İzlanda temsilcisi Onikipuan’a konuştu: “Moskova’ya gitmek için sabırsızlanıyorum!”

johanna icelandTürkiye’de Eurovision’un gerçek zamanlı medyası olarak 2004’ten beri yayınını sürdüren ve bu konuda rakipsiz olduğunu her fırsatta kanıtlayan ONİKİPUAN, 2009 yılı Eurovision temsilcileriyle yaptığı özel röportajlarına devam ediyor. İşte üyelerimizden Harun Barlas Gürsoy’un anketlerde ve bahislerde yılın en favori ülkelerinden biri olarak gösterilen İzlanda’yı temsil eden genç şarkıcı Jóhanna Guðrún ile gerçekleştirdiği röportaj :

İlk olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Bize müzik kariyerinizden bahseder misiniz?
9 yaşından beri profesyonel olarak şarkı söylüyorum. 2000 yılında, 10. doğumgünümde ilk albümüm yayınlandı. Albüm büyük bir başarı elde etti ve bunu ikinci albümüm takip etti. İki yıl sonra da Noel şarkılarından oluşan üçüncü albümüm bu albümü takip etti. Bu albümler altın plak aldı. Amerika’ya döndüğümde New York ve Los Angeles’ta söz yazarları ve müzisyenlerle çalıştım. 2008 yılında “Butterflies and Elvis” yayınlandı. Bu albümde de İngiliz söz yazarı Lee Horrocks ve aranjör Thomas Yezzi’yle çalıştım.
 
Ülkemize karşı rakip olmadan önce Türkiye hakkında ne düşünüyordunuz?Türkiye’ye hiç geldiniz mi? Türkiye’nin Eurovision şarkılarından hatırladığınız şarkılar var mı?
Türkiye’de hiç bulunmadım ancak ülkenize yaz tatili için gelen İzlandalı arkadaşlarımdan ülkenizin çok güzel bir ülke olduğunu duydum. 2003 yılında yarışmayı kazanan “Everyway That I Can”i hatırlıyorum. O şarkıyı gerçekten sevmiştim.
 
Eurovision şarkımız “Düm Tek Tek”i dinlediniz mi? Hadise hakkında ne düşünüyorsunuz?
Evet, dinledim. Doğrusu, gerçekten sevdim. Eğlenceli ve capcanlı bir şarkı. Hadise çok iyi bir sese sahip. Umuyorum ki Moskova’da onunla tanışabiliriz.
 
Şarkınıza ne kadar güveniyorsunuz?
Şarkımdan oldukça memnunum. Çok güzel bir ballad ve sözler herhangi birine ithaf edilebilir. Finale kalabilmek için umudum var.
 
İzlanda’nın Eurovision şarkılarından en beğendikleriniz hangileri?
İzlanda’nın en sevdiğim şarkısı “Núna” İzlanda’da hala popüler, adeta bir klasik!
 
Bu yarışmada yer almaya nasıl karar verdiniz?
Şarkının söz yazarı Oskar Pall bana bu şarkıyı e-maille yolladı. Dinledim ve şarkıyı çok güzel buldum. O anda bu şarkının bana ve sesime uyacağını hissettim ve bunu yapmam gerektiğini düşündüm.
 
Şu ana kadar belirlenen şarkılar dinlediniz mi? Eğer dinlediyseniz en büyük rakibiniz olarak kimi görüyorsunuz?
Bütün şarkıları dinleyemedim, ama şunu söyleyebilirim ki Hadise’nin benim en büyük rakiplerimden biri olacağını düşünüyorum.
 
Bu sene jürinin oyları final oylamasını %50 oranında etkileyecek. Bu yeni sistem hakkında görüşleriniz nelerdir?
Bunun İzlanda adına çok olumlu bir şey olduğunu düşünüyorum, çünkü gerçek şu ki bu adada sadece 300.000 kişiyiz. Diğer ülkelerle direkt bir bağlantımız yok. Bu yüzden televote oyları  bizim için pek çalışmıyor. Bunun yanında jürilerinde olmasının iyi olacağını düşünüyorum, çünkü onlar oylarını şarkıların kalitesine göre verecektir.
 
