Polonya’nın Tek Madalyası: Edyta Górniak – To nie ja!

Polonya, Eurovision ailesinin en sevilen ve henüz zafer görememiş üyelerinden biri. Oysa eski doğu bloğu ülkesi Polonya, Eurovision ailesine 1994 yılında hızlı bir giriş yapmıştı. Gelin Polonya’nın divası Edyta Gorniak ve şarkısı To nie ja’nın öyküsüne kısaca bakalım.

Edyta Anna Gorniak, 14 Ekim 1972 tarihinde Polonya’nın Ziebice kasabasında doğmuştur. Kariyerinin ilk çıkışını 22 yaşındayken ülkesini 39. Eurovision Şarkı Yarışmasında To Nie Ja ! adlı parçayla temsil ederek yapmıştır.

Şarkının öyküsüne kısaca değinecek olursak: 1984 yılında besteci Stanisław Syrewicz Amerikalı ünlü müzik grubu Chicago için bir şarkı besteler. Ancak grup şarkıyı albümlerinde kullanmaz. 10 yıl sonra Londra’da bulunan genç şarkıcı Edyta Górniak menajeri Wiktor Kubiak’ın evinde şarkıyı dinler ve çok beğenir. Jacek Cygan ile temasa geçerek şarkıya Lehçe sözler yazmasını ister. Ve ortaya To nie ja (Ben değilim) çıkar. Şarkı Polonya televizyonu tarafından 39. Eurovision Şarkı Yarışması için seçilir ve Edyta, ülkesinin ilk katılımını sahnedeki muhteşem performansıyla taçlandırarak 166 puanla 2. olur. Bu ilk kez katılan bir ülke için çok önemli bir başarıdır.

Kiss Me Feel Me
Kaynak: Wikipedia

Sanatçı, yarışmanın ardından 1997 yılında İngilizce olarak çıkardığı Kiss Me, Feel Me albümüyle dünyaya açılmıştır.

Yaklaşık 80 uluslararası müzik ödülüne sahip olan Gorniak, günümüzde halen Polonya’nın en güçlü ve saygın kadın vokalleri arasında yer almakta olup en son 2023 Eurovision Polonya ulusal Seçmelerinde Eurovision fanlarının karşısına jüri başkanı olarak çıkmıştır.

Şimdi 1994 yılından gelen o güzel parça To nie ja ve Edyta Górniak’ın o unutulmaz performansını bir daha hatırlayalım

Güneç GÜLÜN YAZICITUNÇ