BAKIŞ AÇISI-11: NORVEÇ

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**************************
Anı Yakala!

Bu sene Kiev’de düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’na artık günler kaldı. Şu sıralar birbirini takip eden pre-partyler sayesinde yarışmadan önce sanatçıların performanslarını görme şansı buluyoruz ve bu durum yarışmayı daha da iple çekmemize sebep oluyor. Bu partilerin hemen hepsinde boy gösterenlerden ikisi de Norveç temsilcileri JOWST ve Aleksander Walmann.

İki müzisyenin yollarını kesiştiren Eurovision şarkılarının adı “Grab The Moment”. “Anı yakala” şeklinde tercüme edebileceğimiz şarkı 27 yaşında bir elektronik müzik prodüktörü ve DJ olan JOWST(Joakim With Steen) ile söz yazarı Jonas McDonell tarafından bir hit yapma amacıyla başlatılan bir Facebook projesinin ürünü. Genç prodüktör çeşitli müzisyenleri kapalı bir Facebook grubuna davet edip gruba gönderdiği şarkının demosunu geliştirecek yaklaşık olarak yüz öneri alıyor. Bütün önerileri gözden geçirdikten sonra ortaya çıkan taslağı plak şirketlerine gönderen JOWST, hiçbirinden olumlu yanıt alamayınca şansını son olarak Norveç televizyonu NRK’nin Eurovision elemelerinde deniyor. Bu sırada şarkıya uygun vokal arayan müzisyenin yolu 2012 The Voice Norway finalisti Aleksander Walmann ile kesişiyor ve şarkının son hali ortaya çıkıyor.

Hikayenin geri kalanını hepiniz bilyorsunuz. 1035 şarkı içinden Norveç Eurovision elemesi Melodi Grand Prix’e seçilen şarkı finalde de jüri ve halk oylarında ilk sırayı alarak ülkeyi Kiev’de temsil etmeye hak kazanıyor.

Melodi Grand Prix’i kazandıktan sonra ülkedeki müzik eleştirmenlerinden olumlu yorumlar alan şarkı Eurovision fanlarından ise nötr tepkiler aldı. Ben de başlarda şarkıya nötr kalanlardan idim fakat ikilinın Amsterdam’da canlı performansları beni ve salondaki birçok fanı yakalamayı başardı. Şu an bahislerde 29. sıradalar ve kazanmalarına 1’e 80 veriliyor. Bu durumda finale çıkmaları Norveç için başarı olacaktır. Finale çıkma şanslarını artıran önemli bir faktör de ikilinin yarışacağı 11 Mayıs’ta yapılacak ikinci yarı finalde favori şarkıların az olması.

Eurovision öncesi son dönemece girdik. Pre-partyler, provalar ve basın toplantıları ile zamanın nasıl geçtiğini anlamadan bir bakacağız ki final bitmiş, seneye hangi şehirde olacağımızı tartışıyor olacağız. Bu baş döndürücü tempoda 12puan ailesi olarak JOWST ve Aleksander’a başarılar diliyoruz. Sonraki bakış açılarında tekrar karşılaşmak üzere.

Süleyman M.