BAKIŞ AÇISI-11: BELARUS

maxresdefault

OGAE Turkey’nin en yeni üyesi Ali’nin bakış açısından Ivan ve Help you fly

Bu sene, 10-12 ve 14 Mayıs 2016 tarihlerinde, Stockholm’de gerçekleştirilecek olan 61. Eurovision Şarkı Yarışmasına, toplamda 43 ülke katılacak. Bu ülkelerden biri de 12 Mayıs gecesi, ikinci yarı finalde 5. sırada çıkıp, performansını sergileyecek olan ve sihirli 10 zarftan çıkmayı umacak olan Belarus ya da diğer adıyla Beyaz Rusya.

Belarus, 2016 temsilcisini ve şarkısını ilk açıklayan ülkelerden biri. (İlk açıklayan Arnavutluk, ikincisi ise İrlanda) Beyaz Rusya Cumhuriyeti Ulusal Devlet Televizyon ve Radyo Şirketi (Belteleradio, BTRC), 2012 yılından beri ulusal finaller düzenlemekte. Bu senenin ulusal finalleri de BTRC tarafından duyurulduktan sonra, şarkı için başvurular 23 Ekim- 21 Kasım 2015 tarihleri arasında yapıldı. 91 şarkının katıldığı ilk turdan sonra eleme turu gerçekleştirildi ve BTRC tarafından oluşturulan jüriler, finale yükselebilecek 15 şarkıyı belirledi. Elemeler BTRC’nin resmi sitesinde yayınlandı. Jüride değişik meslek dallarından toplamda 19 kişi vardı. Örneğin; Belarus Kültür Bakanı, gazeteciler, dans okulu direktörleri, 2007-2013-2014 Belarus temsilcileri vs.

 

Finale çıkabilen 10 şarkı, 1 Aralık tarihinde açıklandı. Final, 22 Ocak 2016 tarihinde,  Minsk’deki “600 Metrov” stüdyolarında gerçekleşti. Ulusal finali Olga Ryzhikova ve 2014 Eurovision Belarus temsilcisi Teo sundu. Halk oylamasında en çok oyu alıp (23,167 oy) finalde, 7. sırada yarışan Ivan, “Help You Fly” adlı şarkısıyla ulusal finali kazandı. Şarkının sözleri; Viktor Drobysh, Ivan, Timofei Leontiev ve Mary Susan Applegate tarafından yazıldı.

Alexander Ivanov ya da sahne adıyla Ivan; Gomel, Belarus’da, 29 Ekim 1994 tarihinde doğmuş, Belaruslu ve Rusyalı şarkıcı. Eurovision’ın yan yarışmalarından biri olan, 1977-1980 yılları arasında ve 2008 yılında düzenlenen ve doğu bloğu ya da doğu Avrupa ülkelerinin yarıştığı “Intervision Song Contest” adlı yarışmanın, 2015’de altıncısı gerçekleştirilecek olan, yapılması planlanan fakat hangi tarihte yapılacağı bilinmeyen ve ertelenen yarışmada; Ivan’ın, Rusya’yı temsil etmesi planlanıyordu.

Ivan, 2016 tanıtım turları kapsamında şarkısını, 6 Şubat tarihinde Ukrayna ulusal finallerinde, 1. Yarı Finalde söyledi. 2 Nisan tarihinde “Eurovision PreParty Riga”, 3 Nisan tarihinde Moskova’da “Eurovision Pre-Party” kapsamında şarkısını seslendirdi. 9 Nisan’da Amsterdam’da gerçekleştirilen “Eurovision in Concert” ve 11-13 Nisan tarihleri arasında Tel Aviv’de gerçekleştirilen “Israel Calling” etkinliklerine de katılıp şarkısını fanların beğenisine sundu.

Ivan’ın bu sene, sahneye çıkarken çıplak olmak istemesi ve sahneye canlı kurtlar ile çıkmak istemesi, Eurovision hayranları, EBU ve İsveç ulusal kanalı SVT tarafından tartışmalara ve eleştirilere neden oldu. EBU’nun kurallarına göre sahneye çıplak bir şekilde çıkmak ve sahnede canlı bir hayvanın yer alması kesinlikle yasak. Bazı hayranlar, Ivan’ın bu isteklerini “şaka” olarak algılamış, bazıları ise dalga geçmiştir.

