Eurovision Efsanelerini Hatırlıyoruz – Die For You (2001)

Oğuzhan Durak

Oğuzhan Durak yazdı..


Caaanım Eurovision severler, kalbi müzikle atan, ruhu müzikle doyan değerli dostlar;

Mâlum Mayıs ayına daha çok var. Eurovision hakkında yeni yeni haberlerin filizlenmeye başladığı, geleneksel şenliğimizin müstesna yeni katılımcılarının yavaş yavaş belirlendiği şu günlerde hem müzik açlığımızı doyurmak hem de eskileri hatırlamak adına Esc’ye katılan ve zihnimizde, gönlümüzde yer etmiş şarkıları bir kez daha dinleme zevkine sizleri de ortak etmektir yegâne derdim.

Efendim milenyumda İsveç’te yapılan yarışma biraz klişe bir sonuçla 20 dakika ötedeki komşu Danimarka’ya, yaşlı tonton amcalar Olsen Brothers – Fly On The Wings Of Love ile taşınmaktaydı. En yakın rakiplerine 40 puan fark atarak yarışı Kopenhag’a taşıyan amcalara selamımızı çaktıktan sonra yazımızın asıl konusuna dönelim derim.
2001’de yarışma aslında bir önceki yıldan futbolseverlerin pek bir yakından tanıdığı güzel mekan Parken stadyumunda yapılmaktaydı. Popescu’nun penaltı vuruşuyla inlettiği Kopenhag sokaklarını bu sefer de müzikte inletmek için biriciğimiz TRT’miz(!), sonradan 2011 yılında “O Ses Türkiye” yarışmasında da boy gösterecek olan ve 4 jüri müsveddesini de döndürmeyi başaramamış olan Sedat Yüce isimli genci “Sevgiliye Son”adlı şarkıyla yarışmaya göndermişti. Ev sahibi Danimarka’yı Rollo ve King “Never Ever Let You Go” isimli şarkıyla temsil ederken ve yarışmada birinciliği Estonya TanelPadar’ın Everybody şarkısıyla kazanırken yarışmada gencecik, toy, beyaz kıyafeti, safi güzelliği ve yanındaki buzuki Nikos Panagiotidis ile dikkatleri çeken bir Yunan kızı bulunmaktaydı. Bu ismi 2005’te zihinlerimize ebediyen kazıyacaktık zaten. Kendileri tabii ki Helena Paparizou.

Antique grubu “Die For You”isimli eğlenceli, klasik Yunan havaları içeren güzel akdeniz esintileriyle yarışmada adından söz ettirmiş lâkin Estonya ve Danimarka’nın ardından ancak üçüncü olmuştu. Şarkının söz yazarı Antonis Pappas bestecisi ise Nikos Terzis’tir. Şarkı yarı Yunanca yarı İngilizce sözlerden oluşmaktadır ve ESC fanlarının aslında bayağı aşina olduğu bir şarkıdır.

Bu güzelliği ve şarkıyı sizlerle başbaşa bırakıp terk-i diyar eylerim efendim. Keyifle dinleyin.