SEÇİM DELİ CESARETİYDİ!

n564575212_962465_11081

26 Kasım’ı 27 Kasım’a bağlayan gecenin ilk dakikalarında, OGAE Türkiye üyeleri tarih yazmak için “Mail Box”‘larının başına gidecek! Zira, Kulüp tarihinde ilk defa A.B.D.’den Dubai’ye tüm kayıtlı üyelerin yeni dönemde görev yapacak Başkanı oylarıyla belirleyecek olması nedeniyle anlam kazanan seçimin tam bir yıl öncesinde, tozlu arşivler açıldı, kim var-kim yok bakıldı, kütükler yenilenerek, OGAE Türkiye’nin “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği” çıkarılmıştı. 2003 yılında Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü olarak kulüp yönetiminde aktif göreve başlayan Tayfun ÖCAL, Geçtiğimiz yıl “Üyelik Koordinatörlüğü’ne” getirilmesinin ardından, “Nüfus Müdürü” misali, üyelerin “kafakağıtlarının”  çıkarılması aşamasında Kulübün Yoklama Defterini hazırlayıp, kaplamıştı. Tarihi 7 Kasım toplantısında “Seçim 2008″‘in patronluğuna atandıktan sonra, Mustafa KIRAT ile süreci organize eden ÖCAL’a oylamanın ilk dakikalarında MSN’den titreşim gönderdik. Sağolsun, O yoğun anında Onikipuan.com için statüsünü “Çevrimiçi’ne”  döndürdü . Aklımıza ne geldiyse sorduk, o da yanıtladı, Başkanlara “destek” mesajı gönderdi.

Onikipuan.com : 7 Kasım’ı bir dönüm noktası olarak mı hatırlayacağız geçmişe baktığımızda?

Tayfun ÖCAL: Her şeye sihirli değnekle dokunma anlamında soruyorsanız hayır. Ama tüm üyelerin oy kullanacağı bir seçim kararı almak neresinden bakarsanız bakın önemli bir karardı. Bu açıdan evet bir dönüm noktası sayılabilir.

Onikipuan.com: Pek çok kişi bunu bir “Baskın Seçim” ya da “Erken Seçim” gibi değerlendirdi.

Tayfun ÖCAL:  Daha önce hiç üyelerin tamamının oy kullanmadığı bir seçime şahit olmayan Ogae Turkey’de bu seçime olsa olsa İLK SEÇİM denebilir Baskın ya da Erken olabilmesi için bunun daha önceden denenmesi gerekirdi!

Onikipuan.com: Başkanlık seçimi ile ilgili yaptığın duyuruda : “Türkiye Eurovision Kulübü olan OGAE Türkey, geçtiğimiz yılın başında üyelik durumunu gözden geçirdi ve bir nevi “Yeniden Başlat” düğmesine bastı diyorsun. Şimdi revize edilmiş bir üye listesi ve en önemlisi onlarca yepyeni üyesi ile kulübün geleceğinin tayin edileceği bir seçim atmosferi yaşanıyor. Bugüne kadar katı gelenekçi bir çizgide seyreden kulüp için beklenmedik bir şekilde radikal dönüşüm.  
Onikipuan.com: Adaylar propaganda sürecinde, adeta kulübü baştan yaratırcasına, katılımcı, şeffaf ve kolay ulaşılabilir bir yeni örgütlenme vaadinde bulundular. Bu argümanlar, kulübün yeni üye yapısının kaçınılmaz bir sonucu olarak mı Başkan adaylarının programlarına yansıdı yoksa sadece bir göz boyama mıydı?

Tayfun ÖCAL:  Seçim editörü olarak propaganda içerikleriyle ilgili fazla yorum yapmam doğru olmaz. Ancak genel olarak şunu söyleyebilirm. Her iki adayın vaadleri ya da projelerinin de, sanki bu kulüp daha önce hiç yokmuş da yeni kuruluyormuş gibi olmasının sebebi bence, böyle bir platformun ilk kez kullanılıyor olmasıdır. Yani Ogae Turkey’in geçmişinde tüm üyeler aynı anda verilen bu alnda bir brifing ya da faaliyet dökümü yapılmamıştı.