OGAE klüp üyeleri tarafından her sene yapılan “The OGAE Poll” oylamasında, 2016 yılı için Belarus, şu ana kadar (21 Nisan 2016) herhangi bir puan alamadı. Eurovision 2016 için yapılan bahislerde de Belarus, 43 ülke arasında şu an için 31. sırada yer alıyor.

Belarus’un biraz da Eurovision tarihine bakacak olursak, pek de parlak bir profil çizdiklerini söylemek mümkün değil. Belarus, Eurovision’a ilk kez 2004 yılında, İstanbul’da düzenlenen yarışmayla katıldı. Yarı final uygulamasının başladığı ilk yıl olduğu için ve ilk 10’a giren ülkelerin direk finale çıkması kuralı olduğu için ve Belarus da henüz yeni katılmış bir ülke olduğu için, Perşembe akşamı düzenlenen yarı finale katılmak zorunda kaldı. 12 Mayıs 2004 Perşembe akşamı düzenlenen tek yarı finalin 2. sırasında sahne alan Belarus’u, “My Galileo” isimli şarkıyla Aleksandra ve Konstantin temsil etti. Şarkı istediği başarıyı elde edemeyip, 22 ülkenin yarıştığı yarı final gösterisinden 10 puan ile 19. sırada çıktı ve Belarus, ilk Eurovision denemesinde  10 zarf içinden çıkamadı. 2005 ve 2006 senelerinde de finale çıkmayı başaramadılar. 2007 yılında Dmitry Koldun’un seslendirdiği “Work Your Magic” şarkısıyla finale ilk kez çıkmayı başardıkar ve şu ana kadarki en iyi derecelerini aldılar. Yani yarışmayı 145 puan ile 6. sırada tamamladıkar. 2008 ve 2009 yılları da Belarus için kısmetli geçmemiş, finale çıkmayı başaramamışlardı. 2010 yılında ise “Kelebekler” olarak hala daha hatırlandığını düşündüğüm grup ile finale kaldılar. 3+2 feat. Robert Wells grubu “Butterflies” adlı şarkıyla yarışmayı 24. sırada tamamlamıştı. 2011 ve 2012 yılı da Belarus’un senesi olamamış, yine ve yine finale yükselmeyi başaramamışlardı. 2013 yılında Alyona Lanskaya “Solayoh” ve 2014 yılında da Teo “Cheesecake” şarkılarıyla finale çıkabildi ve iki şarkı da o senenin yarışmalarını 16. sırada tamamladı. (2013: 48 puan, 2014: 43 puan). Son olarak da geçen sene 60. düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışmasında Belarus’u Uzari&Maimuna, “Time” isimli şarkı ile temsil etti ve 39 puan alarak yarı finalleri 12. sırada tamamladıkları için, finale veda ettiler. Belarus, 2004 yılından beri aralıksız olarak yarışmaya katılıyor. Bu süreçte 4 kez finalde performans sergileme şansı buldular. Bakalım bu sene Belarus’un senesi olabilecek mi?

Kendi kişisel görüşlerime gelecek olursam, Belarus’un bu seneki şarkısını duyar duymaz favorilerimden biri olarak zihnime yerleşti. Takip edenler hatırlar, ilk açıklanan ulusal finallerde çok da güzel ve güçlü şarkılar yoktu. Aralarında en güzel şarkı olarak Belarus’un var olduğunu hatırlıyorum. Şarkılar açıklanmaya devam etti, güçlü şarkılar geldi, yeni favoriler oluşturuldu fakat Belarus’un yeri bende hep aynı kaldı. Bu sene ikinci yarı finalde yarışacak. Finale çıkar mı bilemiyorum. Bu Eurovision çünkü, ne olacağı hiçbir zaman bilinemez. 2006 yılından beri izliyorum, her seferinde şaşkınlığa uğrayabiliyorum. Belirsiz bir yarışma bu Eurovision. Gönlüm ise finale çıkabilmesi yönünde tabi ki. Şimdiden Ivan’a ve Belarus’a başarılar ve iyi şanslar! Удачы Беларусі!| Udachy Belarusi!