Dana INTERNATIONAL DÜSSELDORF BİLETİNİ ALABİLECEK Mİ?

dana international

Israil devlet kanali IBA, dört yıl aradan sonra tekrar çok katılımcılı bir ulusal final düzenleyeceğini Kasım ayinin başında açıklamıstı. 8 Şubatda resmi bir açıklama yapan IBA, bu yılkı KDAM için çok sayıda başvuru olduğunu ve bu başvuruların arasından on adet şarkı seçtiklerini açıkladı.

Katılımcı listesi:

KNOB – Ohev et ze (I’m loving that)
Dana International – Ding dong
Hatikva 6 – Hakol sababa (Everything is good)
Vladi Blayberg – Lirkod (To dance)
Chen Aharoni – Or (light)
Michael Greylsummer – Tu du du
Niki Goldstein – Amri itach (I’ll take off with you)
Sivan Bahnem – Kach oti (Take me)
Adi Cohen – Al ahava (About love)
Idit Halevi – It’s my time

Her yıl olduğu gibi, bu yılda KDAM ile ilgili bir çok söylenti dolaştı ESC çevrelerinde. Yaklaşık beş yıldır ismi Eurovision için geçen Maya Buskila´nın IBA´ya bu yıl bir şarki teslim ettiği, ancak şartnamedeki bazı düzenlemelerden dolayı, başvurusunu son anda geri çektiği bu söylentiler arasındaydı.

Katılımcıların arasında şüphesiz ki en dikkat çekici isim, 1998 yılında Ingiltere´nin Birmingham kentinde düzenlenen 43. Eurovision Şarki Yarismasi birincisi Dana International. Kulislerde konuşulanlara göre, Dana zaten tekrar Eurovision´a katılmak istiyordu ve bu sene yarışmanin bir Bati Avrupa ülkesi olan Almanya´da yapılacak olması, kendisi için geçerli bir sebep oldu. Israilli ESC fanlarina göre Dana Int. dışında Düsseldorf biletini kazanmaya en yakın isimler Chen Aharoni ve Vlady Beliberg. Her iki ismin ortak noktası ise, gectiğimiz yıllarda Popstar yarışmasının Israil versiyonu olan “Kohav Nolad”´a katılmış olmaları. Vlady geçtiğimiz yaz sonuçlanan 7. dönemin ikincisi, Chen Aharoni ise, 2007´deki 5. döneminde yari finalde elenen isim.

KDAM şarkılarının her yıl olduğu gibi, yarışma tarihinden bir hafta önce Radyo Reshet Gimmel´de tanıtılacağı ve aynı gün IBA´nin Eurovision sitesi olan http://www.iba.org.il/eurovil/ dinlenebileceği duyuruldu. Artık tüm gözler 8 Mart günü Tel-Aviv yakınlarındaki Rishon LeZion kentinde yapılacak olan yarışmaya çevrildi.

Israil 12 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilecek olan ikinci yarifinalde yarışacak. Geçtiğimiz üç yılda olduğu gibi tekrar final biletini alıp alamayacağını hep birlikte göreceğiz.

Gelişmeler her zaman ki gibi Onikipuan´da an ve an yer almaya devam edecek.

Ahmet Sen