Onikipuan.com: Neden?

Tayfun ÖCAL: Çünkü böyle bir gelenek yoktu her şeyden önce. Hitap edilecek brifing verilecek belirli ve kesin bir kitlemiz olmadığı gibi, bunu yapabilecek platformumuz da yoktu. İşbirliği içinde olduğumuz Onikipuan.com sitesini Ogae Turkey’in bu aşamada üyelerine ulaşma alanı olarak değerlendirmeye devam ederek, bu sorunu aşacağımızı düşünüyorum. Yenilenen ve hepsine aynı anda ulaşabildiğimiz bir üye grubumuzun elimizde olması da cabası!

Onikipuan.com:  İki Adayda, Medya, ve Eurovision Fan Camiasında bugüne kadar gerçekleştirdikleri proje ve çalışmalarla iyi tanınan, deneyimli ve etkili kişiler.

Tayfun ÖCAL: Doğru, Tolga Irkan zaten kulübün yeniden organizasyonundaki kilit isimlerden biri. Yönetim deneyiminin yanı sıra halen Ogae int. içinde de etkin bir konumda. Hakan Yalçınkaya geniş eurovision video arşivi ve eurovision haftasındaki etkin faaliyetleriyle kulübe yararlı olan bir arkadaşımız. Her ikisine de kendi adıma başarılar diliyorum. Küçük yanlış anlamalar dışında çok iyi bir propaganda haftası geçirdik.

Onikipuan.com: Oylama sürecinin çok kısa olduğu ve yapılış şeklide çokça tartışıldı.

Tayfun ÖCAL: Dediğimiz gibi bu bir ilkti ve mutlaka aksaklıklar oldu. Bir Haftaya sıkıştırma sebebimiz, şarkıcımızın belli olması ve yakında Eurovision haftasının baskısını iyice hissedecek olmamız. Bu yoğun gündemde yönetim boşluğu olmaması gerekiyordu. Yapılış şekline gelirsek..Bunu bana soran tüm üyelerimize aynı karşılığı verdim! Tüm üyeleri aynı anda fiziki anlamda aynı yerde olamayan bir kulüp, seçim sandığı koyamayacağına göre nasıl bir yöntem bulunabilirdi?

Onikipuan.com: Sadece üylerin girebileceği bir sayfada anket yoluyla oy kullanılması önerildi.

Tayfun ÖCAL: Çok basit ve teknik bir açıklaması var. Sahte IP adresleriyle defalarca oy kullanabilme imkanı, kulüp üyesi olmayıp oy kullanma hakkı olmayan forum üyelerinin de o sayfayı görebilme ve anketi cevaplama tehlikesi, kaç kişinin gerçekten o verdiğinin bilinemeyişi, tüm üyelerin (yurt dışı dahil) aynı anda online olup aynı ankete oy verebilme imkansızlığı, anket 2 gün açık tutulursa bekleme süresi sırasındaki aksaklıklar, tüm bunlar bu yöntemi sağlıksız kılıyor, zaten bu yöntem çok sağlıklı olsa ülkeler başbakanlarını 2 dakkada seçer ve milyonlarca tahta sandığa ve sokağa çıkma yasağına gerek kalmazdı. Kaldı ki devletler tüm imkanlara sahip, bizlerin teknik imkanı ise onlara kıyasla emekleme aşamasında.

Onikipuan.com: Bu önerileri dile getiren üyeler oylama sırasında Anonim kalmayı tercih ediyorlar gibi görünüyor. Oylama sonuçlarının iki görevli kişi tarafından bilinmesine karşılık bu oyların gizliliği konusundaki sunduğunuz güvenceler nedir?

