REGGAE VISION

kali

Köklerini kalipso, ska, rockn’roll, rhytm ve blues dan alan ve Jamaika kökenli reggae müziğinden örnekler nadiren de olsa pop ağırlıklı bir yarışma olan Eurovision Şarkı Yarışması’nda yer almıştır.

Eurovision’da reggae denilince akla ilk gelen iki şarkı 1992 Fransa ve 1995  Danimarka’dır.

Martinik asıllı sanatçı Kali, 1992 yılında söz ve müziğini kendisinin yaptığı Monte La Rivie adlı parça ile yarışmış ve Malmö’de toplam 73 puan ile 8.lik almıştır. Kali adını çizgi film kahramanı Kalimero dan almıştır. Küçüklüğünde arkadaşları tarafından ince yapısı nedeniyle dışlanan sanatçı, daha sonra bu karakteri takma isim olarak kullanmıştır. Nehirden yukarı, kayaların arasında nehrin kaynağını göreceksin, suya dikkatlice bak … diyor şarkıda. Haiti müziğinden esinlenilen eser Haiti dili ve Fransızca olarak okunmuştur sahnede. İsviçre ve İsrail’den 12 tam puan alan şarkı, Türkiye’den de 3 puan alabilmiştir.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ypLqaGK3YfI&feature=related]

Sözünü edeceğimiz diğer reggae eseri Danimarka’dan. 1995 yılında Aud Wilken tarafından Danimarkaca seslendirilen Fra Mols til Skagen (Mols’ten Slkagen’e) toplam 92 puanla 5. olma başarısını göstermiş. Mols ve Skagen Danimarka’da birbirinden uzak iki ayrı yer adı. Ve bu şarkı da aşkın özlemini anlatıyor. Norveç ve İsveç’ten 12 tam puan alan şarkı, Türkiye’den 6 puan almıştır.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=goP_ryZzYR8&feature=related]