BAKIŞ AÇISI-10: KARADAĞ

Merhaba, 12puan.com’da ilk kez geçen yıl başladığımız ve senenin şarkılarını analiz ettiğimiz “Bakış Açısı” dizimizle karşınızdayız. Bu yıl yine hem kulüp hem de forum üyelerimiz, kendi bakış açılarından Kiev yolcularını değerlendirdi. Görsellerin tümündeki imza ise Editörümüz Burak K.

Keyifli okumalar dileriz.

**************************
Yarışmada Karadağ adı ile ilk defa 2007 yılında yer alan ülkeyi bu sene Space adlı şarkıyla Slavko Kalezic temsil edecek. 2010 ve 2011 yıllarında yarışmaya ara veren Karadağ, Eurovision Şarkı Yarışması’nda sekizinci kez yer alacak. Yarışmaya katıldığı uzun yıllar boyunca finale çıkma başarısı gösteremeyen Karadağ, 2007 yılında başladığı serüveninde ilk defa 2014 yılında final yüzü görebilmişti ve ertesi sene bu başarısını bir kez daha tekrarlamıştı. Ancak geçtiğimiz sene Karadağ bu başarıyı devam ettiremeyerek yarı finali 13. Sırada bitirdi. Resmi olan katılımlarının dışında Yugoslavya’nın 1983 ve 1984 ile Sırbistan&Karadağ’ın 2005 temsilcileri Karadağ’dan seçilmişti.

Karadağ oylamasına baktığımızda ağırlıklı olarak Rusya ve Sırbistan’a oy verdiklerini görüyoruz. En çok puanı ise Arnavutluk, Ermenistan, Slovenya ve Makedonya gibi ülkelerden alıyor Karadağlı temsilciler. Bugüne kadar elde ettikleri en iyi derece ise 2015 yılında aldıkları 13.lük.

Yazının başında da söylediğimiz gibi Karadağ kanalı RTCG bu sene ülkeyi temsil etmesi için Slavko Kalezic’i görevlendirdi. İlk dinlenildiğinde kulağa “İsveç işi” gibi gelse de şarkı Karadağlı bir ekip tarafından bestelendi. X Factor Adria adlı programda ismini duyuran Slavko, yarışmanın ilk turlarında başarılı olsa da canlı yayınlara kalmayı başaramadı. Ancak yarıma sonrası farklı tarzının yardımıyla da Karadağ müzik piyasasında kendine yer edinebildi.

Space’e gelince şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki oldukça “Eurovision” bir şarkıyla karşı karşıyayız. Yine mi ballad dediğimiz günlerde bizlere bir vaha gibi gelen şarkı senenin en hareketli ve en eğlenceli şarkılarından biri kesinlikle. Şahsi olarak benim de favorilerimden, ancak yalnızca stüdyo kaydını dinlediğim takdirde.

Farklı tarzı, dansı ve uzun örgülü saçlarıyla Slavko diğer yarışmacılardan bariz bir şekilde ayrılıyor ama canlı performansa geldiğinde umduğumuzu pek bulamıyoruz ne yazık ki. Bugüne kadar katıldığı Eurovision öncesi partilerde sergilediği canlı performanslar oldukça hayal kırıklığı yaratmış durumda. Slavko her ne kadar Show konusunda başarılı olsa da canlı performans konusunda sınıfta kalıyor.

İlk yarı finalde yarışacak Slavko için finale çıkmak biraz zor gibi görünüyor. Ancak yine de Kiev’de göstereceği sahne performansı Slavko’nun final yolundaki en büyük kozu olacaktır diye düşünüyorum. Tarzını sahne showuyla birleştirdiği takdirde, bir de canlı performansını biraz daha geliştirebilirse ya da bazı sanatçıların yapabildiği gibi canlı performansındaki kusurları örtmeyi başarabilirse final şansı bulabilecektir.
Her türlü sonuca rağmen Karadağ bu sene iz bırakan ülkelerden biri olacak.

Başarılar Slavko.
Barlas G.