Tayfun ÖCAL: Aslında sadece karşılıklı güven.. Biz dernek ya da başka bir esmi kurum değiliz. Temelini, aynı zevki paylaşan arkadaşların oluşturduğu bir yapı bu. Dolayısıyla yazılı bir güvencemiz olamaz ve hiç bir zaman olamayacak da. Ancak üyelerimizi bu açıdan ANONİM davranmakla itham edemeyiz. Zira bence düşündüğünüzen daha açık sözlü seçmenlerimiz. Şu röportaj sırasında elime ulaşan 20 den fazla oy içinde Anonim kalan pek kimse yok. Herkes açıkça tercihini istediği adaydan yana kullanıyor görünüyor.

Onikipuan.com: Bir nevi “Yüksek Seçim Kurulu” Başkanı gibi, Seçim Takviminin ve esaslarının belirlenmesi, işleyişi ve kontrolü fonksiyonlarında 1 Numaralı kişisi olmanın sorumluluğunda, Kulüp tarihinin bu ilk seçiminde hangi duygular içerisindesin?

Tayfun ÖCAL: Yorgun ama mutluyum. Online seçim aslında ortaya sandığı koyup herkese sırayla pusula vermekten daha meşakkatli bir işmiş bunu anladım. Herkese aynı anda e-mail atmak ve 95 adresi tek tek dikkatlice girmek, sonra onların ulaştığından emin olmak.. Bazı kişilerde spam mail olarak görünmüş mesela bizim maillerimiz. Bu sorunlar falan yorucuydu cidden. Güzel tarafı ise bir ilkin içinde olmak. Bu alanda ayrıca bir üyemiz, Mustafa Kırat da benimle birlikte yoğun bir mesai harcıyor bu iş için

Onikipuan.com: OOylama takvimine uyulma konusunda şimdiye kadar titizlikle özen gösterildi. Maillerin zamanında ulaşmaması durumu için bir B planınız var mı? Katılım konusundaki beklentiler nedir?

Tayfun ÖCAL:  Takvime harfiyen uyuldu şu dakikaya kadar evet. Bu bir başarıydı bizim için. Maillerin ulaştığını ummaktan başka çaremiz yok aslında. Çünkü “Mailimiz geldi mi?” diye bir uyarı maili atmaya kalksak bile yine aynı adreslere atacağımız için bu bir kısır döngü olurdu. Mail ulaştıysa zaten ulaşmıştır. Ulaşmıyorsa ve adres hatalıysa da zaten aynı adrese bir uyarı maili atmanın anlamı yok. Ancak mailleri attıktan sonra hiç bir hata uyarısı almadığım için hepsinin ulaştığını varsayıyorum. Zaten geniş ağımız sayesinde mail ulaşmamış olsa bile herkes seçim sürecinden haberdar olduğu için duyuru açısından bi sorun yaşadığımızı sanmıyorum. Katılım konusunda beklentim yüksek aslında. Gelen oyların sayısı itibarıyla da yüksek bi rakama ulaşacak gibi görünüyoruz. Ben 95 seçmenden en az 70 tanesinin oy göndereceğini tahmin ediyorum.

Onikipuan.com: Katılımın daha düşük olması durumunda seçimin geçersizliği tehlikesi söz konusu olabilir mi?

Tayfun ÖCAL: Hayır bu karar baştan alındığı için bir B planına gerek kalmadı. SALT çoğunluk esasına dayalı ve katılımın önemsenmeyeceği bir seçim olmasına karar verildi. Çünkü endişemiz yoktu katılım konusunda. Zaten haklı da çıktık diyebilirim elimdeki verilere göre.

Onikipuan.com: Seçim sürecine girildiği anda TRT, Moskova yolcumuzu da açıkladı. Hadise’nin Basın Toplantısında sende vardın.

Tayfun ÖCAL: Evet aslında seçim gündemdeyken oldu tüm bunlar. Hatta eş zamanlı olarak yayınlanacak Hadise röportajını da okuyacak arkadaşlar. O röportajı yaptığım günün akşamında Yönetim Kurulu seçim kararını aldı. İşte bir nevi bu takvim yüzünden seçim sürecini 2 haftayla sınırlı tuttuk.