Eurovision Şarkı Yarışması’nı takip eder miydiniz? Yarışma tarihinden favoriniz olan bir şarkı var mı?
Eurovision Şarkı Yarışması İzlanda’da çok popüler.Herkes finalleri izler ve herkesin bir favorisi vardır. Ülke çapında Eurovision partileri yapılır aileler ve arkadaşlar birlikte eğlenirler. Favori şarkım ise “ABBA – Waterloo”
 
Bu röportaj için çok teşekkür ederim. Son olarak Türk Eurovisionseverler için mesajınız var mı?
Hepinizi Moskova’da görebilmeyi umut ediyorum. Oraya gitmek için sabırsızlanıyorum ve gerçekten İzlanda’yı memnun etmek istiyorum :D!
 
Röportaj: Harun Barlas Gürsoy (Onikipuan.com)

İşte İzlanda’nın 2009 şarkısı “Is it true?”:
http://www.youtube.com/watch?v=skYZeWamLL8
http://rapidshare.com/files/203229052/2009_-_Iceland_-_J_hanna_Gu_r_n_-_Is_it_true.mp3

Röportajın orijinalini (İngilizce) yazının devamında bulabilirsiniz >>
 
First of all, I would like to thank you for accepting our interview proposal. Can you tell us about your music career?
I have been singing professionally since the age of nine. On my 10th birthday, in the year 2000 my first album was released. It became a platinum record and was followed by a second album and two years later the third album that consisted of popular Christmas Carols. These albums went to gold. Since then I have been back and forth to the US, working with songwriters and musicians in NY and LA. In the year 2008 „Butterflies and Elvis“ was released. The album is with British songwiter Lee Horrocks and recording engineer Thomas Yezzi.
 
What did Turkey mean for you before you were a rival for our country? Have you ever been to Turkey? Are there any Turkish ESC songs that you remember?
I have never been to Turkey, but I know a lot of Icelanders who have been there on a summer vacation and say it is such a beautiful country. I do remember the song „Every way that I can“  wich won the competition in 2003! I really liked it.
 
Have you listened to our song Düm Tek Tek, and what do you think about Hadise?
Yes I have listened to it,  and in fact I really liked It!   It is a fun and upbeat song. Hadise  has a  good voice, I hope to meet her in Moscow!
 
How confident are you about your song?
I am very satisfied with my song. It is a beautiful ballad and the lyrics can relate to anyone. I have hopes to get to the finals.

Which Icelandic Eurovision songs are your favourite ones?
My favourite Icelandic song is „Núna“ It is still so popular in Iceland, that it´s almost a „classic“.

How was it that you decided to take part in this contest?
Oskar Pall, the songwriter sent me this song on an e-mail. I listened to it and found it very beautiful. I immideately sensed that this song would suit me and my voice. So, I thought that I should go for it !

Have you listened to the songs that were revealed up to now? If you have, who do you consider as your biggest rival?
I have not listened to all the songs yet, but uptil now I think your Hadise will be one of my biggest rivals.
 
This year jurys’ votes as well will be determinant up to 50%. What is your opinion about this new system?
I think it is a very positive thing for Iceland, because the fact is, that we are only 300.000 people on this island. We dont have any direct connection to other countries. So the televotes have not been working for us yet. Besides that, I think it is good that there are judges as well, because they will be basing their votes on how good the songs are.                            

Did you use to follow Eurovision Song Contest before? Do you have a fovourite song from the history of the contest?
The Eurovision Song Contest is very popular in Iceland. Everyone watches the finals and have their favorite song.
Eurovision- parties are all over the country and families and friends have fun together.My favorite song is „Waterloo“ by ABBA
 
Thank you very much for this interview. Finally, do you have a message for Turkish Eurovision-lovers?
I hope to see you all In moscow! Cannot wait to go there and I really hope to make Iceland proud :D!

Interview by Harun Barlas Gürsoy