BAKIŞ AÇISI-19: İZLANDA

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**********************

Eurovision Şarkı Yarışması’nda hiç birinciliği bulunmayan tek İskandinav ülkesi olma özelliğine sahip İzlanda’yı, 62. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Svala “Paper” isimli şarkı ile temsil edecek.

Ülkesinin ulusal finali olan Söngvakeppnin’de şarkısının önce İzlandaca versiyonu ardından İngilizce versiyonu ile yarışan Svala, rakiplerinden oldukça yüksek bir puan alarak ülkesini temsil etmeye hak kazandı.Ulusal final turundan bahsetmişken bu yılın Söngvakeppnin sürecine de ufak bir göz atalım.
Her yarı finalde 6 ismin yarıştığı iki yarı finalden 3 isim finale çıkmaya hak kazandı. Kalan altı isimden bir isim de “Wildcard” sahibi olacak ve finalde yarışmaya hak kazanacaktı. Yarı finallerde kendi dillerinde şarkılarını seslendiren sanatçılar, finalde şarkılarının İngilizce versiyonlarını seslendirdi. Şarkılar açıklandığında, şarkıların hem İngilizce hem de İzlandaca versiyonu dinleyiciyle paylaşılmıştı. Böylelikle dinleyici her iki dilde de şarkının yaratacağı etki konusunda bilgi sahibiydi.
Finalde yarışan 7 isimden Svala ve Daði Freyr Pétursson en yüksek oyu alan iki isim oldu ve tekrar elemeye çıktı. Yapılan oylama sonucunda oyların %62.51’ini alan Svala ülkesini temsil etmeye hak kazanmış oldu.
Ülkesinin en önemli solistlerinden ve söz yazarlarından biri olan Svala, şarkısının hikayesi sorulduğunda şarkısını bir anda yazdığını, şarkı bittikten sonra bu şarkının Eurovision için çok iyi bir şarkı olacağını düşündüğünü ve bu yüzden Söngvakeppinn’e katılma kararı aldığını söylüyor.
İzlanda son iki yıldır finale çıkma başarısını gösteremiyor. Tarihine baktığımızda ise en iyi dereceleri 1999 ve 2009 yılında aldığı iki ikincilik derecesi. Bu derecelerin sahipleri olan Selma ve Yohanna ikilisi Svala’nın en yakın arkadaşları. Ayrıca verdikleri röportajlarında Svala’nın şarkısını çok modern bulduklarını ve desteklediklerini de özenle belirtiyorlar.
Bu yılın tüm şarkılarına baktığımızda 1. yarı finalin, 2. yarı finalden daha zorlu geçeceği konusunda herkes mütabıktır sanırım. Malesef İzlanda bu yıl 1. yarı finalde bulunuyor. Bir iki sivrilen şarkı dışında tüm şarkıların işinin çok zor olduğu aşikar. Svala’nın finale çıkıp çıkamayacağı ise tamamıyla sahnesine bağlı olarak değişecek. Vokal olarak ulusal finallerde gördüğümüz Svala kulak doygunluğu verecektir. Peki görsellik? Bu noktada seyirciyi etkileyebileceği bir şovla gelirse finale çıkması konusunda hiç şüphem yok. Malesef ki Svala’nın finale çıktığı takdirde de top10 içinde yer alacağına inanmıyorum. Benim kişisel görüşüme göre Söngvakeppinn’in en iyi şarkısı Paper değildi zaten. Ama en modern ve nordik alt yapılı şarkılarından biriydi.
Tüm bunları ele aldığımızda ve İzlanda’nın son bir kaç yılda yarı finallerde takıldığını göz önünde bulundurduğumuzda Svala’nın finale çıkması ülke için büyük bir kırılım noktası olacaktır.
Svala ve İzlanda’ya bol şanslar dileyerek, İzlanda’nın “Is It True?” gibi şarkılarla parladığı yılların tekrar gelmesini umuyorum.
Burak K.