[SONGCHECK] – BULGARİSTAN’13 – “ELITSA STRIKES BACK!”

Görsel

 

Eurovision Şarkı Yarışması’nın sıkı takipçileri hatırlayacaktır. Bulgaristan’ı bu sene 2007 yılında Finlandiya’da da yarışan ve finalde 5. Olan Elitsa Todorova ve Stoyan Yankoulov ikilisi tekrar temsil ediyor. Bulgaristan’ın 9. Eurovision macerasında aldığı en iyi derece de bu, hatta ülkeyi finale taşıyan tek ismin bu ikili olduğunu söylesek çok daha doğru olur.

Elitsa ve Stoyan, Water ile elde ettikleri beşinciliğin ardından bu sene Bulgaristan Devlet Televizyonu tarafından tekrar görevlendirildi. BNT’ye teslim ettikleri beş şarkıdan üçü, televizyon kanalı tarafından seçildi ve ulusal final yapıldı. Sonuç ise hem Eurovisionseverler açısından hem de sanatçının kendisi açısından büyük şok oldu. Jüri, oyunu Samo Shampioni’den kullansa da zafer halkın seçtiği şarkı ”Kismet”in oldu.

Tesadüf mü desek yoksa kaderin cilvesi mi desek, hazır ikilinin de başka şarkının seçilmesini bekledikleri bilinirken, Kismet bir telif hakkı sorunu nedeniyle diskalifiye edildi ve Bulgaristan’ın Eurovision’a göndereceği şarkının Samo Shampioni olacağı açıklandı.

 

Sadece hırslı olanlar,

Sadece şampiyonlar…

 

Elitsa Todorova, şarkının hayatta bütün zorlukları aşabilen şampiyonlar hakkında olduğunu dile getiriyor. Stoyan ise çocuğunu büyüten bir annenin bile bir şampiyon olduğunu dile getirip, şarkılarını bütün şampiyonlara armağan ediyor.

İkili, Bulgar Folk Müziği’nin birer temsilcisi olduğu için dinlediğimizde bizlere hiç de yabancı olmayan davul ve zurna sesleriyle dolu bir şarkıyla yarışıyor bu sene. Daha önceki şarkıları Water’a kıyasla biraz daha farklı bir şarkı. Kimisi için nefret etmesi kolay, sevmesi zor olan bir şarkı gibi gözükse de kimileri içinse tam tersi.

Yazının sonlarına yaklaşırken Bulgaristan’ın bu yıla kadarki oy dağılımına bakalım. Ülke bu güne kadar en fazla puanı Yunanistan’a vermiş. Bulgarların en fazla puan aldığı ülke ise Kıbrıs Rum Kesimi. Bahislerde ise 39 ülke arasından şimdilik 33. Sırada.

İkinci yarı finalde 16. Sırada yarışacak olan Elitsa Todorova ve Stoyan Yankoulov’a başarılar diliyoruz. Bakalım şeytanın bacağını ikinci kez kırıp, yeniden finale kalma başarısını gösterebilecekler mi?

Derleyen: Harun Barlas Gürsoy