BİT PAZARINA NUR MU YAĞIYOR?

sanremo 20112Türk deyimler sözlüğünün top listesinde yer alan bu deyim, en hafif anlamıyla eskiye rağbet anlamına geliyor.

Zamanında pek ilgimize mazhar olan şeylerin, yeniden gün yüzüne çıkması gibi bir şey.

Kimi zaman bir kıyafet, kimi zaman bir sanat eseri…

Sırasıyla önce moda, sonra demode ve yıllar sonra tekrar moda…

Tam olarak bu deyimin karşılığı olmasa da, Avrupa televizyon tarihinin en uzun ömürlü şovu Eurovision, 2011’de eskilerin geçit törenine dönüşebilir…

ALMANYA LENA’DAN İBARET!

Bu anlamda tozlu raflardan olmasa da, daha geçen seneden çok tanıdık bir isimle başlayalım.

Almanya’yı 2011’de, yine Lena temsil edecek. Geçen yıl, Almanya’nın 27 yıllık birincilik hasretine son veren Lena, bu anlamda bir ilki de gerçekleştirmiş olacak.

Bilindiği gibi her yıl Eurovision Finalinde, açılışı bir önceki senenin şampiyonu yapar.

Bu yıl Dusseldorf’ta Lena önce geçen yılın birincisi olarak sahne alacak sonra da bu yılın Alman temsilcisi olarak… Bu açıdan da Eurovision tarihine geçmesi muhtemel…

BOSNA-HERSEK’TEN İDDİALI GERİ DÖNÜŞ

Dino Merlin 99’da Putnici ile 7. olmuştu. İsrail’deki yarışmada dikkat çeken bu şarkıyı Türkler özellikle sahne performansında kullanılan Saz’la hatırlar…

Dino, 99’dan sonra 11’de de Eurovision sahnesinde olacak. Olacak diyoruz çünkü Bosna Hersek Dino’yu bu iş için görevlendirdi bile. Yani önünde bir ulusal final engeli de bulunmuyor. Tarih seçimleri bilinçli mi bilmiyoruz ancak hiçbir Eurovision fanı, eğer sağlığı izin verirse 22’de de Dino’yu Eurovision’da görmeye hayır demeyecektir.

***

Diğer olası geri dönüşlere bakarsak…

Olası diyoruz çünkü bu isimler, kendi ülkelerinde henüz ulusal finallerde yarışıyor. Yani 2011’de ülkelerini temsil etmeleri kesin değil…

İZLANDA’NIN MEDARI İFTİHARI

Yohanna, 2009 yılında ”Is it  true?” ile ikinci olduğunda, küçük ve yalnız ada ülkesi İzlanda’da, adeta yer yerinden oynamıştı.

Eurovision tarihinde en iyi dereceleri 1999 yılında Selma ile aldıkları ikincilik olan İzlandalılar, yarı finalli sistemin gelişiyle birlikte havlu atmak üzereydiler ki, Yohanna onlara adeta hayat öpücüğü kondurdu.

Güzelliğiyle de Eurovision camiası dışında bile ilgi gören Yohanna, bu yıl İzlanda elemelerinde yarışıyor. Eğer temsil hakkını kazanırsa, kimbilir belki de Duseldorf’ta zafer için sahne alacak.

NABER SLOVENYA?

Adı Omar Naber.. Arap asıllı Slovenyalı. İsmi Türkçe’de yüzde gülümsemeye sebep olan Sloven şarkıcı, Eurovision’da ilk kez 2005 yılında adını duyurdu.

O sene Slovenya’nın makus talihini yenemeyen Naber, Eurovision fanları arasında hep özel bir yere sahip olan romantik şarkısı Stop ile, yarı finali geçememişti.

Lena’nın aksine Omar Naber, eğer ülkesini temsil etmeye hak kazanırsa, şampiyonluktan önce kuşkusuz Slovenya’nın yarı final talihsizliğini yenmeyi amaçlayacaktır.

İSRAİL? NEDEN OLMASIN!

Dana International, 98’de İngiltere’de Diva ile şampiyon olduğunda, en çok da cinsel kimliği nedeniyle kendi ülkesinde ona saldırganca yaklaşanlara “nanik” yaptığı için mutlu olmuştu belki de…

Henüz şarkıların internette cirit atmadığı dönemde Eurovision’la gelen şöhret, Dana’yı Türkiye’nin de aralarında olduğu bir çok ülkede ilgi odağı yapmıştı.

İsrail’i yıllar sonra birinci yapması bir yana, Eurovision tarihinin ilk transeksuel birincisi olması ve Diva’nın o yıllarda ortalığı sallaması sayesinde Dana, Eurovision’un en kült figürlerinden biri olup çıkmıştı.

Sonrasında inişli çıkışlı kariyerine devam eden Dana, tüm dünya onu unutsa bile Eurovision fanlarının hep baş tacı oldu.

Ve işte ikinci kez şansını deniyor. İsrail’in Duseldorf’a yollayacağı isim için açtığı ulusal finale, Dana International da katılıyor.

Bakalım 13 yıl önce açıklanan son oylarla birinciliği alan Dana, ülkesini temsil etme hakkını elde ederse eğer, yine bir sürpriz yapabilecek mi?

MOLDOVA: MİNİ EUROVISION SAHNESİ

Natalia Barbu Fight ile 2007’de Helsinki’de 10. olmuştu. Ve hatta bir şehir efsanesine göre, maddi olanakları kısıtlı olan Moldova TV’si, Natalia’nın Helsinki’deki masraflarını, ilk 10’a girmesi şartıyla karşılayacağını açıklamıştı.

