MELODIFESTIVALEN İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Eurovision severlerin merakla beklediği Melodifestivalen’a ait detaylar SVT tarafından paylaşıldı. Yarışma için bu sene 2,478 şarkı başvuru yaptığı açıklandı. Bu sayı geçen seneki başvurulardan 28 şarkı fazla olsa da; hala 3,832 başvuruyla rekoru elinde bulunduran 2011 yılına nazaran düşük kalmış gözüküyor. Jüri başkanlığının ilk defa Karin Gunnarsson tarafından yapılacağı elemelerde; 14 şarkı genel katılımdan, 13 şarkı davet edilen sanatçılardan; 1 şarkı da İsveç radyosunun düzenlediği Svensktoppen nästa söz yazarlığı yarışmasının kazananı olmak üzere 28 şarkı İsveç’i Kiev’de temsil etmek için yarışacak.

İlk Finalist Les Gordons

İlk yarı finali 4 Şubat’ta Göteborg’ta; finali ise 11 Mart’ta Stockholm Friends Arena’da yapılacak Melodifestivalen için, finalistlerin ismi SVT tarafından Kasım ayında açıklanacak. Şu ana kadar tek bilinen katılımcı ise Svensktoppen nästa yarışması sonucunda yarışma bileti alan rock grubu Les Gordons. Yarışmayı kazanamasa da, 1. Olan pop şarkıcısı Noomi yerine Melodifestivalen’e katılacak olan grup, yarışmadaki şarkısı “Need to Feel” ile şarkı 1 Eylül’den önce yayınlandığı için yarışamayacak. Les Gordons’un yarışmayı kazandığı şarkıya aşağıdan ulaşabilirsiniz:

[wpdevart_youtube]3bTkAhq-MJw[/wpdevart_youtube]

Stüdyo’da olanlar parmak kaldırsın?

Hangi şarkıcının Melodifestivalen’de yarışacağı merak konusu olsa da, Eurovision severlere tanıdık İsveçli isimlerin sosyal medya hesaplarında stüdyo’dan fotoğraf paylaşması, fanlar arasında heyecan yarattı. Kimler yok ki bu isimler arasında? Geçen yıl “Save Me” ile gönülleri fetheden Wiktoria, Euroclub’ın kraliçesi Velvet, 2015 yılında herkesi “Make me La la” ile yerinden zıplatan Dinah Nah bu isimlerden birkaçı. Görünen o ki, Şubat ayında tanıdık isimler bir kez daha gönülleri fethetmek için karşımızda olacak.

[wpdevart_youtube]r0VQxi-aElA[/wpdevart_youtube]

Nedir bu Melodifestivalen?

Bir Eurovision sever için en az Eurovision kadar heyecan verici bir organizasyon varsa tabi ki kuşkusuz o  “Melodifestivalen”dir. Son yıllarda Eurovision Şarkı Yarışması’na yön veren İsveç, her yıl kendi adına yarışacak şarkısını uzun bir maraton sonucunda seçiyor. Toplamda 28 şarkının yarıştığı Melodifestivalen’de şarkılar 7 şerli 4 yarı final grubuna ayrılıyor. Her yarı final sonucunda halk oylamasında en yüksek oyu alan 2 şarkı direkt finale kalırken; sonraki 2 şarkı da İkinci Bir Şans için seçiliyor.

İkinci Şans yarı finalinde ikişerli eşleşen 8 şarkıdan 4 tanesi finale çıkmaya hak kazanıyor. Son hafta düzenlenen büyük finalde 12 şarkı hem uluslar arası jurinin hem de İsveç halkının oylarını alıp, İsveç’i Eurovision’da temsil etmek için yarışıyor.

Kaynak SVT