İTALYA, EUROVISION “ARTİSTİ”Nİ SEÇTİ: NINA ZILLI

62. San Remo Müzik Festivali‘nde Artisti (Sanatçılar) Kategorisi’nde yarışan Nina Zilli, Azerbaycan’da İtalya’yı doğrudan final gecesinde temsil edecek. Yayıncı kuruluş RAI, Per Sempre adlı şarkısıyla festivalde güçlü bir performans sergileyen Nina Zilli‘nin Bakü’ye başka bir şarkı ile gitme ihtimalini duyursa da mevcut şarkının nostaljik dinamiği, hafife alınacak gibi değil:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qgWLYzjeCuA]

RAI’nin yayınladığı ve dünyanın en saygın müzik organizasyonlarından sayılan San Remo Müzik Festivali, bu sene de İtalya’nın Eurovision Şarkı Yarışması temsilcisini belirledi. 1997’den 2011’e dek uzun bir ara verip küskünlüğünde ısrarcı olan İtalyanlar, 2011’de elde ettikleri 2.likle beraber, itibarlarını güncellediklerini düşünmüş olacaklar ki 2012 Eurovision Şarkı Yarışması‘na katılıp katılmama tartışmalarını uzun tutmadan Azerbaycan’da da var olacaklarını açıklamak için geçtiğimiz aylarda sevenlerini çok da  bekletmemişti.

EBU’nun Big5 üyesi olan İtalya, geçen sene olduğu gibi yine yarı final merasimiyle meşgul olmadan direk 26 mayıs cumartesi, final gecesinde sahne alacak.

Toplam 37 katılımı bulunan İtalya’nın 2 adet 1.liği bulunuyor: Biri 1964 yılında, diğeri de Toto Cutugno’nun 1990’da taşıdığı şampiyonluk. Öte yandan tüm katılım sürecinde, 2 kez 2. sırada, 4 kez de 3. sırada yarışmayı bitiren başarılı ve ses getiren ülkelerden.

Nina Zilli‘nin Eurovision Şarkısı ise -değiştirilmezse eğer-, aslında Eurovision Şarkısı türlemesinden çok, buram buram San Remo şarkısı ambiance‘ı ile Bakü’ye park edecek ve daha çok jürinin desteğini almaya aday bir çalışma.. Zira, stilize şarkılarını Eurovision platformuna taşımakta istikrarlı olan İtalya, ülke içindeki müzik endüstrisine paralel olmanın da ötesinde, artık tüm Avrupa ve hatta diğer harita alanlarında da takipçisini yaratmış olan San Remo Festivali‘nin klas ve sürklas zeminini muhafaza etmesiyle de ayrıca taktire şayan addediliyor.

2011 Eurovision Şarkı Yarışması birincileri Ell ve Nikki’nin anonsuyla Bakü’ye gideceğini öğrenen Nina Zilli, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması’nda 2. olan Raphael Gualazzinin başarısını tekrarlasın tekrarlamasın,  son yıllarda tanık olunduğu gibi, her an circus/carnavalus kaosunda koordinat almaya eğilimli Eurovision’a, özgün prestijini getiren temsillerden biri olarak hatırlanacağını şimdiden deklare ediyor.

Diğer taraftan geçen seneye göre RAI’nin Eurovision temsilcisini belirlemesinde şöyle de bir fark göze çarpıyor: 61. San Remo Müzik Festivali’nde Giovani (Gençler) Kategorisi’yle Eurovision temsilcisini belirleyen RAI, bu sene Artisti (Sanatçılar) Kategorisi’nde finale kalan yarışmacılardan birini Bakü’ye yollama kararına imza atıyor. Aynı kategoride yarışan Emma ise, 62. San Remo Yarışması 1.si olarak tarihe geçmiş oluyor:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KuZywhWMNHQ]

Bu vesileyle de olsa Nina Zilli’nin, Ferzan Özpetek‘in Türkiye’de Serseri Mayınlar adıyla gösterilen Mine Vaganti filmine Giuliano Palma ile birlikte seslendirdikleri 50mila şarkısıyla da dahil olduğunu ve özellikle bu filmle birlikte Türkiye’de hatırı sayılır bir hayran kitlesi kazandığını hatırlatmakta fayda var:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EkjoCMvc-lI&ob=av2e]

Son kertede bu gece İtalya, belirlediği yetkin solistiyle, şarkı değişimi muhakemesinden bağımsız olarak, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması‘nda da sükse yaratacağını yine yeniden ilan etmiş oluyor. İşin ilginç yanı, bu ilanında bile, diğer ülkelerde olmayan bir gürültüsüzlük/patırtısızlık var ki bunu da San Remo Festivali Haysiyeti‘ne yormadan edemiyor insan.