2000’LERİN EN BÜYÜK FİYASKOSU!

marija serifovic2007 Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Marija SERIFOVIC’e Almanya’dan sonra bir kötü haberde Yarışmanın yıkılmaz kalesi İsveç’ten geldi.

Almanya’da hiçbir plak şirketinin yayınlamak istememesi nedeniyle piyasaya sürülemeyen yarışma birincisi “Molitva”, Eurovision Şarkılarının çok popüler olduğu ve yüksek liste ve satış başarısına ulaştıkları İsveç’in Müzik endüstrisi tarafından da veto yedi. “Expressen” gazetesinin haberine göre, İsveç’te ki plak firmaları “Ticari Anlamda Risk” taşıdığı gerekçesiyle şarkıyı piyasaya vermekten çekiniyor.

İsveç’te son on yıldır yarışmanın birincileri Maxi CD ya da single CD formatında piyasaya verilmiş ve ticari açıdan büyük başarı yakalamışlardı. 2000 yılında Stockholm’de yapılan yarışmada birinci olan The Olsen Brothers, yarışması sonrası İsveç 45’likler ve Albümler listesinde Top Ten’e ulaşırken, Estonya’lı Duo Tanel PADAR & Dave BENTON 2001 yılında 12 Numaraya kadar çıkmayı başarmışlardı. 2003 yılında Sertab ERENER “Everyway Thet I Can” ile Chart yolcuğunda 1 Numaraya uzanırken, İstanbul 2004 birincisi Ruslana’da “Wild Dance” ile 8 numaraya demir atmıştı.

2005’te Helena PAPARIZOU ve Geçtiğimiz yılda Lordi İsveç listelerinde 1 Numara gören diğer 2000’ler birincileri olarak tarihe geçerlerken, “Molitva”, 2002 Birincisi Marie N’in “I Wanna”‘sı ile aynı kaderi paylaşıp Yeni Millenium sonrası, İsveç’te piyasaya sürülmeyen ikinci Eurovision birincisi oldu.

Osman KURAL

(EXPRESSEN)