CAN BONOMO’NUN İLK PROVASINA ÇOK BRAVO!

Tarihinin broadcast bazında belki de en hareketli günlerini yaşayan Bakü, dört gündür, Eurovision Şarkı Yarışması temsilcilerinin provalarıyla daha şimdiden gündemini doldurmuş durumda. Yarı finallere yaklaşık bir hafta kalmasına rağmen, Bakü için Eurovision alengirliği resmen ve şeklen rutin yörüngesini takip ediyor. Türkiye’nin genç temsilcisi Can Bonomo da bugün öğle saatlerinde, ilk önizleme/öndinleme  çalışmasını gerçekleştirdi:

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rQUuFo-eVNY&feature=plcp]

Söz konusu provalar, sound check kadar, rejiye dayalı sunum adına da büyük bir önem taşıyor. Zira bu provalarla, temsilci grup ya da solistin performansının, kamera açıları/geçişleri/kadrajları ve hareketleri de matematiksel olarak kendi düzeneğine kavuşturuluyor. Sunumdaki show’un ya da mimiklerin/beden dilinin televizyon izleyicisine doğru timing’le aktarılması, ancak bu reji hazırlığındaki titizlikle mümkün oluyor. Öte yandan, sahne arkasındaki görsellerin devinimi ya da değişimi de aynı rejinin ritmiyle senkronize kılınmaya çalışılıyor. Dolayısıyla canlı yayın sırasında yönetmenden kameramana, ses operatöründen ışık grubuna kadar herkes, saniye saniye her şarkının görsel ve işitsel deşifresini zaten hatmetmiş oluyor.

İlk ve ikinci provalar bittikten sonra da 3’er kez hem yarı finallerin ve final gecesinin kostümlü provası gerçekleştiriliyor. “Tam sıcak prova” olarak da tabir edilen bu son çalışmalarda, birebir yayın disiplini geçerli oluyor. Hiç bir detay atlanmadığı, hiç bir tökezlemeye bu seri hazırlıklardan dolayı izin verilmediği için de, yayın geceleri rahatlıkla aksaksız bir yapıma imza atılıyor…

Bu noktada “iftira”ya değil de “itiraf”a dayalı bir devamlılıktan bahsetmeli: Türkiye’deki hiç bir televizyon organizasyonunda bu türden profesyonel standartlara kavuşulamadığı için, Eurovision temsilcilerimizin yaşadıkları prova haftaları, çok önemli bir deneyim olarak mesleki hayatlarına unutulmaz artı değerler ekliyor.

İlk prova çalışmasıyla Can Bonomo sempatik sunumunu korurken, Candaş Baş’ın diğer yarışmacıların klişe koreografilerinden ayrılan düzenlemesi ile Türkiye’nin rahatlıkla final gecesine dahil olacağını söylemek Nostradamik öykünmeciliği sayılmamalı. Geleneksel Anadolu danslarından dokular taşıyan sahne trafiği oldukça tempolu ve şarkının müzikal altyapısıyla şık bir denklik taşıyor.. Diğer taraftan koreografinin bugün “es” geçilen küçük bir parçasının sıcak provaya saklandığını da unutmamalıyız..

 Can, ikinci provasını 19 mayıs günü saat 10.00’da yapacak…