KIEV GÜNLÜKLERİ-5: ERSİN PARLAK

Uzun zaman oldu. Ulusal finaller,direkt görevlendirmeler derken Stockholm’den bu yana koca bir yılı geride bıraktık.

Jamala’nın Globen Arena’daki zafer anından beri süregelen söylentiler,yakınmalar ve endişeler yerini yer yer tatmin,zaman zaman hayal kırıklığına bıraktı.

Yeni ve modern bir havaalanı,temiz ve yeşil bir şehir,İngilizce konuşma oranı eksilere inse de yardımsever insanlar, UBER’in yaygın ve ucuz oluşu ve Türk Lirası’na nazaran ucuz bir ekonomik döngüsü olması sanırım edindiğim olumlu izlenimler.

Organizasyon ne yazık ki belli noktalarda yeterli değil. Euroclub metrekare olarak gayet yeterli olmasına rağmen müzik ve yapım anlamında isteneni veremiyor,gönüllüler bilgi sahibi değil,basın alanındaki teknik ekipmanlar ihtiyaçlara cevap veremiyor… Liste uzar.

Fakat tüm bunların yanında öyle bir Fan alanı var ki.. Sanırım sırf bu sebepten güzel bir tebriği hakediyorlar. Her şeye rağmen insanların ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını gördüğüm için,savaşta olan ve ekonomik yetersizlikler yaşayan Ukrayna’yla gurur duymamak elde değil.

Geçen yıl olduğu gibi P akreditasyonuyla yine basın görevlisi olarak bulunduğum Kiev’e 7 Mayıs sabahı vardım.

Burada bulunduğum süre boyunca ülke delegasyonlarından diğer medya temsilcilerine kadar kulaktan kulağa dolaşan belli söylentiler vardı. Bunlar arasında en akılda kalıcı olanı ise; bu yıl Bulgaristan’ı Beautiful Mess adlı şarkısıyla temsil eden Kristian Kostov’un prodüktörlüğünü Rus prodüktör Philip Kirkorov’un yaptığı söylentisi oldu. Eurovision’a yabancı bir yüz olmayan Bulgar asıllı Kirkorov,bilindiği üzere 1995 yılında ülkesi Rusya’yı temsil etmiş ve 2007 Belarus (Dima Koldun – Work Your Magic), 2008 Ukrayna (Ani Lorak – Shady Lady) ve son olarak geçtiğimiz yılın Rusya (Sergey Lazarev – You Are The Only One) prodüktörlüğünü yapmış ve Jamala’nın zaferi üzerine yaptığı açıklamalarla Eurovision gündemini epey hareketlendirmişti.

You’re The Only One’ın, 1944 karşısında aldığı hüsranı kabullenemeyen Kirkorov söylentilere göre bu yılki Bulgar temsilcisinin arkasındaki gizli prodüktör. Her ne kadar sahne üzerinde dansçı ve vokallerin gizlendiği bir dolap-dekor göremesek de, Kirkorov’un Bulgaristan’da bulunan yapım şirketi ve ülkedeki yapımcılardan aldığımız duyumlara göre durum doğruluk kazanmış durumda. Olası bir zafer durumunda muhtemelen resmiyet kazanacaktır.

Bir diğer söylenti de aslında belli oranda resmiyet kazanmış durumda. Yarı finaller öncesinde konuşulanlar arasında,olası bir yeniden hüsran sonucunda,yarışmanın en küçük ülkesi San Marino’nun bir daha yarışmama kararı alacak olmasıydı. İkinci yarı finalden çıkamayınca kendisine yöneltilen sorulara “Artık yarışmaya katılmama kararını göz önünde bulunduruyoruz” şeklinde cevap veren SMRTV Genel Müdürü Carlo Romeo,bir nevi ülkenin değişiklik istediği kurallara dikkat çekerek yarışmadan çekilme sinyalleri verdi. Bu da bir nevi Valentina Monetta’nın kariyerinin sonu anlamına geliyor. Şaka şaka.

 Büyük final yarın akşam. Ne zaman ne olacağı hiç belli olmayan Eurovision atmosferinde üzerinde konuşulacak gelişmeler duymamak işten bile değil.

 Keep the faith.

Ersin Parlak