BAKIŞ AÇISI-17: SAN MARINO

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**************************
Eurovision’un minik ülkesi San Marino’yu bilin bu sene kim temsil ediyor. Tabi ki Valentina Monetta, üstelik bu sefer tek değil, Amerikalı Jimmie Wilson’ı da beraberinde getiriyor.

Valentina ayrı bir konu, öncelikle San Marino’nun Eurovision tarihine ufak bir göz atalım.

San Marino ilk kez 2008 yılında Miodio’nun Complice isimli şarkısıyla Eurovision’da yer aldı ve finale kalamayınca yarışmaya birkaç yıl ara verdi. Üç yılın ardından yarışmaya geri dönen ülke 2011 yılında Senit ile yarışsa da ikinci denemesinde de final yüzü göremedi.

Bunun ardından San Marino’da Valentina Monetta devri başladı. Üç yıl art arda ülkesini temsil eden Valentina, ilk iki denemesinde olmasa da üçüncü kere yarıştığı yıl finale kalmayı başarabildi. Eurovision Şarkı Yarışması’nda finale kalmak San Marino’nun elde ettiği en büyük başarılardan biri olsa gerek.

Üç yıllık Valentina devrinden sonra Michele ve Anita adlı iki genç yetenek şanslarını denedi ancak Avrupa’nın onlara cevabı da “No” oldu. En son geçtiğimiz sene çok tanıdık bir isim, Serhat Hacıpaşalıoğlu, çok tartışılan I Didn’t Know adlı şarkısıyla San Marino’yu Stockholm’de temsil etti ve bir San Marino klasiği olarak finale kalamadı.

Bu sene de daha önceden dile getirdiğimiz gibi Valantina Monetta ve Jimmie Wilson ikilisi ülkeyi temsil ediyor. Şarkının adı ise Spirit of the night.

Senenin ender hareketli şarkılarından olan Spirit of the night’ın altında Valentina Monetta’nın bütün Eurovision şarkılarında olduğu gibi Ralph Siegel imzası var.

Ralph Siegel demişken bazı şeylerden de bahsetmek gerekli sanırım. San Marino televizyonunun normal şartlarda Eurovision Şarkı Yarışması için bir bütçe ayırmadığı biliniyor. Neden sürekli Valentina’yı gönderiyorlar sorusunun cevabı da burada yatıyor. Bütün masrafları Ralph Siegel karşıladığı için seçimi de o yapıyor. Valentina’nın bundan önceki katılımlarında da ve Anita & Michele ikilisi yarıştığında da bütün masrafları Ralph Siegel üstlendiği biliniyor.

Spirit of the night’a gelecek olursak şahsım adına oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Şarkının finale çıkması ise pek ihtimal dahilinde görünmüyor. Ancak ben yine de sınırdan da olsa final yüzü görebileceği düşüncesindeyim. Daha zayıf olarak görünen ikinci yarı finalde yer alması ve bu yarı finalde banko finalist olarak görünen Rusya’nın yarışmadan çekilmesi, ülkenin finale kalma şansını bir nebze de olsa artırıyor.

Bakalım bu sefer Jimmie Wilson ile birlikte sahnede yer alacak olan Valentina, ülkesini ikinci defa Eurovision finaline taşıyabilecek mi? Maybe.

Başarılar San Marino.
Barlas G.