New York’un İsveçlileri

36f76d2

Saf Dogan yazdı..


Bilen bilir, Melodifestivalen, yani İsveç’in milli Eurovision finalleri, Eurovision içerisinde apayrı bir fenomendir. İsveç’te Melodifestivalen’in (MF) yarı finallerinin ve finalinin yayınlandığı akşamlar, klişe bir tabirle, herkes ekran başına kilitlenir. İsveçlilerin milli eğlencesi olan bu muhteşem prodüksiyon, bir zamanlar Türkiye’de de olduğu gibi, ülkenin çok önemli starlarının egolarını bir kenara bırakarak katıldığı bir yarışma olmasının yanı sıra, o senenin birçok hit şarkısını da ortaya çıkarması açısından önemli.

unnamed

New York’taki İsveçliler için de durum pek farklı değil. Burada ciddi bir görünürlüğü olan İsveçliler, MF’nin finalini 4 yıldır Times Meydanı’nda bulunan iki katlı, büyük bir bar olan Tonic’in birden fazla dev ekranında izlemekteler.

unnamed (1)

NY’daki MF partilerine her sene katılmaya başladıktan sonra, daha önce çok da umurumda olmayan MF’nin keyfine varmaya başladım. Zaten aksi mümkün değil, çünkü sıradan bir Cumartesi günü, öğleden sonra (malum, Stockholm New York’tan 6 saat ileride), New York’un göbeğinde bu kadar ateşli İsveçli (ve bir kısım uluslararası) Melodifestivalen fanını bir araya getirebilmek, gerçekten büyük bir tutkunun ürünü.

unnamed (3)

Özellikle 2012’de daha MF finalini izlemeden, fanların tezahüratları sayesinden Loreen’in hem MF’i, hem de Eurovision Finalini kazanacağını anlamak mümkündü.

Bütün bunlar sizi şaşırtmasın. New York eyaletinde 130 bin İsveç kökenli yaşıyor. Bunların önemli bir kısmı da New York City ve çevresinde yaşayanlar. Tüm ülkede yaşayan İsveç kökenlilerin sayısı ise 1 milyonun üzerinde. Bunlar arasında yakından tanıdığımız Jake Gyllenhaal, Uma Thurman ve Robert Englund da var.

unnamed (2)

Hemen hemen tüm kahramanlarının İsveçli olduğu ve çoğu Stockholm’de geçen “Welcome to Sweden” isimli İsveç-ABD yapımı televizyon şovu, 2014 senesinde ABD kanalı NBC’de beklenenin çok üzerinde başarı elde etti. Öyle ki, şovun 2. sezonu şimdiden çekilmeye başlandı ve önümüzdeki sene hem İsveç’te, hem de ABD’de yayına girecek. Milyonlarca Amerikalının izlediği bu şovda, İsveç’in kendine has sosyal yapısı, İsveçli kız arkadaşıyla olan ilişkisinin peşinden giderek oraya yerleşen New Yorklu genç bir adamın gözünden anlatılıyor. Çok zekice, Avrupai esprilere yer veren bu şov, aynı zamanda, son zamanlarda İsveç olan ilginin arttığının da bir göstergesi.

Yakından tanıdığım İsveçli bir arkadaşımın İsveç’ten okul arkadaşı olan ve Amerikalı ünlü komedyen Amy Poehler’in erkek kardeşi olan Greg Poehler’in başrolünde olduğu ve senaryosunu, kendi hayatından yola çıkarak yazdığı bu şovda, Eurovision’la neredeyse eş anlamlı olan ABBA’ya da önemli bir yer verildi. Stockholm’deki ABBA Müzesi’nde geçen bir sahnenin yanı sıra, aynı bölümde ABBA’nın üyelerinden Bjorn Ulvaeus da konuk oyuncu olarak yer aldı.

New York’ta Eurovision’a olan sevginin ve ilginin canlı olmasında en büyük paylardan biri İsveçlilere ait. Ve bu, hem içi, hem de dışı güzel insanlarla birlikte bu coşkuyu yaşamak, bazen Avrupa’ya gitmeyi gereksiz kılıyor.