Su yeşili zamanlar ve Hazal Selçuk..

fft5 mf315063Hazal Selçuk, yıllar sonra ‘Su Yeşili’ ile Münir Nurettin’den, Aysel Gürel’den ve Garcia Lorca’dan selamlar getirdi.

Henüz ilkokul öğrencisiyken ve memleket Eurovision’un coşkusunu taşırken, tam 20 yıl önce Grup Pan’ın seslendirdiği Bana Bana isimli şarkıyı söyleyenlerden biriydi Hazal Selçuk. Diğer solist Arzu Ece’ydi. İnsan ister istemez bu kadar zaman geçince merak ediyor, bu gruplar, şarkılar ve şarkıcılar nereye kayboldu diye. Hazal Selçuk aileden müziğin içinde olduğu için herhalde müzikten hiç kopmamıştır ama onun sesini duymamız için bugünlere kadar beklememiz gerekmiş. İnsanın Münir Nurettin Selçuk gibi bir dedesi, Timur Selçuk gibi de bir babası olunca haliyle müzikten kopması pek olası değil ama belli ki geçen zaman içinde Hazal Selçuk da iyi çalışarak, Timur Selçuk’un yönetiminde Su Yeşili isimli bir albümle yıllar sonra kapımızı çaldı.
Müzik piyasasının efsane yapımcılarından Yeşil Giresunlu’nun kurduğu Balet Plak’tan çıkan albümde 12 eser yorumlanmış. Hazal Selçuk, albümün 2001 yılından beri üzerinde çalışıyormuş ama maddi ve manevi imkânların biraraya gelmesi uzun zaman alınca sekiz yıl sürmüş albümün çıkışı. Tüm düzenlemelerin ve biri hariç bestelerin tamamının Timur Selçuk’a ait olduğu albümde bir de sürpriz var. Hazal Selçuk da onu şu cümlesiyle ayrı bir yere koyuyor: “Babaannem Şehime Erton’un dedem Münir Nurettin Selçuk tarafından bestelenen şiiri Sesin Bir Işık Bana, bu çalışmadaki nazar boncuğumuzdur.” Gerçekten de öyle. “Sesin bir ışık bana her hicran gecesinde/Onunla kanatlanan kalp, uçmak hevesinde…” diye başlayan eser, gerçekten de çok etkileyici. Tabii ki bununla bitmiyor sürprizler. Daha evvel Ayşegül Aldinç tarafından seslendirilen Gözlerin Su Yeşili isimli, sözleri Aysel Gürel’e ait Timur Selçuk bestesi albümün açılış şarkısı ve Hazal Selçuk yorumu da dikkate değer. Faruk Nafız Çamlıbel’in Melek şiirinden bestelenen Melek şarkısı ile dünyaca ünlü şair Lorca’nın Yüzyıllık Aşka Gazel eserinden bestelenen aynı isimli şarkı albüme renk katmış. Yine popüler müziğe yüzlerce söz kazandırmış Aysel Gürel’in Nedense Hatıralar Geceden Uzun Yaşar ve Yüzündeki Çizgiler isimli eserleri de albümdeki yerini almış. Hazal Selçuk ise yorumcu kimliğinin yanına Göç, Çiçek Kadın ve Uyan isimli şarkıların sözlerini de katmış.

Okyanusta bir su damlası
Hazal Selçuk, Su Yeşili için, “Şarkıların yanına hareket tiyatrosu biçiminde oluşturmuş olduğum bazı oyunların müzikleri de katıldı. ‘Doğu-batı ve bir yağmur damlası” ev/yuva nedir sorusu üzerine yazılmış bir oyundur, ‘Mağara Çiçekleri’ ise depresyon ve şifa teması üzerinde geliştirilmiş bir oyun. Sanatın en sağlıklı yansıtma biçimlerinden olduğuna inanıyorum. Bu yolda okyanusta bir su damlası olan Su Yeşili size ulaştı” diyor. İyi ki ulaşmış. Duru ama yıllar öncesine nazaran tabii ki ayakları yere sağlam basan bir yorum ve şarkılarla Su Yeşili, sıradan piyasanın sıradışı çalışmalarından biri. (Hazal Selçuk/Su Yeşili/Balet Plak)
(Kaynak: RADİKAL-UĞUR BİRYOL)