurovision sistemi ve bu sistemin merkezindeki bu 1 Eylül kuralı bu yıl da birilerinin canını yakmaya başladı. Avusturya yayıncı kuruluşu ORF, ulusal finalinde yarışacak olan 10 şarkı içerisinde duyurduğu !DelaDap adlı grubun Crazy Swing şarkısının 1 Eylül 2011 tarihinden önce yayınlanmış olduğunu tespit etti ve şarkıyı diskalifiye etti.

22 Mayıs’ta düzenlenecek ilk yarı finalde yarışacak olan Avusturya’nın !DelaDap’a yeni bir şarkı sunma hakkı tanıyıp tanımayacağı merak konusu. İşte 1 Eylül’ün canını yaktığı o eğlenceli şarkı, Crazy Swing:  

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qplHN8o4rTk&feature=player_embedded]