Yani o gece finalde 10. olduğunda, biz fanlar muhteşem Fight’ın başarısına sevinirken, Natalia belki de parayı kurtardığı için ekstra bir mutluluk yaşamıştı.

Natalia bu sene de Moldova finallerinde…Üstelik de fanları yakalayan iddialı bir şarkıyla. Hem bu kez rakiplerinden biri, Moldova’nın adını ESC sahnesinde ilk kez duyuran ve de kallavi bir derece alan Zdub Si Zdub grubu…

Zdub Si Zdub , 2005’te ilk katılımlarında müzik piyasası hakkında en ufak bir fikir sahibi olmadığımız bir Moldova şarkısını, sempatik sahne şovunun da etkisiyle 6. yapmayı başarmıştı.

Bu sene Moldova finalini aşabilirlerse yine sahneye bir yaşlı nine eşliğinde çıkarlar mı bilemeyiz ancak, Moldova’nın kısa Eurovision tarihinde ikinci kez o sahnede olmanın gururunu yaşayacaklarına şüphe yok.

LİTVANYA: SASHA’NIN SON’U MU OLACAK?

Yenilen pehlivan güreşe doymazmış derler:))

Gerçi haksızlık etmeyelim… Sasha Son 2009’da Litvanya adına yarıştığında, bir çok ismin gölgesinde kalsa da, sahne performansı yetersiz görünse de, o yılın romantik prenslerinden biriydi.

Sasha, 2009’da 23. olmuştu. Bu sene Litvanya finallerinde şansını yeniden deniyor. Bu kez amacının yarı finali geçmek olmadığı, Litvanya’nın ESC tarihindeki en büyük başarısı olan 6.lığın ötesine geçmek isteyeceği bir gerçek..Tabi önündeki en büyük engel, küçük ülkesinin ulusal finali. Yani Litvanyalıların onayı alması gerek önce..

UKRAYNA: ANA VATANINDA KRALİÇE Mİ?

Anastasiya Prikhodko, 2009’da Mamo ile 11. olmuştu. Ama o sene 11. olan Rusya’ydı dediğinizi duyar gibiyim. Evet, çünkü Anastasiya, Rusya’nın ev sahipliğinde Moskova’da yapılan yarışmada ülkesi Ukrayna’yı değil Rusya’yı temsil etmek zorunda kalmıştı.

Zorunda kalmıştı diyoruz zira o sene Ukrayna finallerinden şaibeli şekilde elendiği yolunda çok sayıda haber çıkmıştı medyada… Anastasiya da “Siz misiniz bunu yapan” dercesine, Rusya adına katılmış ve şimdiden efsaneye dönen Mamo adlı şarkısıyla, akıllarda yer etmişti.

Ülkesiyle buzlarını eritti mi bilinmez ancak Anastasiya bu kez anavatanı Ukrayna için söylemek istiyor. Ulusal finallere yine katıldı. Bakalım bu kez şeytanın bacağını kıracak ve Ukrayna bayrağı altında Duseldorf’ta sahneye çıakabilecek mi?

MALTA: ACILARIN ÇOCUĞU

Fabrizio Faniello, Akdeniz’in haritada görmesi bile zor olan ülkesi Malta’nın Eurovision’a aşina isimlerinden biri… Bu yazı dizimizdeki diğer isimlerden önemli bir farkı var Fabrizio’nun… O Eurovision sahnesine daha önce 2 kez çıktı. 2001’de Danimarka’da yapılan yarışmada 9.olan ve büyük başarı elde eden Fabrizio, 2006’da Atina’daki yarışmada 1 puan’la sonuncu olarak hayalkırıklığı yaratmıştı.

Bu acıyı dindirmek için midir bilinmez, Fabrizio üçüncü kez Eurovision’a katılmak için kolları sıvadı. Malta ulusal finaline katılan Fabrizio Faniello, eğer başarabilirse Duseldorf’ta acı hatıraları unutturmayı deneyecek.

VEEE….İTALYA

Bella Italia…

Yazımızın sonunda İtalya’yı sakladık.

Hatta başlığımızın belki de en hakkını veren ülke İtalya olacak gibi..

1997’de son kez Eurovision’a katılan ve sonraki yıllarda ısrarlı isteklere rağmen, bir daha yarışmayacağını defalarca açıklayan İtalya, tam unutulmuştu ki, adeta küllerinden yeniden doğdu.

Yarışmayı uzunca bir aradan sonra bir Batı Avrupa ülkesi olan Almanya düzenleyeceği için mi bilemiyoruz ancak İtalyanlar, bu sene birden bire Eurovision’a dönmeye karar verdiler… Tam 14 yıl sonra…

Katılımları yine eski usul olacak. Eurovision’la yarışan tarihiyle herkesin akıllarında yer eden ünlü İtalyan şarkı yarışması San Remo, bu sene de İtalya’nın Eurovision temsilcisinin belirleneceği sahne olacak.

Ancak bir değişiklikle… Önceki yıllarda San Remo’nun birincisini Eurovision’a gönderen İtalya, bu sene, yarışmanın illa ki birincisinin değil, herhangi bir dereceyi alan ismin de gönderilebileceğini açıkladı. Yani bu sene San Remo’yu iyi izleyelim. Sahnedeki yarışmacılardan herhangi biri, İtalya’nın Eurovision temsilcisi olabilir.

San Remo’ya bu sene Al Bano ve Anna Oxa gibi isimlerin de katılacağını açıklarsak, Bit Pazarı ve Nur yağmuru ilişkisini de tamamına erdirmiş oluruz sanırım

Tayfun ÖCAL