Onikipuan.com: Hadise ile ilk karşılaşmandı sanırım, Sende nasıl bir etki bıraktı?

Tayfun ÖCAL: Tahmin ettiğim gibiydi. Sıcak ve kaprissiz bir genç kız bekliyordum. Öyle de oldu. Bu yıl Moskova’ya gidecek üyelerimizi, eğlenceli bir Eurovision haftası bekliyor diyebilirim. Bu yıl sanatçı, seyahat için etkili bir neden bence başlıbaşına.

Onikipuan.com: Tekrar başa dönersek, geçtiğimiz yıl sonunda tamamladığın üyelik çalışmasının ardından, çok meşakatli ve riskli bir seçim dönemini de geride bırakıyorsun, kafandaki ajanda da şimdi ne yazıyor?

Tayfun ÖCAL: Yeni seçilecek başkanın teklifini bekliyor olacağım! (gülüşmeler).. Evet varolan yönetim kurulu 1 Aralık itibarıyla istifa etmiş sayılacağından, yeni Başkan’ın ekibini oluşturma süreci başlayacak. Eğer bu ekipte yer alabilirsem daha çok yapacaklarım var diyebilirim.

Onikipuan.com: Ne gibi?

Tayfun ÖCAL:  Şu an bir nevi topal ördek konumunda olduğum için kafamdakileri paylaşmak etik olmayacaktır. Dediğim gibi yarım bıraktığım işi devam ettirme şansım olursa, zamanla neler plandığımı da üyelerimizle paylaşırım. Aksi bir durumda ise seçilecek arkadaşla deneyimlerimi paylaşırım.

Onikipuan.com: Çok dürüstçe yanıtlamanı istediğim bir soru olacak. Bu seçim atmosferinin heyecanı içinde aday olmayı hiç aklından geçirdin mi? Şayet aday olsaydın, diğer iki arkadaşına göre ne gibi farklılığın olurdu?

Tayfun ÖCAL: Düşünmedim. Çok geçerli bir sebebim var. Yabancı dilim, Ogae Turkey başkanı olacak düzeyde değil. Ama öğrenmek istediğiniz, bir gün şartları karşılarsam aday olup olmayacağım ise, evet düşünebilirim.

Onikipuan.com: Son olarak adet olduğu üzere seçim öncesi birde mesaj alalım senden konu ile ilgi ve alakalı.

Tayfun ÖCAL: Klasik olacak ama başta seçim kararını cesaretle alan Tolga ve yönetim kuruluna; seçime ilgi gösteren değişik şehir ve ülkelerdeki 95 seçmen üyemize, aday olan arkadaşlarımıza olmak üzere, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yeni bir sayfa açtık, hayırlı olmasını dilediğim gibi, seçilecek yeni Başkan’ı dikensiz gül bahçesinin beklemediği konusunda uyarmak da sade bir üye olarak görevim diye düşünüyorum. Kim seçilirse seçilsin yanında yer alacağım. 104 üyemizden de beklentim bu.

Onikipuan.com: Eh, birde 1 Aralık’a kadar sürdüreceğin Üyelik Koordinatörü olarak, bu sayfaları okuyup henüz üye olmamış okurlamıza ne söylemek istersin?

Tayfun ÖCAL: Hemen üye olmalarını tavsiye ederim! Uzaktan izlemekle eğlenceye dahil olmak arasındaki farkı anlayabilmek için tek yol, dahil olmak çünkü. Biz Türkiyenin tek ve uluslararası arenada tanınmış Eurovision platformuyuz.

Onikipuan.com: Oylamanın başladığı bu ilk saatlerde bize zaman ayırman, büyük incelikti..

Tayfun ÖCAL: Ne demek! Zevkle. uzun zamandır Onikipuanın en etkili röportajcısının bir gün benim de kapımı çalmasını beklemiştim. Bu zamana rastlamış olması ayrıca keyifliydi!!

(Röportaj: Osman KURAL)