AZERBAYCAN TEMSİLCİSİNİ SEÇTİ

45271

 

Kardeş ülke Azerbaycan, uzun ve çetin çekişmeler sonucunda bu sene Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek olan 2011 Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkelerini temsil edecek sanatçıları belirledi. Beş finalist arasından seçilen isimler Nigar Jamal ve Eldar Gasimov. İkilinin söyleyeceği şarkı 1 Mart tarihine kadar profesyonel bir jüri tarafından seçilecek.

11 Şubat’ta ülkenin başkenti Bakü’deki Milli Akademik Drama Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen ve “Milli Seçim Turu” adı altında yapılan finalde beş finalist ülkesini temsil etmek için yartıştı. İlhame Gasimova, İlgara İbrahimova, Nigar Jamal, Eldar Gasimov ve Aynışan Guliyeva, tam 77 yarışmacı arasından Kasım ayında başlayan eleme turlarını başarıyla geçerek finalist olmaya hak kazandılar. Her bir finalist gala gecesinde biri yeni olmak üzere ayrı ayrı dörder performans ile kazananı belirleyecek jüriyi etkilemeye çalıştılar. 2010 yılında Oslo’da Azerbaycan adına yarışan Safura ile Gürcistan adına yarışan Sofia, bu senenin İsviçre temsilcisi Anna Rosinelli, San Marino temsilcisi Senit final gecesine renk katan performanslar sergilediler. Herkes bir kazananın olacağını beklerken jüri temsilcisinin açıklaması sonucunda kararın bir düet olduğu ortaya çıktı. Öncelikle 10 Mayıs’taki ilk yarı finalde Azerbaycan bayrağını dalgalandıracak temsilcileri daha yakından tanıyalım.

Nigar Cemal 7 Eylül 1980 tarihinde Bakü’de doğdu. Beş yaşındayken bir çocuk grubunda şarkı söylemeye başladı. 203 no’lu müzik okulunda eğitim gördü ve piyano bölümünden mezun oldu. Hazar Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi alan Nigar, 1996 yılında bir müzik yarışmasına katılarak ülkede tanınan bir isim haline geldi. 2005 yılında evlendi ve İngiltere’ye taşındı. Şu anda Londra ve Bakü arasında mekik dokuyarak hayatını sürdüren Nigar’ın etkilendiği şarkıcılardan bazıları Alicia Keys, Brandy, Chris Brown Christina Aguilera ve Craig David.

Eldar Gasimov 1989 yılında Azerbaycan’da doğdu. Çocuk yaşta şarkı söylemeye başlayan Eldar, ilerleyen yıllarda Azerbaycan ve Rusya’da çeşitli festivallere katıldı. 2005 yılında 2 no’lu Bakü Müzik Okulu piyano bölümünden, 2006 yılında 160 no’lu müzik okulundan mezun oldu. 2008 yılında Almanya’ya gitti ve orada şan eğitimi aldı. Geçen sene Bakü Slav Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi’nden mezun olan Eldar ayrıca ileri derecede Almanca konuşuyor.

Süleyman MALGAZ